Pe parcursul a 2 luni, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu Terre des Hommes “Lausanne” din Ungaria a organizat 6 focus grupuri cu un grup de copii din familii social vulnerabile în raionul Orhei.
Scopul desfășurării acestui proces participativ este dezvoltarea conținutului unui curs de e-learning privind dezvoltarea abilităților lucrătorilor de sprijin, în special a asistenților sociali, pentru a promova participarea și abilitarea copiilor și a le fi alături atunci când ei au nevoie.
În cadrul proiectului, liderii de grup – Adriana Negru și Vlada Pașcanîmpreună cu coordonatoarea proiectului Iuliana Losetchi, au desfășurat mai multe activități pentru copiii într-o manieră interactivă, parcurgând mai multe nivele ale unui Quest:
- Să facem echipă! – etapă în care grupul și-a stabilit regulile și au identificat provocările cu care se confruntă copiii și abilitățile necesare pentru a le depăși.
- Descoperă comorile! – aici grupul a explorat idea de “bunăstare” și ce îi face pe copii să se simtă în siguranță, conectați, respectați, demni și plini de speranță.
- Tot mai sus! – la acest nivel copii au stabilit care sunt lucrurile de bază pe care ar vrea sa îi învețe pe lucrătorii de sprijin în lucrul cu copiii și tinerii.
- Ora zero! – au realizat materiale video despre cum lucrătorii de sprijin îi pot ajuta.
- Am reușit! – au reflectat în cadrul grupului despre experiențele și activitățile din cadrul proiectului.
Am reușit să aflăm despre experiența tinerilor, despre ce așteptări au de la asistentul social și cum și-ar dori să le fie alături.
Copiii ne-au comunicat că un asistent social ar trebui să:
- trateze toți copiii în mod egal;
- să îi întrebe cum se simt;
- să îi viziteze regulat;
- după posibilitate să îi ajute cu produse și jucării;
- să nu îi critice și să discute periodic și cu profesorii din școală, pentru că ei petrec mai mult timp cu copiii și îi cunosc foarte bine.
Un alt lucru îmbucurător în cadrul activităților a fost faptul că dacă inițial unii dintre copii erau foarte închiși și refuzau să se implice împreună cu alții, până la final ei deveneau foarte activi și își exprimau opinia mult mai liber, participând împreună cu ceilalți la discuții și inițiative!
Proiectul s-a demonstrat a fi unul necesar și util pentru tinerii din localități, în acest context venim cu invitația către Administrațiile Publice Locale, Asistenții Sociali și alte instituții relevante să atragă atenția către tinerii din regiunile slab dezvoltate întru a crea un mecanism sustenabil pentru dezvoltarea participativă, abilitarea și incluziunea tinerilor din categoriile social-vulnerabile.