#TineriipeAgendă: La Chisinău s-a desfășurat Forumul Național de Tineret

Pe 12 august, de Ziua Internațională a Tineretului, Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM), Guvernul Republicii Moldova și UNICEF Moldova au organizat Forumul Național de Tineret. Acesta a avut loc la Casa Guvernului și a adunat peste 90 de tineri, reprezentanți ai centrelor și organizațiilor de tineret, autorități publice centrale, etc.

Evenimentul a avut drept obiectiv integrarea priorităților de tineret pe agenda. Adrian Băluțel, Secretarul de stat în domeniul tinerului și sportului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a afirmat că instituția pe care o reprezintă „își asumă un rol important de a coordona politicile de tineret la nivel de guvern și în comunicarea cu tinerii și în continuare. De asemenea, ne dorim să accelerăm cooperarea cu organizațiile de tineret, pentru că și acestea vocea tinerilor, iar soluțiile propuse de participanți vis-a-vis de problemele cu care se confruntă vor fi luate în considerare”. 

Valeriu Drăgălin, președintele CNTM, a declarat că „organizarea unui astfel de eveniment este importantă, deoarece oferă posibilitatea de comunicare și interacțiune a diferitor actori. Astfel, autoritățile trebuie să înțeleagă că tinerii sunt o resursă pe care o pot utiliza eficient. Pe de altă parte însă, tinerii trebuie să conștientizeze că fiecare reprezintă o valoare și trebuie să depună efort ca să participe la orice nivel”.

Totodată, Mihail Cotorobai, ombudsmanul Poporului, a venit cu un cuvânt de felicitare către tinerii din țară, menționând că pentru Oficiul Avocatul Poporului „drepturile tinerii și viitoarei generații reprezintă o problemă globală ce se discută la nivel doctrinal, prin prisma dezvoltării durabile a societății”. Viorica Dumbrăveanu, consilieră în domeniul economic din cadrul Președenției Republicii Moldova, consideră că „tinerii sunt acei care au impulsionat activitățile de voluntariat în Republica Moldova, nu doar la nivel de activități, dar și la nivel de modificari a cadrului normativ”.

Îmbunătățirea semnificativă a calității vieții tinerilor este un obiectiv de dezvoltare globală, recunoscut prin Strategia de Tineret 2030, aprobată de către Organizația Națiunilor Unite. Margarita Tileva, reprezentantă-adjunctă pe țară, UNICEF Moldova, a declarat că această strategie reprezintă o bună inițiativă nu despre tineri, ci împreună cu tinerii și este despre oportunitați: oportunități pentru educație de calitate, oferte de muncă conform cerințelor pieții”.

Forumul Național de Tineret reprezentă platforma de dialog dintre guvern și organizațiile de tineret, centrele de tineret, tinerii ne-asociați și instituțiile responsabile de lucrul cu tinerii. Participanții s-au divizat în patru grupuri de lucru, în cadrul căruia au identificat problemele și recomandările cu privire la împuternicirea economică a tinerilor, educația de calitate, servicii de sănătate pentru tineri și respectarea drepturilor, participarea civică și politică a tinerilor. Ulterior, acestea au fost prezentate în cadrul discuției-panel, unde au participat reprezentanți ai guvernelor de resort.

De asemenea, la discuție a participat și prim-ministra Guvernului Republicii Moldova, care a venit cu un cuvânt de felicitare pentru tineri, menționând că „modul în care aceștia se vor implica și vor participa, astfel va arăta viața lor peste câțiva ani. Deci este foarte important să existe un efort comun pentru a obține rezultatele pe care ni le dorim”.

Recomandările elaborate de către grupurile de lucru, vor fi incluse într-un document. CNTM va expedia apelul la acțiune către toate instituțiile relevante, iar din luna septembrie va iniția o serie de ședințe cu decidenții din fiecare instituție, asumându-și responsabilitatea de a integra aceste recomandări în politicile/programele publice.

Versiunea finală a acestuia o puteți urmări aici.

Alte noutăți

EaP NYC Candidate for the board of European Youth Forum – Teodora Panuș

Citește

Noi oportunități pentru tinerii aleși locali. În Moldova a fost lansată platforma Tinerilor Primari și Consilieri Locali

Citește

Временная защита лиц, перемещенных из Украины: анализ законодательства и интеграция на рынок труда

Citește

Anunț de selectare a participanților la școala de primăvară „Satul copiilor”, Elveția

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut