Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în cadrul proiectului “Cetățeni activi, comunități prospere – faza II”, implementat cu suportul Fundației Est-Europene și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia, a realizat un raport ce aduce în prim-plan funcționarea Structurilor de Autoguvernanță Studențească (SAS) în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova.
Raportul oferă un tablou de ansamblu asupra modului în care studenții sunt implicați în procesele decizionale și asupra dreptului acestora de a fi reprezentați în organele de conducere ale universităților. Studiul analizează aspecte esențiale precum gradul de implicare al SAS în viața universitară, relația cu administrațiile universitare și capacitatea acestora de a reprezenta vocea studenților.
Pentru realizarea acestui raport au fost colectate date prin intermediul unui chestionar, la care au participat reprezentanți ai Structurilor de Autoguvernanță Studențească din 11 instituții de învățământ superior, dar și prin discuții directe cu studenți și administrațiile universitare. Scopul studiului a fost de a identifica punctele forte, dar mai ales provocările cu care se confruntă aceste structuri și de a propune soluții pentru eficientizarea activității lor.
Raportul aduce în discuție nevoile reale ale SAS și scoate în evidență importanța consolidării acestor structuri în beneficiul studenților și al întregului proces educațional. Analiza oferă perspective valoroase pentru o mai bună colaborare între studenți și administrațiile universitare, contribuind astfel la îmbunătățirea participării studențești la luarea deciziilor.
Prin acest studiu, se reconfirmă rolul important pe care îl au Structurile de Autoguvernanță Studențească în viața universitară, nu doar ca reprezentanți ai studenților, dar și ca parteneri activi în dezvoltarea instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova.
Acest material este realizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în cadrul proiectului „Cetățeni activi, comunități prospere-faza Il”, implementat cu suportul Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation – Moldova din resursele acordate de Swiss Cooperation in Moldova și Suedia. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.