Ședința Consiliului național pentru drepturile omului

Astăzi, data de 26.03.2021 a avut loc ședința Consiliului național pentru drepturile omului unde Consiliul Național al Tineretului din Moldova este membru. Prezidată de către Dl Aureliu CIOCOI, Prim-ministru interimar la RM, în cadrul ședinței a fost prezentat  Raportul privind realizarea Planului național de acţiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018–2022, precum și Raportului național în contextul celui de-al treilea ciclu de Evaluare Periodică Universală a respectării drepturilor omului.

Pe lângă reprezentanții Guvernului, în cadrul ședinței de azi au participat și reprezentanții societății civile printre care și CNTM.  

În cadrul ședinței, Roman Banari, Secretar General CNTM a intervenit menționând despre problemele cu care tinerii se confruntă în RM, printre care și problema privind discriminarea grupurilor social vulnerabile în acces la educație de calitate pe timp de pandemie. La fel a fost menționat și despre problemele legate de programul Prima Casă care este inaccesibil pentru grupurile social vulnerabile, astfel fiind reiterată necesitatea de introducere a subvențiilor de la stat pentru această categorie de tineri.

Pe lângă problemele apărute în perioada pandemică am menționat și despre necesitatea urgentării procesului de adoptare a proiectului de lege 301/2016 privind infracțiunilor motivate de prejudecată. 

CNTM la fel a pus la discuție problema tinerilor NEETs care nu primesc suportul necesar pentru a putea fi încadrați în câmpul muncii, chiar dacă CNTM împreună cu partenerii săi depune efort pentru a oferi sprijin tinerilor NEET în angajarea lor în câmpul muncii, reiterând necesitatea de implicare mai amplă din partea autorităților naționale și locale în acest proces. În același timp s-a accentuat și problemele tinerilor legate de câmpul muncii și impactul negativ al COVID-19 asupra angajabilității tinerilor. 

Totodată CNTM și-a reiterat poziția că în Moldova participarea tinerilor este făcută de o mulțime de organizații de tineret și nu doar, care cu eforturi comune contribuie la dezvoltarea sectorului de tineret atât la nivel național cât și local, astfel atenționând despre inadmisibilitatea prezentării în rapoartele de țară doar a Rețelei Naționale a Consiliilor Locale de Tineret ca fiind cei ce asigură participarea tinerilor în procesele decizionale.

La fel sa punctat despre situația Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activități de Tineret și faptul că nu funcționează, și asta în contextul în care deja a fost organizat un apel public pentru înaintarea candidaturilor la funcția de director a agenției. 

Și nu în ultimul rând, CNTM și-a prezentat îngrijorarea față de faptul că nu au fost întreprinse măsuri suficiente pentru instituționalizarea comisiilor de co-management la nivel local și național,fapt ce îngrădește procesul de implicare a tinerilor în procesele decizionale ce le privesc. 

Alte noutăți

Bilanțul trimestrului IV al Grupului Național Advocacy Tineret

Citește

Evaluarea Cheltuielilor Destinate Sectorului de Tineret la Nivel Central

Citește

Consiliul Național al Tineretului din Moldova lansează concursul de fotografie „Tineri pentru #Planetă”

Citește

Rezoluție pentru Prioritizarea Tinerilor pe Agenda Electorală a Alegerilor Parlamentare din 2025

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut