A treia rundă de monitorizare a GPEDC, contribuția OSC

Parteneriatului Global de Cooperare pentru Dezvoltare Eficientă (GPEDC) este o platformă cu constituenți (Guverne, organizații internaționale, OSC, business) care are scopul de a promova eficacitatea eforturilor de dezvoltare realizate de către toți actorii implicați în procesul de dezvoltare, pentru a oferi rezultate durabile și pentru a contribui la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG).

Procesul de monitorizare a GPEDC urmărește progresul, la nivelul fiecărei țări implicate, a punerii în aplicare a celor patru principii de cooperare pentru dezvoltare eficientă:

– Stabilirea priorităților de dezvoltare de către țările în curs de dezvoltare;
– Concentrare pe rezultate;
– Parteneriate inclusive de dezvoltare;
– Transparență și responsabilitate reciprocă.

Cea de-a treia rundă de monitorizare (3MR) a avut loc în perioada iulie – decembrie 2018. Rezultatele 3MR vor fi publicate sub forma Raportului nr. 3 de progres  al GPEDC, care va fi prezentat în cadrul Forumului Politic la Nivel Înalt din 2019.

Parteneriatul CSO pentru Eficacitatea Dezvoltării (CPDE) este o rețea membră în GPEDC și a fost implicată în primele două runde de monitorizare, în anii 2014 și 2016. În ambele runde, CPDE a contribuit la dezvoltarea indicatorilor GPEDC și la realizarea exercițiului la nivel global și la nivel de țări. Pentru 3MR, CPDE și-a extins angajamentul de implicare, care anterior se rezuma la Indicatorul nr. 2 – mediul de activitate al OSC-urilor, și la indicatoarele: nr. 1 – rezultatele de cadru; nr. 3 – dialogul public-privat / sectorul privat; nr. 4 – transparența; nr. 7 – responsabilitatea reciprocă; nr. 8 – egalitatea de gen; nr. 9b – achiziții publice.

În Republica Moldova, partenerul pentru această monitorizare este Platforma pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului / CAP. Persoanele responsabile de proces sunt Antonița Fonari și Oxana Țurcanu, care mulțumesc și pe această cale pentru suportul tehnic și logistic oferit de Asociația „Tinerii pentru dreptul la viață” (TDV), în special de către Andrei Gaiu, Silvia Kavrochorianou și Nicolae Procopie.

Prima etapă a procesului de monitorizare din partea OSC pentru CPDEC a avut loc pe data de 13 mai, când CAP, cu suportul TDV și a Centrului CONTACT, a organizat un focus grup. În cadrul acestui exercițiu a fost completat chestionarul de colectare a datelor cu privire la indicatorii menționați anterior. Participanții la focus grup au fost:

  • Adrian Băluțel, Institutul de Politici și Reforme Europene – organizație membră în Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic.
  • Andrei Gaiu, Asociația Obștească „Tinerii pentru dreptul la viață” – organizație membră în Consiliul Național al ONG din Moldova, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic.
  • Antonița Fonari, Platforma pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului (CAP) – organizație membră în Consiliul Național al ONG din Moldova, Consiliul Național de Participare, Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic.
  • Ion Guzun, Centrul de Resurse Juridice din Moldova – organizație membră în Consiliul Național al ONG din Moldova, Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, Platforma Societății Civile UE-Moldova, Consiliul Economic al Prim-ministrului, European Implementation Network.
  • Iulia Sîrghi-Zolotco, Expert-Grup – Platforma Societății Civile UE-Moldova.
  • Iuliana Cantaragiu, Centrul Național de Mediu – organizație membră în Comitetul MD-UA pentru Protecția și Utilizarea Durabilă a Fluviului Nistru, Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, Platforma Societății Civile UE-Moldova.
  • Nina Lozinschi, Gender Centru / Secretariatul Platformei pentru Egalitate de Gen, organizație membră în Consiliul Național de Participare.
  • Oxana Miron, CONCORDIA / Secretariatul Consiliului Național al ONG din Moldova, organizație membră în Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, Platforma pentru Îmbătrânire Activă, HOMECARE.
  • Roman Banari, Consiliul Național al Tineretului din Moldova – organizație membră în Forumul European de Tineret, Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, Consiliul Național de Participare.
  • Sergiu Neicovcen, Centrul CONTACT – organizație membră în Consiliul Național al ONG din Moldova, Consiliul Național de Participare, Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic.
  • Tudor Lazăr, Centrul de Instruire și Consultanță Organizațională.

În a doua etapă de monitorizare, persoanele care au participat la focus grup au comunicat cu organizațiile lor și partenerii pentru a include în chestionarul pentru GPEDC 3MR denumiri de documente și referințe concrete. Suntem la etapa a treia de monitorizare, care presupune ca documentul elaborat în cadrul focus grupului OSC să fie distribuit partenerilor relevanți din OSC, organizații internaționale și Guvern – pentru a colecta completări / comentarii / recomandări. În acest context, o să apreciem dacă o să consultați ACEST DOCUMENT și o să ne trimiteți contribuțiile Dumneavoastră la secretariat@cucap.md până joi, 23 mai, ora 11:00.

Alte noutăți

Congresul Național al Tinerilor Primari și Consilieri Locali

Citește

Rolul Tinerilor din Republica Moldova în procesul de integrare europeană

Citește

Rezultatele și realizările tinerilor participanți la Youth Summer Camp

Citește

Cunoaște țara care te găzduiește

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut