Exploatarea sexuală și abuz (SEA) reprezintă furnizorii de servicii care acceptă relații sau favoruri sexuale în schimbul asistenței, serviciilor, banilor, adăpostului, hranei sau altor bunuri. Abuzul sexual este amenințarea sau utilizarea forței de către un furnizor de servicii pentru a avea relații sexuale cu o altă persoană.
În urma depistării a mai multor cazuri de SEA în structurile ONU și a misiunilor umanitare, Biroul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare(OCHA) a inițiat procesul PSEA – Protecția împotriva exploatării sexuale sau abuz, care stabilește măsuri stricte în privința SEA și implicării lucrătorilor afiliați ai structurilor ONU. Astfel toate structurile ONU dar și partenerii de proiecte sunt obligați să stabilească politica de zero-toleranță la subiectul SEA, deasemenea pentru orice încălcare a regulamentul PSEA trebuie luate măsuri stricte.
Consiliul Național al Tineretului din Moldova(CNTM) s-a alăturat la standardele ONU și a efectuat evaluarea internă a lucratorilor și totodată toți au participat la traininguri și sesiuni de informare la subiectul PSEA, astfel CNTM susține politica ONU cu privire la SEA și susține lupta împotriva exploatării și abuzului sexual.