thumb image

CNTM: 17 dintre cele mai importante rezultate în 17 ani de activitate

Cei 17 ani de activitate ai Consiliului Național al Tineretului din Moldova, sunt marcați de o mulțime de rezultate, de multe încercări care, cu timpul, s-au transformat în experiență, de înițiative care au devenit tradiții, oameni care au contribuit și au crescut în cadrul organizației.

Rezultate au fost multe, la fel și eforturile depuse au fost majore. Vom încerca să facem o retrospectivă, pentru a vedea de ce rezultate este mândră organizația, la ai săi 17 ani:

 • Consiliul Național al Tineretului din Moldova a devenit organizația-umbrelă a 46 de organizații de tineret. Este un număr frumos, un record pentru CNTM!
 • Se bucură de susținerea unor parteneri naționali și finanțatori credibili, care ne-au fost și ne sunt alături de ani buni.
 • Numărul de proiecte pe care le-a implimentat CNTM în acești ani, cu siguranță, este mai mare decât am putea ține minte. Printre cele mai mari se numără: Dialog intercultural în Moldova, Academia Lucrătorului de Tineret, Promovarea UE în școli, Parlamentul Tinerilor, InterAcțiune.
 • De asemenea, Consiliul Național al Tineretului din Moldova a organizat mai multe campanii sociale, în care a încercat să motiveze tinerii să se implice în procesul de votare, de incluziune socială, de educație civică, de mobilitate comunitară.
 • CNTM este activ și la nivel internațional. A reușit să stabilească și să mențină parteneriate cu organizații/instituții și să genere idei de noi proiecte, cu impact la nivel mondial.
 • Consiliul Național al Tineretului din Moldova a participat și s-a implicat în mai multe coaliții de promovare a voluntariatului.
 • Este vizibil și în mediul online. Cei peste 5900 de fani ai paginei de facebook, articolele cu nenumărate distribuiri, sunt un exemplu viu că tot ce implementează sau promovează CNTM-ul CoNTează!
 • De-a lungul acestor ani, Consiliul Național al Tineretului din Moldova a devenit și un centru de colectare, monitorizare și evaluare în ce privește politicile de tineret, activitățile și proiectele destinate acestora. Elaborarea unor ghiduri, publicații ce vizează sectorul de tineret, au servit drept baza altor cercetări și discuții: cum aceste date ar putea fi îmbunătățite. („Evaluarea bugetelor publice locale: componenta tineret”, anul 2011, 2012, 2013, 2014; „Ghid: Organizații de tineret. Proceduri și tehnici de creare și dezvoltare”)
 • Fiind organizația-umbrelă, CNTM mereu a investit și va continua să dezvolte organizațiile de tineret. Face acest lucru prin intermediul asistenței, prin organizarea Școlilor de vară, a Conferinței Naționale a Organizațiilor de Tineret (peste 40 de reprezentanți – participanți), Programului de mini-granturi.
 • Indexul de Tineret este un instrument ce arată decalajul dintre situația tinerilor și adulților pe diferite situații social-economice – primul în Republica Moldova, implementat de CNTM.
 • Festivalul Tineretului a fost organizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului (12 august), pentru prima dată în Republica Moldova.
 • CNTM s-a implicat activ în elaborarea mai multor documente, strategii, acte. A promovat activ politica de coparticipare.
 • Pool of Trainers este o echipă națională de traineri, care acordă asistență organizațiilor de tineret, din întreaga țară.
 • Indiferent de tematica, genul sau activitatea, Consiliul Național al Tineretului din Moldova elaborează proiecte de lungă durată și cu impact. Fidelitate  și continuitate sunt cuvintele care exprimă cel mai bine acest lucru. Davadă sunt proiectele care sunt implementate câțiva ani la rând, iar impactul nu este prompt, ci se manifestă în timp.
 • Un alt aspect prin care se afirmă CNTM sunt echipele, oamenii în care a investit. Toți cei care au activat, care s-au implicat au devenit parte ale acestei mari familii, au investit în ce este organizația astăzi, fapt pentru care CNTM le mulțumește.
 • Consiliul Național al Tineretului din Moldova a obținut susținerea și recunoștința din partea multor instituții, organizații, persoane, presă. Acest lucru e reciproc. La mai multe colaborări și parteneriate!
 • De curând, CNTM a obținut titlul de instituție-gazdă a activității de voluntariat. Încă un mod prin care vom putea implica tinerii și investi în ei.

În cel de-al 18-lea an care a început, CNTM are scop de a crea un centru de resurse pentru tineri, care sperăm, va fi încă un rezultat frumos al organizației.

Consiliul Național al Tineretului din Moldova ține să mulțumescă tuturor celor care s-au implicat în activitatea și dezvoltarea organizației. Este un efort comun. Organizația de astăzi este rezultatul, impactul activităților care fost implementate anterior.

La mulți ani, CNTM! Și mai mulți ani, și mai multe rezultate.