Mecanismele de participare a tinerilor în procesele decizionale

scris de Abumani Mohammad Alkasem, stagiar CNTM, ediția de toamnă 2023

coordonator de ediție, Teodora Panuș

“Lumea nu va fi distrusă de cei care fac rău, ci de cei care îi privesc fără să acționeze.”

Albert Einstein

Salut! Sunt Mohammad, și participarea mi-a schimbat viața. Altfel spus, prin participare m-am redescoperit. Am devenit mai sociabil, am dezvoltat multe skill-uri și am realizat cât de tare contează ca fiecare să se expună, să participe în viața comunității sale. Mai recent, am început încercările să promovez ideea de participare în diferitele manifestări ale sale în rândul tinerilor, fiindcă mă pasionează. Am observat că atât în Moldova, cât și în întreaga lume, tinerii își doresc schimbare. Tinerii, totodată, pot fi agenții acestei schimbări. “Cum?” ai întreba tu, și răspunsul e foarte simplu: prin implicare în comunitate, devenind un cetățean activ sau cum îi zicem în ultimul timp participare seminificativă!

La momentul actual, suntem peste 615 mii de tineri cu reședință în Republica Moldova1. Conform Strategiei Naționale de Dezvoltare a Sectorului de Tineret „Tineret 20302, nivelul de participare al tinerilor în procesele politice și decizionale la momentul actual este cu mult mai mic decât al adulților. Doar a zecea parte dintre tinerii din Moldova se caracterizează printr-un nivel înalt de participare.

Cu alte cuvinte, din fiecare 10 tineri, unul participă activ în viața comunității sale. Adică tineri activi sunt în jur de 62 mii. E bine? Sigur, dar se poate și mai bine!

Însă ce este participarea? Cum poți participa?

În acest material, sper să-ți ofer câteva răspunsuri utile și nu numai.

DE CE SĂ PARTICIP?

Participarea tinerilor în diferite aspecte ale societății este esențială pentru crearea unei democrații reziliente și a unei societăți dinamice. Sună complicat? Desigur, dar nu-i chiar așa, lasă-mă să-ți explic: 

Dacă participi:

  1. Nevoile și interesele tale vor fi satisfăcute. Atunci când te expui, manifești interes în a aduce o schimbare și actionezi în acest sens, probabilitatea să vezi nevoile tale să prindă viață sunt mult mai mari.
  2. Contribui la asigurarea reprezentativității tinerilor, fiindcă ești si tu o voce care trebuie auzită!
  3. Îți exerciți drepturile la educație, la opinie, expunerea ei și multe altele, prevăzute prin legea cu privire la tineret (Legea 215/20163).
  4. Te responsabilizezi și capeți un sentiment de ownership4, construind un viitor mai bun pentru tine și comunitatea ta, în ciuda stereotipurilor ce privesc tineretul.
  5. Poți contribui la dezvoltarea programelor și serviciilor destinate tinerilor, asigurându-se că acestea sunt relevante și eficiente.

Iar dacă nu te-ai implica, știi ce s-ar intampla? Nevoile tale, precum și a tineretului per ansamblu, cum ar fi educația, sănătatea mintală sau locurile de muncă, pot fi neglijate, având un impact negativ asupra bunăstării tinerilor. Mai mult ca atât, democrația în sine devine deficientă sau, în cel mai lejer caz, incompletă, fiindcă lipsește reprezentativitatea tuturor categoriilor din societate.

Acum, dacă am clarificat “de ce?”, apare necesitatea de a înțelege la ce ne referim prin “Participarea”.

CE ÎNSEAMNĂ “PARTICIPARE”?

E destul de simplu: Participarea se referă la implicarea tinerilor în planificarea, realizarea și evaluarea deciziilor luate în familie, școală, organizație, instituție și comunitate. Participarea are mai multe nivele, în dependență de gradul de implicare al tânărului, de influență asupra comunității și mulți alți factori. 

Ceea ce ne dorim, de fapt, e atingerea unui nivel de participare semnificativă a tinerilor. Numai astfel, tinerii vor contribui în mod real la schimbările din societate, fiindcă nevoile lor ar fi auzite și implementate, tinerii având ocazia vor participa inclusiv în implementarea soluțiilor ce le-ar acoperi. 

Ce vreau să zic prin asta?

Participarea semnificativă pentru un tânăr înseamnă mai mult decât simpla prezență; înseamnă să fii cu adevărat implicat și să ai un cuvânt de spus în decizii importante.5 

De exemplu, dacă doar ești prezent și asculți activ la ședințele consiliului elevilor la tine din școală, asta e o simplă participare. Dar dacă tu și alți tineri aduceți sugestii și contribuiți cu idei ce sunt puse în aplicare ca urmare a intervenției, atunci e una semnificativă.

Unul din exemplele clasice ale participării sunt Grupurile de Inițiativă (Grupuri de Acţiune Locală). 

Închipuie-ți situația: tu, împreună cu prietenii tăi, mergând prin parc, ați obosit, și observați că nu aveți unde să va așezați pe întreg teritoriul parcului. Ați depistat o problemă. O problemă locală, specifică pentru comunitatea voastră. Din moment ce vă mobilizați și căutați căile prin care puteți schimba situația și încercând să o faceți, sunteți un grup care are o inițiativă. Acesta și este un Grup de Inițiativă.

Ce ar însemna “Participare activă” în cazul unui grup de inițiativă? 

Aceasta ar presupune să faci următoarele:

  1. Inițiativa/Ideea – să-ți propui, la nivel teoretic, o idee sau mai multe idei.
  2. Planificarea – gândești și formulezi obiectivele, scopurile și pașii concreți pentru ca să vezi ideea ta devenind realitate.
  3. Realizarea – puneți planul în practică. Deja vezi cum planul devine realitate.
  4. Evaluarea – analiza produsului final/activității finale, ce include analiza la nivel de realizare, dar si planificare.

Însă, participarea nu se limitează doar la grupurile de inițiativă. Deja intuiesc întrebarea, “Dar cum altfel pot sa mă implic?”. Probabil deja ai participat într-un mod sau altul fără să-ți dai seama. Există numeroase modalități și instrumente care permit tinerilor să participe în viata comunității sale, trebuie doar sa cunoaștem mecanismele de participare. De unde? Acuș explic.

MECANISMELE DE PARTICIPARE A TINERILOR sau “CUM POT PARTICIPA?”

Mecanismele de participare reprezintă o serie de modalități, instrumente, structuri și platforme care facilitează participarea tinerilor în viața comunitară, precum și în procesele de luare a deciziilor. 

Faceți cunoștință cu Andrei:

Andrei este un simplu tânăr dintr-un oraș mic. El are nevoi la fel ca și mulți alți tineri, și totul e legat de bunăstarea localității sale ce ar duce, prin extensie, la bunăstarea sa. Până acum, el niciodată nu a vrut să voteze, nici să participe. Desigur, la un moment dat, confruntându-se cu unele probleme a comunității sale care puțini le abordează, Andrei decide să ia totul în mâinile sale. Dar cum Andrei poate face asta?

Sute de modalități pot fi identificate, si iată câteva ca punct de reper:

  1. Interacțiunea cu Instituțiile Decidente: 

Cel mai relevant exemplu ar fi Autoritățile Pubice Locale I (APL niv.1).

Andrei este pasionat de fotbal, dar nu este nici-un teren de fotbal adecvat în orașul lui. 

El a auzit că primăriile sunt punctul de legătură directă cu comunitatea și joacă un rol central în implementarea programelor și inițiativelor destinate tinerilor. Astfel Andrei, împreună cu prietenii săi, a decis să meargă la biroul primarului orașului lor, pentru a cere amenajarea unui nou teren. 

Cum Andrei și prietenii săi pot face asta?

Ei pot scrie o scrisoare sau pot face o petiție. Dacă tinerii se mobilizează și strâng semnături de la alți tineri care susțin această idee, ei pot merge (sau chiar organiza) la întâlniri publice cu reprezentanții APL sau pot contacta primăria pentru a-și prezenta cererea, fiind deja susținută de un număr mai mare de tineri, fapt dovedit prin semnăturile lor.

Prin implicarea și eforturile lor, Andrei și prietenii săi pot stimula autoritățile locale să investească într-un teren de fotbal mai bun.

  1. Participarea prin vot:

Continuăm împreună cu Andrei. În cazul în care APL nu au fost deloc deschiși către nevoile lui și a tinerilor din comunitatea lui.

Ce face Andrei?

Printre mai multe alte soluții, la următoarele alegeri locale Andrei are ocazia să voteze pe cel care ar fi mai deschis față de aceste nevoi.

Însă, dreptul la vot poate fi exercitat și în alte contexte, precum:

  • Alegerile locale
  • Alegerile parlamentare.
  • Alegerile prezidențiale.
  • Alegreile în cadrul structurilor de tineret (consilii locale de tineret, consilii școlare, autoguvernări studențești, ONGuri, etc.)
  1. Participarea în viața unei Structuri Specifice de Participare:

Există o multitudine de structuri care oferă tinerilor oportunități de a se implica, de a se exprima și de a avea un impact în comunitățile lor. 

O altă pasiune a lui Andrei este mediul înconjurător. El observă că localitatea în care trăiește este plină de deșeuri care nu se reciclează. 

Cum Andrei poate participa în rezolvarea acestei probleme?

În cadrul Centrului de Tineret din localitatea lui, tinerii s-a alăturat unui Club al Tinerilor pentru Mediu. Alături decolegii din club, au organizat câteva campanii de informare, workshop-uri de reciclare, și au amenajat câteva tomberoane de reciclare în incinta Centrului de Tineret, toate acestea fiind publicate pe rețelele de socializare ale clubului și planifică în a crește inițiativa la nivel de localitate!

Efortul lor ar ajuta la conștientizarea comunității cu privire la protejarea mediului înconjurător, precum și a creării deprinderii de reciclare în rândul tinerilor. Astfel, au contribuit la rezolvarea problemei mediului înconjurător.

  1. Campanii pentru cauze sociale:

Andrei a plecat la universitate din orașul său spre unul mai mare, și a obținut un loc în cămin. El și colegii săi observă o problemă semnificativă legată de condițiile de trai în căminele universitare. 

Cum Andrei și restul studenților pot schimba situația?

Ei încep prin a strânge semnături de susținere de la toți studenții afectați pentru o petiție care solicită repararea căminelor universitare, și filmează materiale video pentru a sensibiliza un auditoriu mai larg față de problemă și pentru a aduna un număr cât mai mare de susținători. În același timp, ei organizează o manifestație pașnică în fața clădirii universității, ce poate apare pe portaluri de știri locale. 

Prin toate aceste presiuni publice, autoritățile vizate pot reacționa și începe a întreprinde măsuri în vederea rezolvării problemei.

  1. Voluntariat, și acesta se împarte in 4 categorii6:

Implicarea tinerilor la nivel de comunitate a fost mereu asociat cu inițiativele de voluntariat, care este reguată în Republica Moldova de legea 121 din 18-06-2010 cu privire la voluntariat7, nefiind o conotație negativa a fost acceptată mai mult de aceștia, dar trebuie să ținem cont că voluntariatul este pentru toți, de la Andrei și studenții din universitate, până la buneii acestora și profesorii de la facultate.

Hai să vă prezint câteva categorii de voluntariat:

  1. Voluntariat civic – Activităţi implementate de cetăţeni în „spiritul comunităţii locale”. Exemplu: o persoană de la tine din clasă/grupă/loc de muncă s-a îmbolnăvit și nu are resursele necesare pentru a acoperi costurile medicamentelor. Împreună cu restul colegilor, adunați bani și îi dați pentru ca el să se poată trata. La fel, puteți organiza un târg caritabil, ceea ce tot se consideră voluntariat civic. 
  2. Voluntariat ecologic – Implică respectarea, ocrotirea şi protejarea naturii. Exemplu: Acțiunea de salubrizare în parc a lui Andrei menționată mai sus.
  3. Voluntariat cultural – Promovarea culturii în diverse moduri. Exemplu: Primăria din localitatea ta organizează un festival unde vor fi invitați cântăreți de muzică populară. Tu și prietenii tăi decideți să ajutați cu amenajarea locului unde va fi desfășurat, ajutați cântăreții și vizitatorii prin îndrumări, etc
  4. Voluntariat de tip servicii sociale – Include îngrijire socio-medicală, consiliere, mediere, și suport pentru persoanele bătrâne, cele fără adăpost și persoanele cu dizabilităţi. Exemplu: Ai o vecină în etate care suferă de dificultăți motorice. Tu decizi să mergi săptămânal, în locul ei, la supermarket pentru a-i procura alimentele necesare. La fel, voluntariatul în cadrul unui centru de plasament timpuriu pentru refugiați s-ar considera voluntariat de tip servicii sociale.
  1. Co-Management la nivel European:

Co-management este o metodă de participare complexă, dar care prezintă ce-a mai bun mecanism de implicare a tinerilor pe picior egal în procesul de participare semnificativă! Aici colega mea, Maria v-a reveni cu mai multe detalii pentru voi.

Consiliul Europei, prin sistemul său de co-management, reprezintă un exemplu elocvent de colaborare între tineri și factorii decizionali.8 Vrei să afli mai multe? Poți vedea ghidul elaborat de CNTM – Ghid privind participarea tinerilor în procesele decizionale prin intermediul Comisiilor de Co-management9.

Toate aceste mecanisme, și multe altele, sunt importante pentru a crea o comunitate în care tinerii se simt implicați, în care aceștia sunt valorizati și au ocazia să contribuie la construirea unui viitor mai bun pentru ei și pentru întreaga comunitate. Principalul ce trebuie să ții minte aici e următorul lucru: Schimbarea se începe de la tine! Andrei poate, și tu poți.

UNDE POT SĂ MĂ INFORMEZ?

Pentru a rămâne la curent cu toate oportunitățile și ocaziile unde tu, tânăr activ, poți să fii la curent cu ce se întamplă în localitatea ta și să participi în viața acesteia, te îndemn să:

  1. Urmărești portalurile/site-urile web precum:
  • Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, organizaţie umbrelă a 36 de organizaţii de tineret – www.cntm.md
  • Știri, proiecte și subiecte pentru tineri. Există și canal pe telegram cu aceeași denumire – www.diez.md
  • Portal cu oportunitati pentru tineri. Există și canal pe telegram cu aceeași denumire – www.youth.md

  1. Te implici activ în viața organizațiilor non-guvernamentale și a grupurilor de inițiativă din localitatea ta, precum și să urmărești rețelele de socializare a (și nu numai):
  1. Monitorizezi website-urile și rețelele de socializare a APL, APC, a ministerelor vizate etc.
  2. Participi la evenimentele și ședințele publice, unde se discută subiecte de interes public și politic.
  3. Dacă ai un prieten activ, adresează-te către el/ea. Sunt sigur că vor fi dornici să vă ajute. E specificul nostru, celor activi!

și multe altele, dacă ai recomandări, ne poți contacta la comunicare@cntm.md

Și, desigur, te îndemn să urmaresti rețelele noastre de socializare pentru a rămâne la curent cu oportunitățile Consiliului Național al Tineretului din Moldova, care facilitează participarea tinerilor deja un timp îndelungat. Mulțumesc că ai citit și sper că informația ți-a fost utilă, și nu uita:

Noi, tinerii, CoNTăM!

Acest material a fost creat printr-un parteneriat între Consiliul Național al Tineretului din Moldova și AO Invento, cu sprijinul Agenției Naționale pentru Tineret, Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova și Fondului Nou pentru Democrație.

  1. Biroul Național de Statistică ai Republicii Moldova, Tinerii în Republica Moldova în anul 2022 – https://statistica.gov.md/ro/tinerii-in-republica-moldova-in-anul-2022-9578_60648.html ↩︎
  2. Strategia de dezvoltare a sectorului de tineret „Tineret 2030” – https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/subiect-04-nu-55-mec-2023_1.pdf ↩︎
  3. Legea cu privire la tineret LP215/2016 – https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=105800&lang=ro ↩︎
  4. sentiment de propietate, apartenență ↩︎
  5. GHID pentru participarea tinerilor în comunitate, Chișinău, 2019 – http://cntm.md/sites/default/files/Ghid%20participarea%20tinerilor%20%5Bprint%5D.pdf ↩︎
  6. Patru tipuri de voluntariat pe care le poți practica în timpul tău liber | Bee Strong ↩︎
  7. LEGE Nr. 121 din 18-06-2010 voluntariatului https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=23974&lang=ro ↩︎
  8. YOUTH POLICY ESSENTIALS, Revision 2019  – https://pjp-eu.coe.int/documents/42128013/47261953/Youth+Policy+Essentials+-updated.pdf/92d6c20f-8cba-205f-0e53-14e16d69e561 ↩︎
  9. Ghid privind participarea tinerilor în procesele decizionale prin intermediul Comisiilor de Co-management – https://cntm.md/resurse-de-specialitate/ghid-co-management/?lang=ru ↩︎

Alte noutăți

Declarație CNTM cu privire la referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024

Citește

Forumul Raional al Tinerilor din Ungheni- un eveniment răsunător și plin de energia tinerilor din regiune! 

Citește

Bilanțul trimestrului III al Grupului Național Advocacy Tineret

Citește

Congresul Național al Tinerilor Primari și Consilieri Locali

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut