UPDATE: Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului în anul 2021

Programul Capitală Europeană de Tineret este un concurs anual, organizat de Forumul European de Tineret (YFJ), menit să încurajeze implementarea proiectelor de dezvoltare a tineretului la nivel local și de a îmbunătăți relațiile dintre Europa și nivelele locale. În acest an Chișinăul a concurat pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului pentru anul 2021.

Programul este o structură elastică la care se asociază orice organizație de tineret cu activități specifice dedicate tinerilor. În cadrul acesteia s-a creat un plan comun de acțiuni. Obiectivul acestui program este de a construi o rețea cu impact la nivel local și internațional, prin implicarea organizațiilor europene, care vor avea posibilitatea să organizeze evenimente la Chișinău.

Procedura de participare în concurs are următoarele etape:

1. concurs în bază de concept, semnarea condițiilor de participare, înaintarea scrisorii de intenție și suma de 300 euro (taxa de participare);

2. înscrierea cu un dosar amplu, semnarea scrisorii de intenție pentru a doua etapa și achitarea sumei de 700 euro (taxa de concurs);

3. înregistrarea deplină a dosarului (după sugestiile comisiei de experți), semnarea scrisorii de intenție a primarului;

4. prezentarea dosarului de candidatură a orașului, de către 1 membru a echipei si un delegat a primăriei, în fața comisiei internaționale de experți;

5. gala de decernare a orașului câștigător, la care se deleagă un reprezentat al primăriei si membrii echipei.

Juriul care analizează dosarele este compus din: Comitetul Regiunilor, Parlamentul European, Consiliul municipalităților și regiunilor europene, Forumul european al tineretului (YFJ), Inițiativa pentru o societate deschisă pentru Europa (OSIFE), Consiliul consultativ al tineretului al Consiliului Europei, Comitetul Economic și Social European, Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO), Fundația Schwarzkopf Young Europe, Arup, IDEA Internațional, EURACTIV, Mișcarea internațională europeană, Congresul autorităților locale și regionale din cadrul Consiliului Europei.

Orașul Chișinău, la a doua tentativă de înscirere în cadrul acestui concurs în acest an, s-a poziționat în finala concursului. În competiție, în lista orașelor finaliste s-au regăsit: Chișinău (Moldova), Greater Nicosia (Cipru), Varaždin (Croația), Yaroslavl (Rusia), Klaipėda (Lituania). Chiar dacă orașul-candidat, era favorit și avea șanse mari de a deveni capitală europeană a tineretului, câștigătoarea concursului a fost selectat Klaipeda (Lituania).

Mai jos prezentăm feedback-ul primit de la European Youth Forum, realizat de juriul sus citat:

„Juriul apreciază cererea foarte cinstită a Chișinăului, care prezintă provocările cu care se confruntă tinerii din oraș, dar și măsurile care trebuie să fie luate pentru a le depăși. În ceea ce privește inima cererii, juriul laudă într-un mod deosebit aplicarea Chișinăului spre valorile europene și sporirea tinerilor spre o participare care nu lasă pe nimeni indiferent. Programul propus a avut unele elemente foarte interesante și inițiative ce pot fi realizate în timp real, cum ar fi dezvoltarea gândirii critice a tinerilor. Cu toate acestea, juriul a avut câteva întrebări despre fezabilitatea implementării unui astfel de program ambițios.

Motivația tinerilor din Chișinău de a deveni Capitala Europeană a Tineretului 2021 a fost evidentă atât în partea cererii scrise, cât și din partea delegatului care a prezentat ideea la Bruxelles. Pe lângă faptul că municipalitatea nu a participat, prezentării îi lipsea optimismul și siguranța că motivația tinerilor va continua în următorii ani ca principalul motor de acțiune.

Juriul a apreciat că există un stimulent pentru a asigura reprezentarea grupurilor minoritare ale orașului în structurile de management propuse. Chiar dacă Chișinăul nu a primit titlul EYC 2021, orașul este încurajat să urmeze ideea și să includă în structurile sale de tineret și organele de conducere grupuri de tineri neprivilegiați, pentru a oferi oportunități de participare tuturor tinerilor.

În ceea ce privește moștenirea propusă, juriul a apreciat abordarea vizionară din partea echipei care, într-adevăr crede că titlul de EYC 2021 ar fi adus o schimbare. Cu toate acestea, juriul a considerat că pentru un astfel de proiect, este necesar un sprijin mai clar din partea municipalități ș o implicare mai mare a acesteia. Sprijinul municipalității din orașul candidat este un aspect crucial pentru succesul anului european al capitalului pentru tineret, iar delegația din Chișinău nu a beneficiat de acesta la ultima etapă.”

Echipa orașului Chișinău a proiectului de candidatura pentru Titlul de Capitala Europeană a Tineretului pentru anul 2021, vine sa mulțumească celor care s-au implicat și au susținut echipa. În același timp, aceasta regretă lipsa de interes și profesionalism a Primăriei orașului Chișinău care, conform înțelegerii, urma să participe cu delegația Chișinăului la etapa finală a concursului, acesta în ultimul moment și-a întors spatele față de toți tinerii din Chișinău (și nu doar) anulând plecarea sa către locul de desfășurare a ultimei etape.

Echipa Chișinău 2021 în continuare beneficiază de tot suportul Consiliului Național al Tineretului din Moldova, care se alătură mesajului transmis de către noi.

Credem că Chișinăul merită și poate deveni capitală europeană a tineretului, în condiția în care municipalitatea își va arăta cu adevărat suportul pentru tineri.

Cu drag, echipa Chișinău 2021!

Mai multa informație găsești pe: https://www.youthforum.org/ și/sau https://www.facebook.com/Chisinau2021/.

Alte noutăți

Prioritățile Tinerilor în Alegerile Prezidențiale și Rolul Lor în Contextul Integrării Europene!

Citește

Better Learning Programme/BLP1

Citește

Youth Summer Camp: Safety, Security, and Mental Well-being

Citește

Prioritățile Tinerilor în Alegerile Prezidențiale și Rolul Lor în Contextul Integrării Europene

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut