În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie, persoanele fizice au posibilitatea să direcționeze 2% din impozitul de venit către o organizație sau cult religios pe care îl selectează. Desemnarea procentuală (mecanismul 2%) reprezintă o modalitate prin care persoanele fizice redirecționează 2% din impozitul de venit către o organizație de utilitate socială sau cult religios, selectat.
În 2017, beneficiari ai legii 2% sunt 415 asociații obștești, fundații sau instituții private care desfășoară activități de utilitate publică și 72 de culte religioase. Acestea s-au înscris în concurs până la 30 septembrie 2016, în baza unui apel public. La sfârșitul anului 2016 a fost făcută publică lista cu beneficiari, pe care o puteți analiza, accesând www.justice.gov.md.
Atunci când alegeți să direcționați 2% din impozitul de venit către o organizație sau cult religios, trebuie să conștiențizați că acest fapt nu efectează bugetul personal și nicidecum nu reprezintă o donație. Este o simplă „operație” prin care aceste două procente din suma impozitului pe venit calculat, nu vor fi adăugate la bugetul de stat, ci direcționate către un beneficiar selectat din lista disponibilă.
Procedura de desemnare procentuală este una relativ simplă. Aceasta poate fi efectuată prin mai multe moduri, și anume: prezentându-vă la oficiile teritoriale ale FISC; accesând, descărcând, completând și expediind formularul de tip CET15, în formă electronică, în cazul în care dispuneți de semnătură electronică. De asemenea, aveți posibilitatea să depuneți declarația și prin poștă.
Printre beneficiari ai desemnării procentuale se regăsește și Consiliul Național al Tineretului din Moldova. Astfel, dacă doriți să contribuiți la dezvoltarea sectorului de tineret, vă încurajăm să redirecționați 2% din impozitul dumneavoastră către CNTM.
Igor Ciurea, secretarul-general al Consiliului Național al Tineretului din Moldova este de părere că, pe lângă faptul că direcționarea procentuală reprezintă o modalitate prin care organizațiile pot iniția campanii de colectare de fonduri, aceasta mai este și o posibilitate prin care cetățenii se pot implica direct în administrarea bugetului de stat, responsabilizându-se. „Mecanismul de 2% este nu doar o sursă alternativă de finanțare a activităților asociațiilor obștești și cultellor religioase, ci și un mod de consolidare a relațiilor dintre aceste organizații și populația Republicii Moldova, de responsabilizare și coordonare a priorităților organizațiilor cu adevărate necesitați și probleme sociale”, a declarat acesta.
- sporirea transparenței în educație prin crearea și consolidarea asociațiilor părintești;
- creșterea rolului tinerilor în guvernarea școlilor prin implicarea acestora în luarea deciziilor;
- reducerea taxelor informale din învățământul preuniversitar prin educarea elevilor, părinților și profesorilor privind riscurile acestora;
- sporirea calității educației prin promovarea învățământului centrat pe elev;
- alte priorități în domeniul educației conform Strategiei CNTM 2014-2020.