În raionul Basarabeasca a fost finalizat proiectul „Participarea Tinerilor prin Advocacy”.
Pentru implicarea tinerilor din orașele și satele din regiunea Basarabeasca în procesul de monitorizare a implementării Strategiei de Dezvoltare a Sectorului de Tineret și creșterea nivelului de interes civic al tinerilor, Asociația Obștească Centrul de Inițiative pentru Tineret. „FEED-BACK” a implementat un proiect în regiunea Basarabeasca: „Participarea tinerilor prin advocacy”.
Unul dintre obiectivele proiectului a fost monitorizarea implementării Strategiei de Dezvoltare a Sectorului Tineret pentru perioada 2022-2026. Pe parcursul implementării proiectului un expert a monitorizat și evaluat implementarea Strategiei naționale pentru tineret Basarabeasca.
Pe baza datelor colectate și a rezultatelor sondajelor, expertul a întocmit un raport de monitorizare a implementării strategiei de dezvoltare a sectorului de tineret a raionului Basarabeasca, care a fost prezentat unui public larg în cadrul unei mese rotunde organizată în sala de ședințe a consiliului raional.
S-au ajuns la acorduri și s-a semnat un acord de cooperare cu administrația raională și departamentul de educație în crearea unui consiliu raional consultativ pentru tineret, în conformitate cu unul dintre domeniile prioritare ale Strategiei de dezvoltare a sectorului de tineret din Basarabeasca. District pentru 2022-2026. „Consolidarea structurilor de participare la nivel local”, care are ca scop crearea și consolidarea structurilor de participare a tinerilor la nivel raional și local.
Minority Youth Moldova a organizat o masă rotundă privind advocacy pentru drepturile minorităților și Pactul internațional privind drepturile civile și politice.
În cadrul evenimentului s-a discutat posibilitatea depunerii unui raport pentru Lista de probleme premergătoare raportului privind implementarea Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice.
AO Eco – Răzeni a elaborat studiul de cercetare privind oportunitățile și mecanismele de evaluare, planificare și contractare de către APL a serviciilor pentru tineret necesare localităților din raionul Ialoveni.
Studiul a relevat importanța investițiilor în tineret pentru dezvoltarea durabilă a localităților și a societății în ansamblu.
Tinerii care au fost implicați susțin că pentru a asigura succesul programelor de tineret, este esențial să se identifice și să se înțeleagă nevoile și aspirațiile tinerilor din comunitate, precum și să se dezvolte programe adecvate și eficiente pentru a răspunde acestora. În plus, este important să se asigure o finanțare adecvată și sustenabilă a programelor de tineret și să se monitorizeze și să se evalueze în mod regulat impactul acestora pentru a asigura eficiența și relevanța lor continuă.
Tinerii din cadrul organizației ,,Golubca-Basarabeasca” au organizat în cadrul proiectului „Implicarea tinerilor în procesele de luare a deciziilor”, un training de advocacy, unde au participat reprezentanții ai primăriilor, dar și tineri din regiunea Basarabeasca.
În timpul instruirii tinerii au au învățat despre:
• delimitarea definițiilor de advocacy pentru comunitate;
• implementarea tehnicilor și strategiilor de advocacy în politicile publice în domeniul tineretului;
• elaborarea și conducerea campaniilor de advocacy;
• analiza problemei pentru a o pune la baza campaniei de advocacy, formularea scopului și obiectivelor campaniei de advocacy.
Toate aceste campanii au fost organizate în cadrul proiectului „Capacitarea organizațiilor locale de tineret din Moldova”, implementat de Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Danemarca, cu suportul financiar al New Democracy Fund.