Râul Nistru – groapă de gunoi pentru apele uzate din gospodăriile și fabricile din orașul Soroca// interviu cu Robert Gatman


Warning: Undefined array key "file" in /home/cntmmd/public_html/wp-includes/media.php on line 1712

Deprecated: preg_match(): Passing null to parameter #2 ($subject) of type string is deprecated in /home/cntmmd/public_html/wp-includes/media.php on line 1712

Robert Gatman are 17 de ani și s-a născut în orașul Soroca, la nordul Republicii Moldova. Pentru că îi place să facă voluntariat și să participe la activități care-i dezvoltă abilitățile în diverse domenii, Robert s-a implicat și în campania „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale”; a participat la un atelier și s-a înscris la concursul de fotografieLa final, Robert a obținut titlul de „Ambasador Media pentru #ObiectiveGlobale”, precum și o responsabilitate și mai mare pentru dorința lui – Robert visează ca râul Nistru să nu mai fie o groapă de gunoi pentru apele reziduale din întreg orașul Soroca.

 

În luna martie, campania națională „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale” ajungea la Soroca. În cadrul unui atelier, tinerii au descoperit cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă,  precum și oportunitatea de a se înscrie la concursul de fotografie, ce le oferea șansa de a spune cât de respectate sunt Obiectivele Globale în localitatea lor.

 

 

Robert s-a gândit că problema Nistrului trebuie să ajungă în imagini și poate-poate, măcar de această dată, autoritățile publice locale vor face vreun pas pentru construirea unei sații de epurare:

„Mi-am dorit ca problema din mun. Soroca să fie și mai auzită. De peste 20 de ani nu avem stație de epurare și toate apele reziduale se duc în Nistru. În râu e-o mizerie catastrofală care distruge natura. Când mergi pe malul Nistrului, simți un miros insuportabil și asta dăunează sănătății, dar și turismului. Poate va vedea cineva și se va rezolva problema”.

 

 

Din manualele de geografie și din surse online aflăm că Soroca este al VIII-lea oraș, ca mărime, din Republica Moldova, precum și al doilea oraș – dacă ne referim la importanță și la activitate sporită. La fel, știm că cetatea Sorocii este monument național și destinație turistică pentru moldoveni și pentru străini. Poate cetatea Sorocii ne salva strămoșii de dușmani, dar sigur, în prezent, nu face față valului de duhori care vin din apele negre, uzate, ce se varsă în Nistru:

„În orașul Soroca, seara, oamenii merg spre Cheiul Nistrului – mai ales lângă cetate, iar la 40-50 de metri, se revarsă toate apele reziduale. Zicem că ducem turiștii la cetate, dar când vine câte o briză cu miros dezgustător… Am fotografiat și țeava prin care vin toate resturile, se adună acolo un mâl și o putoare. Nu știu cum aș fi rezistat dacă nu aveam mască de gaz atunci când fotografiam”.  

 

 

„Mereu au fost conflicte de interese, așa că autoritățile nu fac nimic. Câțiva ani în urmă, Soroca a câștigat un proiect și urma să fie găsit un loc potrivit pentru construcția stației de epurare. A venit și-o echipă de experți, dar cineva a făcut astfel încât sătenii din acea localitate să protesteze, așa că stația nu a mai fost construită. Prin urmare, toți banii s-au dus spre o altă stație de epurare, din alt raion”.

 

Presa, precum și cei mai activi locuitori ai orașului Soroca nu uită de „veșnica” problemă a Nistrului. Cu toate acestea, autoritățile nu reacționează și-și amintesc de stația de epurare numai în perioada alegerilor:

„De fiecare dată când sunt alegeri – pentru primar, președinte de raion, alegeri la nivel național – toți promit că vor face stație de epurare. Presa scrie mereu. De ziua Nistrului, în fiecare an organizăm flashmoburi. Anul acesta am transmis mesajul „Salvați Nistru – vrem stație de epurare”, iar o reprezentată de la un ONG de mediu a colectat apă din râu și a transmis spre Guvern, autorități locale etc”.

 

 

 

 

Robert spune că problema Nistrului ar trebui să ne preocupe pe toți și că e responsabilitatea noastră, pe de o parte, să solicităm construirea stației de epurare, iar pe de alta, să avem grijă la resturile pe care le aruncăm în Nistru. Obținerea unui grant de peste hotare și susținerea unor organizații internaționale ar fi soluția care ne-ar ajuta să avem un râu curat, cu floră și faună restabilite. Până atunci, tânărul va continua să vorbească despre Obiectivele Globale și despre gunoiul râului Nistru:

„După ce-am obținut titlul de Ambasador Media pentru #ObiectiveGlobale, lumea îmi spunea să continui, căci am atins o problemă actuală. Alții m-au întrebat ce sunt Obiectivele Globale – ușor le-am explicat și i-am văzut interesați. Am povestit și părinților, bunicilor. De la autorități nu am văzut nicio reacție. Au fost multe distribuiri ale fotografiei mele, la care au reacționat mai multe asociații obștești”.

 

 

Robert s-a gândit și la situația celorlalte regiuni ale Republicii Moldova și a găsit o problemă comună, pe care-a reprezentat-o într-o postare pe rețelele sociale:

„La concurs am mai participat cu un Obiectiv – nr. 13: Acțiunea asupra climei; am făcut fotografie cu deșeuri menajere, cărora le-a dat foc cineva. Majoritatea oamenilor în Moldova dau foc resturilor și nu le descompun, nu le folosesc pentru îngrășeminte naturale. Îmi par importante și alte Obiective, chiar dacă nu le-am fotografiat – Obiectivul 1: Fără Sărăcie, Obiectivul 4: Educație de calitate, Obiectivul 13: Acțiune asupra climei, Obiectivul 16: Pace, justiție și instituții puternice, Obiectivul 17: Parteneriate pentru Obiective”.

 

 

Țara noastră poate deveni una prosperă, în care să avem un trai mai bun, iar pentru aceasta, Robert consideră că ar trebui să respectăm Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și să urmăm exemplele țărilor mai dezvoltate.

 

Photo: arhiva lui Robert Gatman; Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA.

Concursul de fotografie „Ambasador Media pentru #ObiectiveGlobale” a făcut parte din campania națională „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale”, realizată de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu UNFPAAgenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare si UNICEF, cu susținerea media oferită de Centrul Media pentru Tineri.

Alte noutăți

Prioritățile Tinerilor în Alegerile Prezidențiale și Rolul Lor în Contextul Integrării Europene!

Citește

Better Learning Programme/BLP1

Citește

Youth Summer Camp: Safety, Security, and Mental Well-being

Citește

Prioritățile Tinerilor în Alegerile Prezidențiale și Rolul Lor în Contextul Integrării Europene

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut