Consiliul Național al Tineretului din Moldova susține adoptarea Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030

Vineri, 25 septembrie, în cadrul summit-ului, țările membre a Organizației Națiunilor Unite au adoptat Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, ce include și Obiectivele pentru o Dezvoltare Durabilă. Consiliul Național al Tineretului din Moldova îndeamnă țările membre ONU, în special cele din Europa să se asigure că obiectivele urmărite se vor regăsi în strategiile naționale și vor fi implementate, lucru ce va asigura un viitor durabil pentru fiecare tânăr.

Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă reprezintă o formă de acord, incluse într-o agendă universală, interconectată, valabilă pentru toate țările și se bazează pe cei trei piloni importanți: economic, social și de mediu. Unul dintre scopurile sale este de a eradica sărăcia, foametea, de a atinge egalitatea de gen, de a îmbunătăți consumul de apă și de energie, de a întreprinde niște acțiuni urgente, care ar preveni schimbările climatice. Toate aceste inițiative ar trebui să ajute la îmbunătățirea mediilor de trai, asigurând continuitate – un viitor mai bun pentru generațiile viitoare.

Această Agendă pentru Dezvoltare Durabilă este un bun exemplu să privim dincolo de granițe și acțiunile pe termen scurt, să fim solidari cu ceilalți, implementând acțiuni pe termen lung. CNTM salută adoptarea acestei Agende și încurajează atât guvernul Republicii Moldova, cât și celelalte guverne să-și ia angajamentul ca aceste obiective să fie atinse. De asemenea, va contribui și se va asigura că și ceilalți vor face acest lucru: tinerii vor avea posibilitatea să participe, să le pună în aplicare și să monitorizeze aceste acvitități.

Doru Curoșu, președintele în exercițiu al CNTM, menționează:

„E un tip de știre pozitivă, pe care o așteptam demult. Mai mult de jumătate din populația lumii e sub vârsta de 30 de ani. Acum este momentul ca liderii mondiali să dea o atenție sporită problemelor cu care se confruntă tinerii! În același timp, fiecare guvern, trebuie să asigure implementarea acestor obiective. CNTM a fost implicat activ în ultimii ani în procesul de consultare și de elaborare a acestor Obiective de Dezvoltare ale Mileniului. Scopul final fiind „Prezența tinerilor ca o prioritate în aceste obiective”. Am avut 3 participări în grupurile de lucru la New York și în Sri Lanka, în același timp organizând, în partenriat cu UNFPA și Ministerul Tineretului și Sportului, dezbateri și consultări publice în la care au participat câteva sute de tineri.

CNTM face un apel către Guvernul Republicii Moldova de a lua angajamentul să ofere sprijinul adecvat în implementarea priorităților pe tineret, recunoscute la nivel mondial și asigurând participarea tinerilor în toate nivelurile de decizie.”

Terentie Carp, președintele CNTM este de părere că:

„Într-adevar punctele incluse pe agendă sunt relevante, însă eficiența acestui document va putea fi analizată doar în contextul implementării planurilor de acțiuni. Responsabilitatea de implementare nu o poartă doar liderii politici, responsabilitatea o poartă societatea civilă și fiecare tânăr în parte. Timpul urmează să ne arate indicii de performanță: globali și locali.”

Aici puteți vedea textul integral al Agendei.

Alte noutăți

Bilanțul trimestrului IV al Grupului Național Advocacy Tineret

Citește

Evaluarea Cheltuielilor Destinate Sectorului de Tineret la Nivel Central

Citește

Consiliul Național al Tineretului din Moldova lansează concursul de fotografie „Tineri pentru #Planetă”

Citește

Rezoluție pentru Prioritizarea Tinerilor pe Agenda Electorală a Alegerilor Parlamentare din 2025

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut