Focus grupuri cu un grup de copii din familii social vulnerabile

Pe parcursul a 2 luni, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu Terre des Hommes “Lausanne” din Ungaria a organizat 6 focus grupuri cu un grup de copii din familii social vulnerabile în raionul Orhei.

Scopul desfășurării acestui proces participativ este dezvoltarea conținutului unui curs de e-learning privind dezvoltarea abilităților lucrătorilor de sprijin, în special a asistenților sociali, pentru a promova participarea și abilitarea copiilor și a le fi alături atunci când ei au nevoie.

În cadrul proiectului, liderii de grup – Adriana Negru și Vlada Pașcanîmpreună cu coordonatoarea proiectului Iuliana Losetchi, au desfășurat mai multe activități pentru copiii într-o manieră interactivă, parcurgând mai multe nivele ale unui Quest:

  1. Să facem echipă! – etapă în care grupul și-a stabilit regulile și au identificat provocările cu care se confruntă copiii și abilitățile necesare pentru a le depăși.
  2. Descoperă comorile! – aici grupul a explorat idea de “bunăstare” și ce îi face pe copii să se simtă în siguranță, conectați, respectați, demni și plini de speranță.
  3. Tot mai sus! –  la acest nivel copii au stabilit care sunt lucrurile de bază pe care ar vrea sa îi învețe pe lucrătorii de sprijin în lucrul cu copiii și tinerii.
  4. Ora zero! – au realizat materiale video despre cum lucrătorii de sprijin îi pot ajuta.
  5. Am reușit! – au reflectat în cadrul grupului despre experiențele și activitățile din cadrul proiectului.

Am reușit să aflăm despre experiența tinerilor, despre ce așteptări au de la asistentul social și cum și-ar dori să le fie alături.

Copiii ne-au comunicat că un asistent social ar trebui să:

  1. trateze toți copiii în mod egal;
  2. să îi întrebe cum se simt;
  3. să îi viziteze regulat;
  4. după posibilitate să îi ajute cu produse și jucării;
  5. să nu îi critice și să discute periodic și cu profesorii din școală, pentru că ei petrec mai mult timp cu copiii și îi cunosc foarte bine.

Un alt lucru îmbucurător în cadrul activităților a fost faptul că dacă inițial unii dintre copii erau foarte închiși și refuzau să se implice împreună cu alții, până la final ei deveneau foarte activi și își exprimau opinia mult mai liber, participând împreună cu ceilalți la discuții și inițiative! 

Proiectul s-a demonstrat a fi unul necesar și util pentru tinerii din localități, în acest context venim cu invitația către Administrațiile Publice Locale, Asistenții Sociali și alte instituții relevante să atragă atenția către tinerii din regiunile slab dezvoltate întru a crea un mecanism sustenabil pentru dezvoltarea participativă, abilitarea și incluziunea tinerilor din categoriile social-vulnerabile.

Alte noutăți

40 de tineri din Cahul și Ungheni s-au unit într-un schimb de experiență, în cadrul proiectului UNICEF, „ Dezvoltarea Politicilor de Tineret în Cahul și Ungheni’’ 

Citește

Declarație CNTM cu privire la referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024

Citește

Forumul Raional al Tinerilor din Ungheni- un eveniment răsunător și plin de energia tinerilor din regiune! 

Citește

Bilanțul trimestrului III al Grupului Național Advocacy Tineret

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut