Slogan:
”Implică-te și schimbă: prezentul este în mâinile tale”
Mesaje:
Implicarea și participarea tinerilor este o precondiție pentru prosperitatea comunității !
Împreună putem realiza lucruri mărețe, cum ar fi creșterea bugetelor locale de tineret, crearea de programe și strategii locale pentru dezvoltarea sectorului de tineret, etc.
Participarea tinerilor nu se limitează doar la vot.
Fii parte din soluție – participă.
Autoritățile publice au nevoie de viziunea tinerilor în procesele decizionale, implică-te și contribuie la schimbările ce le dorești.
Minți creative, schimbare durabilă: participă, inspiră, inovează, implementează.
#EU4Youth#VoceaTaContează, #TineriiContează, #NoiTineriiCoNTăM , #CNTMoldova, #ParticipăPentruPrezent, #TineriImplicați #SchimbarePrinParticipare #TineriActivi
Obiective:
1. Facilitarea procesului de sensibilizare și conștientizare a tinerilor privind importanța implicării tinerilor în viața comunitară la nivel local, regional și național.
2. Promovarea oportunităților de participare activă în deciziile care îi afectează și încurajarea unui număr mai mare de tineri să se implice în activități comunitare și procese de luare a deciziilor.
3. Crearea unei rețele de tineri activi și implicați și oferirea de platforme și oportunități pentru ca tinerii să-și exprime ideile, opiniile și soluțiile la problemele societății.
4. Inspirarea tinerilor să vină cu soluții creative și inovatoare pentru a aborda provocările locale, naționale și globale.
5. Prezentarea exemplelor de proiecte și inițiative de succes conduse de tineri pentru a motiva alți tineri și a demonstra impactul participării tinerilor.
Grup Țintă:
· Tineri cu vârste între 14-35 de ani din comunități locale, naționale și regionale.
· Organizații non-guvernamentale și instituții de învățământ.
În comunitățile locale, există numeroase oportunități pentru ca tinerii să se implice activ și să contribuie la dezvoltarea societății noastre. Organizațiile de tineret, autoritățile publice, și programele de voluntariat sunt puncte importante a acestei participări.
Organizațiile de tineret oferă tinerilor platforme ideale pentru a-și exprima creativitatea și pentru a dezvolta abilități de leadership. De la ideea inițială până la implementarea proiectelor, tinerii pot fi implicați în toate etapele, ceea ce îi ajută să dobândească experiență importantă și să se implice activ în rezolvarea problemelor comunitare.
Prin implicarea în organizații de tineret și programe de voluntariat, tinerii au oportunitatea de a dezvolta abilități importante cum ar fi planificarea proiectelor, gestionarea timpului, lucrul în echipă și comunicarea eficientă. Aceste abilități nu numai că îi pregătesc pentru viitorul lor profesional, dar și contribuie la formarea unor cetățeni activi și responsabili în comunitate.
Asigurarea accesului la informații relevante și diverse surse de învățare, cum ar fi radio, televiziune și platforme online sunt foarte importante pentru ca tinerii să fie bine informați și să poată lua decizii în cunoștință de cauză. Aceste platforme sunt locuri frecvente unde sunt promovate oportunități la care tinerii pot participa activ.
Prin sprijinirea și promovarea participării tinerilor la nivel local, construim împreună o societate cu tineri mai implicați. Investiția în potențialul și creativitatea tinerilor nu numai că promovează schimbări pozitive în comunitatea noastră, dar și asigură un prezent și un viitor frumos.
În cadrul campaniei „Vocea Tineretului – catalizator pentru dezvoltare socială acum și aici”, căutăm să aducem în prim-plan poveștile tinerilor activi și implicați în comunitățile lor. Iată una dintre aceste povești:
Numele meu este Agrici Ion, am 20 de ani, locuiesc în satul Dănceni, raionul Ialoveni. Activitatea mea de cetățean implicat în societate și om care își dorește ca să trăiască într-o comunitate prosperă a început la 16 ani când am aplicat la Consiliul Local de Tineret Ialoveni, am activat 2 ani ca voluntar pentru îmbunătățirea calității vieții tinerilor și promovarea activităților utile pentru ca aceștia să poată socializa cu alții, să petreacă timpul calitativ, dar și să pună umărul la înfrumusețarea orașului.
La vârsta de 19 ani deja am început să mă implic mai serios în comunitate, am obținut mandatul de consilier local în primăria din satul Dănceni, o schimbare care mi-a adus mai multe responsabilități, dar pe care le port cu mândrie, deoarece e frumos când mergi pe drum și vezi lucruri frumoase la care ai contribuit. Însă nu există nici o pădure fără uscăciuni, am întâlnit obstacole la care nici nu mă gândeam, unul din ele era percepția lumii precum că sunt prea tânăr și nu mă voi descurca, nu am fost de acord cu asta și dau din coate să arăt că nu este așa.
O problema a implicării tinerilor este implicarea propriu zisă, este foarte greu să convingi pe cineva să facă lucru neremunerat deși este în folosul acestuia, alții se gândesc că: “ de ce ar trebui să mă duc eu dacă este X, Y , Z, se vor descurca și fără mine”.
Eu am norocul să fiu prieten cu majoritatea tinerilor din sat și dacă am nevoie de implicarea lor, mă ajută, suntem un grup unit, avem suportul total al primăriei, avem o doamnă primar tânără, energică și mereu receptivă când vine vorba de implicarea tinerilor sau organizarea evenimentelor pentru aceștia.
Cred că este nevoie de un lider pe care aceștia se pot baza, deoarece totul pornește de acolo, iar eu îmi dau silința să vadă că există cineva care nu doar îi aude, dar îi și ascultă, iar cu timpul va veni și implicarea lor.
Implicarea tinerilor în viața comunității aduce multiple avantaje atât pentru tineri, cât și pentru întreaga societate. De ce să încurajăm tinerii să fie activi în comunitate?
Solidaritate și Coeziune Socială: Tinerii impliciți în activități comunitare contribuie la întărirea legăturilor dintre locuitori și la crearea unei comunități mai unite și mai puternice.
Dezvoltare Personală: Participarea în proiecte comunitare ajută tinerii să dezvolte abilități esențiale cum ar fi lucrul în echipă, leadership-ul și comunicarea, pregătindu-i pentru succesul personal și profesional.
Inovare și Creativitate: Tinerii aduc idei noi și proaspete, contribuind la inovația socială și la găsirea de soluții inovatoare pentru provocările comunității.
Implicare Civică și Responsabilitate Socială: Participarea încurajează tinerii să devină cetățeni activi și implicați în procesele decizionale care le afectează viitorul, promovând astfel o societate mai echitabilă și democratică.
Impact Pozitiv Asupra Mediului înconjurător: Prin implicarea în proiecte ecologice sau de sustenabilitate, tinerii contribuie la protejarea mediului și la promovarea unui stil de viață sănătos și responsabil.
Învățare Continuă și Experiență Practică: Activitățile comunitare oferă tinerilor oportunități neprețuite de a învăța din experiență și de a-și dezvolta abilități practice esențiale pentru viitorul lor.
Relevanță: Înțelegerea perspectivelor tinerilor poate duce la decizii mai adecvate pentru ei, contribuind la o comunitate mai empatică și receptivă.
În cadrul campaniei „Vocea Tineretului – catalizator pentru dezvoltare socială acum și aici” , ne dorim să evidențiem poveștile tinerilor activi și implicați în comunitățile lor. Iată una dintre aceste povești:
Bună, numele meu este Zbîrciog Biatris, am 17 ani și sunt din municipiul Cahul.
Sunt o tânără foarte activă, practic voluntariatul de 2 ani de zile la Centrul Raional de Tineret Cahul și mai sunt Tânără Ambasadoare Europeană din Republica Moldova.
Nu am întâmpinat niciodată obstacole în cariera mea de voluntariat, chiar dacă aveam școală , școală de muzică , orchestra , taraf, ansamblu, orele de vioară, etc. Există oameni, organizații și instituții de voluntariat (și nu doar) din Cahul care apreciază și încurajează implicarea tinerilor, văzând-o ca pe o modalitate de a aduce idei noi și energie. Am participat în peste 15 proiecte de voluntariat în 2 ani de zile!
Eu iubesc tot ceea ce fac , de aceea mă implic în activități, distribui tinerilor orice oportunitate de implicare în societate, încurajez tinerii să se implice în activități de voluntariat și să folosească orice oportunitate care poate aduce schimbări pentru o mai bună personalitate și pentru a dezvolta și ei comunitățile lor.
Schimbări concrete dorite în comunitate ca urmare a implicării:
Participare activă în decizii: Implicarea tinerilor în procesele decizionale locale .
Inițiative de voluntariat: Promovarea proiectelor de voluntariat care să îmbunătățească comunitatea.
În cadrul campaniei “Vocea Tineretului – catalizator pentru dezvoltare socială acum și aici”, ne dorim să evidențiem poveștile tinerilor activi și implicați în comunitățile lor. Iată una dintre aceste povești:
Ma numesc Bogdan Vrancean si sunt un tânăr din Soroca. Am 17 ani, si la aceasta vârstă am devenit interesat de domeniul voluntariatului si implicării civice. Mica mea călătorie a început in Consiliul Școlar din IPLT,,Petru Rareș’’.Am fost implicat în numeroase activități, care mi-au îmbogățit cunoștințele in diferite domenii, m-au dezvoltat multilateral și au avut un efect benefic asupra personalității și performanțelor mele. Astfel, in urma trainingurilor si instruirilor, la care am participat, am decis sa aplic cunoștințele obținute la mine in comunitate.
Consider ca unul dintre obstacole a participării active a tinerilor in Soroca este infrastructura. Deținem un număr mic de centre de tineret și organizații pentru tineret, care nu sunt eficient promovate in rândul tinerilor. La fel, consider ca comunitatea din Soroca nu este informată despre toate beneficiile pe care le oferă voluntariatul, astfel tinerii sunt demotivați sa se implice in societate si sa participe in procesele decizionale din comunitatea lor.
Comunitatea din orașul Soroca susține implicarea tinerilor la toate nivelurile de reprezentare. Avem o colaborare eficientă cu Administrația Publică Locală, care ne finanțează, oferă suport și sprijin în toate activitățile noastre.
Eu consider ca, implicarea tinerilor in viața comunității poate schimba semnificativ localitatea in mod benefic:
1. Opiniile tinerilor vor fi luate in mare considerare.
2. Va crește numărului de inițiative și proiecte comunitare coordonate și conduse de tineri.
3. Voluntariatul va fi valorificat si vor fi sporite beneficiile acestuia.
În cadrul campaniei “Vocea Tineretului – catalizator pentru dezvoltare socială acum și aici”, dorim să evidențiem problemele cu care s-au confruntat tinerii și soluțiile pe care le-au găsit. Iată una dintre aceste povești:
Mă numesc Sofia, am 18 ani și sunt din Cimișlia.
În ultimii 3 ani, mi-am descoperit potențialul implicându-mă în comunitatea mea, un loc vibrant, plin de oameni minunați și oportunități care așteaptă să fie explorate. Am implementat proiecte precum „EcoCimișlia”, dedicat salubrizării, „EnLive Equality”.„Fenix”, am identificat problemele orașului și am propus soluții autorităților locale. Am fost voluntară la YouthKlinic, promovând sănătatea mintală în școli, și la 17 ani am devenit conducător de cerc englez la Casa de Cultură.
Cred că în Cimișlia, principalele obstacole care ne împiedică să ne implicăm în activitățile comunității sunt:
1. Neîncrederea în rândul tinerilor, care îi face să simtă că nu sunt ascultați sau că ideile lor nu sunt luate în serios. Acest lucru poate crea o barieră psihologică în a se implica.
2. Am mai observat ca multe dintre evenimentele organizate nu sunt bine promovate. Aceasta poate duce la sentimentul că nu sunt suficiente activități sau că nu sunt deloc.
Ori de câte ori am propus proiecte pentru localitate, am fost susținută și primită cu idei. Acest lucru arată că tinerii sunt apreciați și considerați o forță motrice pentru schimbare. Deși suntem un orășel mic, avem tineri ambițioși cu mult potențial!
Pentru a îmbunătăți implicarea tinerilor în Cimișlia, ar fi util să se organizeze sesiuni de brainstorming în care aceștia să-și exprime ideile și să participe activ la procesul decizional. De asemenea, crearea unei culturi de recunoaștere a contribuțiilor tinerilor ar putea motiva mai mulți să se implice.
În cadrul campaniei „Vocea Tineretului – catalizator pentru dezvoltare socială acum și aici”, dorim să aflăm problemele cu care se confruntă tinerii în comunitățile lor.
Invităm tinerii să își împărtășească experiențele și provocările pe care le întâmpină în eforturile lor de implicare. Citiți mai jos povestea lui Diana Prohnițchi, o tânără activă din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca:
Salut! Numele meu este Diana Prohnițchi, sunt din raionul Basarabeasca, satul Sadaclia. Am 15 ani, iar implicarea mea în comunitate a început la vârsta de 14 ani. Am observat multe schimbări, iar unele dintre ele le-am adus chiar eu. Am creat mici reportaje despre satul meu și am organizat activități de follow-up, unde am informat și motivat tinerii să se implice activ în societate.
Desigur, pe lângă succese, am întâmpinat și dezamăgiri și obstacole, printre care:
1. Lipsa sprijinului din partea APL.
2. Neîncrederea în tineri, adesea exprimată prin fraza populară: „Sunteți tineri, ce puteți face?”
3. Lipsa de implicare a tinerilor în societate, mulți fiind dați la o parte, iar activitățile sunt organizate foarte rar.
Personal, sunt apreciată de persoanele care mă cunosc și știu că îmi doresc să aduc schimbări în comunitate. Aș vrea să creez mai multe activități pentru tineri, precum seri de film, jocuri în aer liber, concursuri și multe alte activități care ar putea să îi intereseze. Vreau să promovez satul și să arăt că în Sadaclia există un viitor, iar viitorul sunt tinerii!
Dacă ai o experiență despre participarea ta în comunitate pe care vrei să o împărtășești, te invităm să ne scrii!
Prin intermediul campaniei „Vocea Tineretului – catalizator pentru dezvoltare socială acum și aici”, ne propunem să evidențiem tinerii care, prin proiectele lor, generează schimbări pozitive în comunitățile lor. Un exemplu sunt tinerii din acestă comunitate, care ne-au povestit despre un proiect de succes din satul Dănceni, raionul Ialoveni.
– Aplicacantul de bază este Primăria Dănceni a proiectului: “Diaspora acasă reuseste DAR 1+3”implementat de Guvernul Republicii Moldova iar grupul de aplicare este format de Primăria satului Danceni în colaborare cu Consilierii din acest sat: Ion Agrici și Daniela Popov.
– Starea stadionului de minifotbal din sat era in stare deplorabilă, plasele de protecție rupte cu fire de fier care atârnau, era chiar un pericol pentru siguranța participanților la activitatea fizică. S-au spart in jurul la vreo 5 mingi, unele din ele destul de scumpe.
Acești Consilieri fac parte dintr-un grup de tineri care joacă fotbal sistematic și mereu discutau și cautau soluții. Ei se gindeau să mobilizeze oamenii din sat pentru careva donații pentru procurarea materialului necesar și singuri să perfecteze niște reparații cosmetice. În cele din urma Ion si o domnisoara pe nume Daniela, ambii fiind parte din lista de consilieri locali, au gasit informatii despre proiectul dat si au aplicat. Proiectul a fost câstigat, a urmat mobilizarea pentru strîngerea de fonduri si acum deja lucrările de reparație au început.
Acesta este doar unul dintre exemplele care demonstrează cum implicarea tinerilor poate aduce schimbări durabile în comunități!
Vrem să subliniem că noi nu am participat direct la realizarea acestui proiect. Totuși, prin intermediul campaniei noastre, dorim să împărtășim proiecte reușite precum cea a tinerelor și tinerilor din acestă comunitate, pentru a arăta că atunci când tinerii dintr-o comunitate se mobilizează, este posibil să realizeze schimbări semnificative.
În cadrul campaniei „Vocea Tineretului – catalizator pentru dezvoltare socială acum și aici”, dorim să aflăm problemele cu care se confruntă tinerii în comunitățile lor.
Invităm tinerii să își împărtășească experiențele și provocările pe care le întâmpină în eforturile lor de implicare.
Citiți mai jos povestea Mariei Paduraru:
„De-a lungul anilor, tinerii au fost adesea “uitați” ca o componentă esențială în dezvoltarea societății și lăsați în urmă în procesul de luare a deciziilor. Această excludere a dus la o perioadă de inactivitate în rândul lor, iar mulți dintre tineri și-au pierdut încrederea în procesul democratic, care ar trebui să le permită o participare semnificativă și un impact vizibil, orientat spre nevoile lor.
Consider că unul dintre cele mai mari obstacole în calea implicării tinerilor în activitățile comunitare este responsabilitatea pe care o implică aceasta – și anume efectele care necesită o implicare continuă și serioasă din partea lor. Tinerii de astăzi se află la intersecția unor schimbări majore de ordin economic, tehnologic și social, care le influențează modul de a percepe implicarea comunitară.
Într-o societate în care succesul este adesea definit prin prisma realizărilor individuale, participarea în activități comunitare este văzută de mulți drept o activitate care consumă timp și resurse, fără a oferi rezultate tangibile pe termen scurt. De asemenea, contextul socio-economic al tinerilor îi forțează să se concentreze pe construirea unui viitor stabil. În astfel de situații, implicarea comunitară poate părea un obiectiv secundar, perceput ca un efort care nu oferă beneficii directe și imediate.”