La data de 4 septembrie curent, la Guvern s-a desfășurat ședința Consiliului pentru Drepturile Omului, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean.
În cadrul ședinței au fost abordate mai multe subiecte cum ar fi analiza situației privind respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului și măsurile întreprinse de autorități în vederea asigurării respectării acestora, dar și aprobarea proiectului Setului de măsuri pentru implementarea recomandărilor recepționate în cadrul celei de-a 40-a sesiuni a Grupului de lucru al Evaluării Periodice Universale a ONU.
Consiliul Național al Tineretului din Moldova a contribuit la consultarea raportului PNADO III, în particularitate pe componenta de tineret, și anume starea drepturilor tinerilor.
- Contribuția CNTM la PNADO III 2018-2022 poate fi consultată accesând link-ul https://cntm.md/rapoarte/starea-drepturilor-tineretului-in-moldova/
- Raportul de evaluare „Planul național de acțiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018-2022” poate fi consultat la adresa https://cntm.md/resurse-de-specialitate/raport-de-evaluare-pnado-pentru-anii-2018-2022/
Conform consultării CNTM, drepturile tinerilor par a fi un concept și un termen, care este folosit în cea mai mare parte la nivel național, de organizații de tineret specializate, și internațional, dar care încă nu este pe deplin înțeles în context local. Astfel, se recomandă ca factorii de decizie să vadă tinerii drept deținători de drepturi, iar acest lucru va duce la mai puține eforturi pentru adoptarea de politici care să favorizeze accesul tinerilor la drepturi.
*Consiliul național pentru drepturile omului este un organ consultativ al Guvernului, instituit în scopul monitorizării modului de implementare a politicii statului în domeniul drepturilor omului, precum și a tratatelor internaţionale din domeniul drepturilor omului la care Republica Moldova este parte.
Sursa foto: Guvernul Republicii Moldova