Tinerii din Cahul și Ungheni se Implică Activ în Dezvoltarea Comunitară

Ungheni și Cahul au găzduit întâlniri cu un program intens și constructiv pe tema “Participarea tinerilor în monitorizarea și implementarea strategiilor locale de dezvoltare a comunității”. Acest eveniment a oferit o platformă valoroasă pentru schimbul de idei și experiențe legate de implicarea tinerilor în dezvoltarea comunității. 

În cadrul proiectului „Dezvoltarea politicilor de tineret în Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană în Republica Moldova și implementat de UNDP Moldova și UNICEF Moldova au fost organizate două traininguri în Cahul (8 aprilie) și Ungheni (19 iulie), scopul principal al acestor evenimente fiind consolidarea competențelor a 40 de tineri implicați în grupurile de lucru ale administrațiilor publice locale (APL) pentru monitorizarea implementării strategiilor locale de tineret și dezvoltarea comunitară. 

   Participanții au discutat despre: 

– Rolul tinerilor în procesul decizional local 

– Importanța strategiilor de tineret și modalitățile eficiente de implementare a acestora pentru beneficiul întregii comunități 

Împreună, au identificat provocări și soluții, s-au motivat reciproc să fie mai activi și să contribuie la dezvoltarea durabilă a localității. Tinerii au fost încurajați să aplice cunoștințele și abilitățile dobândite și să se implice activ în procesele de decizie locale.  

 Instruirile au urmărit mai multe obiective:  

1. Consolidarea cunoștințelor și abilităților practice,  în monitorizarea și evaluarea implementării strategiilor locale de tineret în contextul comunităților din Cahul și Ungheni. 

2. Dezvoltarea abilităților de comunicare și facilitare a dialogului între tineri, autoritățile locale și alte părți interesate în procesul de dezvoltare comunitară. 

3. Încurajarea participării active a tinerilor în procesele decizionale la nivel local și promovarea implicării acestora în activități și inițiative de dezvoltare comunitară durabilă. 

4. Stimularea spiritului de echipă și colaborare între tineri din diverse medii și comunități, promovând diversitatea și incluziunea în procesele de dezvoltare. 

Metodologia utilizată în cadrul instruirilor a fost interactivă și participativă, incluzând sesiuni de lucru în grup, studii de caz, exerciții practice și discuții tematice care au sporit interesul tinerilor asupra subiectului abordat și a generat idei asupra modului în care aceștia se pot implica activ în viața comunității. Facilitând astfel scopul acestor instruiri de a crește nivelul de implicare și responsabilitate a tinerilor în procesele de guvernare locală și în realizarea obiectivelor strategiilor locale de tineret. Aceste activități contribuie la promovarea unei societăți civile active și participative în comunitățile din Cahul și Ungheni.   

 Tinerii și-au exprimat opiniile asupra acestei experiențe afirmând că le-au fost pe plac: „Activitățile interactive, comunicarea de la egal la egal” și faptul că „Interacțiunea și comunicarea între persoane a contribuit la crearea unei atmosfere plăcute”. 

Participanții au dobândit competențe esențiale care le vor permite să devină agenți ai schimbării în comunitățile lor, să faciliteze dialogul și colaborarea între tineri și autoritățile locale și să promoveze inițiative de dezvoltare durabilă. 

Trainingurile au fost organizate în cadrul Proiectului UNICEF „Dezvoltarea sectorului de tineret în Cahul și Ungheni”, implementat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNDP Moldova și UNICEF. 

Alte noutăți

Raport Necesitățile Tinerilor din Leova

Citește

Prioritățile Tinerilor în Alegerile Prezidențiale și Rolul Lor în Contextul Integrării Europene

Citește

Excursie: Cunoaște Țara care te găzduiește

Citește

 „Dacă alegi să rămâi în zona ta de confort, nu vei greși, nu vei învăța și nu vei ajunge unde îți dorești.” Mădălina Sula, tânăra din Ungheni care motivează prin Curaj și Autodisciplină

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut