Apelul „de a practica toleranța” a fost scris în identitatea Națiunilor Unite în urmă cu 70 de ani. Astăzi, într-o lume lovită de turbulențe și schimbări, Carta ONU rămâne o piatră de încercare vitală pentru munca noastră.
Oamenii sunt mai conectaţi – dar acest lucru nu înseamnă că este mai multă înțelegere.
Societățile sunt tot mai diverse – dar intoleranța este în creștere. În centrul multor conflicte găsim tensiuni, odată cu creșterea extremismului violent, încălcărilor masive ale drepturilor omului, și genocidului cultural. Și cea mai mare criză a migraţiei forţate de la al doilea război mondial a dus la manifestări de ură și xenofobie împotriva refugiaților.
Toleranța este mult mai mult decât acceptarea pasivă a „celuilalt”. Acesta aduce obligații de a acționa, și trebuie să fie învăţată, cultivată și apărată. Toleranța necesită investiții ale statelor în oameni, și în îndeplinirea întregului lor potențial prin educație, incluziune și oportunități. Acest lucru înseamnă construirea societăţilor bazate pe respectarea drepturilor omului, unde frica, neîncrederea și marginalizarea sunt înlocuite de pluralism, participare și respect pentru diferențe.
Acesta este mesajul de Ziua Internațională a Toleranței – reflectat în Declarația UNESCO a Principiilor Toleranței, adoptată în 1995. Aceeași idee animă Deceniul Internațional al Apropierii Culturilor (2013-2022), care este desfășurat de UNESCO în toată lumea.
De Ziua Internațională a Toleranței, să recunoaștem amenințarea reprezentată de cei care se străduiesc să ne separe şi să ne asumăm angajamentul de a crea o cale de dialog definită de coeziunea socială și înțelegerea reciprocă.