Peste 50 de tineri informați despre participarea semnificativă în politicile locale de tineret

Pe 23 februarie, Consiliul Național al Tineretului din Moldova a lansat ghidurile pentru suportul activităților Consiliilor de Elevi și Consiliilor Locale de Tineret. Activitatea s-a desfășurat în formatul unui atelier de lucru, cu scopul de a instrui adolescenții în domeniul participării semnificative a tinerilor în politicile locale de tineret și ai ajuta în a înțelege noțiunile ghidului, principiile enumarete în acest ghid, importanța și utilitatea lor.

Atilierul a avut la bază un panel de discuții axat pe „Participarea semnificativă a tinerilor la nivel local” și două sesiuni. Prima sesiune a fost orientată pe noțiunea de participare semnificativă a tinerilor și instrumentele care pot asigura buna guvernare a consiilor de elevi și consiliile locale de tineret, iar cea de a doua accentul a fost pus pe: etapele realizării a participării semnificative la nivel local, actorii implicați și rolul acestora, și analiza situației locale.

În cadrul evenimentului au participat circa 50 de tineri din cele șase regiuni ale țării, precum și Alina Beșleaga, expert, Consiliul Național al Elevilor; Dumitru Stoica, președintele Consiliul Național al Elevilor; Igor Ciurea, expert în Politici de Tineret; Ana Îndoitu, secretară generală a Consiliului Național al Tineretului din Moldova; Roman Banari, vicepreședintele Consilului Național al Tineretului; Polina Listopad, voluntar internațional UNICEF.

Acest ghid are scopul de a oferi informația și sprijinul necesar pentru ca participarea copiilor și adolescenților în școală să fie una cât mai autentică și eficientă. Este destinat atât copiilor, adolescenților, tinerilor, cât și centrelor de tineret, școlilor, sau celor care lucrează cu și pentru tineri.

„Nimic pentru tineri, fără tineri – acesta ar trebui să fie un principiu pe care să-l promovați la nivel local. Voi sunteți cei care trebuie să influențeze și să desfășoare acțiuni de advocacy vis-a-vis de politicile care vă afectează” a afirmat vicepreședintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Roman Banari.

Experta Consiliului Național al Elevilor, Alina Beșleaga, a menționat că construirea unei punți de colaborare cu profesorii și consiliile de administrație din școală, nu necesită bani, ci voință, dorință și cunoștințe. Din acest motiv a fost creat acest ghid, care va contribui la dezvoltarea competențelor necesare și de a ajuta tinerii să genereze o participare și o poziție activă chiar la ei în școală sau în localitate. Participanții au avut posibilitatea de a interacționa cu alți tineri din alte localități, a face schimb de experiență, de a discuta direct cu experți în domeniul tineretului.

Tot în cadrul acestui eveniment, voluntara internațională UNICEF, Polina Listopad a prezentat tinerilor strategia națională de dezvoltare Moldova2030, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, le-a explicat tinerilor importanța acestora și a făcut schimb de contacte cu aceștia pentru a discuta mai multe detalii pe acest subiect.

Consiliul Național al Tineretului s-a angajat în procesul de înțelegere și folosire ghidului de către tineri, astfel va continua să organizeze ateliere de lucru, instruiri, pentru a asigura diseminarea ghidului și pentru a îmbunătăți participarea semnificativă în politicile de tineret la nivel local.

Activitatea a avut loc în contextul proiectului „Participarea semnificativă a adolescenților în politicile locale de tineret”, organizată de Consiliul Național al Tineretului din Moldova și susținută financiar de către UNICEF Moldova.

Alte noutăți

Juratu Lucian – Un Lider Tânăr și Activ în Comunitatea din Petrești

Citește

Raport Necesitățile Tinerilor din Leova

Citește

Prioritățile Tinerilor în Alegerile Prezidențiale și Rolul Lor în Contextul Integrării Europene

Citește

Excursie: Cunoaște Țara care te găzduiește

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut