Pe 20 și 21 octombrie, la Generator Hub, s-a desfășurat hackathonul care a provocat participanții să analizeze, să vizualizeze datele care vizează tinerii și să creeze produse care ar veni în ajutor acestora să le înțeleagă și să le utilizeze pe larg. În concurs au participat șapte echipe, fiecare lucrând asupra unei idei, care, cu ajutorul sugestiilor mentorilor, au reușit să creeze prototip de aplicații, hartă intercativă, modele de infografice, etc. Una dintre acestea, deținătoarea premiului mare, a fost „Data Quiz”, unica echipă internațională, formată din Rosaura Sanchez (Mexic) și Antonia Guttmann (Germania). Despre motivație, așteptări, procesul de lucru și detalii despre proiectul lor, ne-au comunicat reprezentantele echipei în cadrul unui interviu pe care l-am avut.
Ce v-a motivat să participați la acest eveniment? Care au fost așteptările voastre? S-au adeverit acestea?
Antonia Guttmann: Participând la acest eveniment, am dorit să cunosc mai multe direcții ale activității Consiliului Național al Tineretului din Moldova, luând în considerare faptul că desfășor un stagiu acolo. Astfel, am dorit să văd cum este organizat un eveniment de către CNTM, ce fel de participanți sunt prezenți, care este comunicarea dintre CNTM și partenerii cu care lucrează. În plus, a fost primul hackathon la care am participat vreodată, deci evenimentul în sine a fost ceva nou pentru mine.
Rosaura Sanchez: Am participat la acest hackathon pentru că am dorit să-mi aplic abilitățile de design într-un mod inedit (acest eveniment a fost ocazia perfectă) și, m-a motivat ideea Antoniei. Uneori, la astfel de evenimente, dacă mergi singură este greu să-ți găsești echipa și, ulterior, să vii cu idei sau să te încadrezi în cadrul acesteia. Eu am fost entuziasmată de ideea pe care o avea colega mea, acesta a fost și unul dintre succesele echipei noastre.
Ce presupune ideea pe care ați prezentat-o la „Hackathon: datele vorbesc despre tine(ri)”?
Ideea principală a proiectului nostru se potrivește, probabil, destul de bine cu titlul de Hackathon – pentru că prin intermediul Quizului nostru de date provocăm utilizatorii jocului să afle care este „poziția” lor în cadrul populației din Moldova, în baza datelor recensământului. Deci, lăsați datele „să vă vorbească” despre voi.
De ce ați ales să creați anume acest produs? Cum ați avut această idee?
Antonia Guttmann: Deoarece studiez munca socială, mă interesează modul în care informațiile complexe (în acest caz, datele din ultimul recensământ desfășurat în Moldova) pot fi modificate sau modelate astfel încât conținutul și semnificația lor să devină accesibile pentru o gamă mai largă de oameni. Și pentru că tinerii au fost principalul grup-țintă, mi-a plăcut ideea de a crea un joc care să poată contribui la creșterea numărului de utilizatori de date, într-un mod prietenos și accesibil. Totodată, am dorit să oferim tinerilor posibilitatea de a experimenta, de a afla care este poziționarea lor în cadrul populației moldovenești (de exemplu, moldoveni care vorbesc acceași limbă, au aceeași vârstă, etc.).
Rosaura Sanchez: Ideea produsului este un site. Am prezentat prototipul în versiunea mobilă, deoarece aceasta dorim să o accentuăm. Din motiv că majoritatea oamenilor din Moldova are acces la un smartphone mai mult decât la un calculator, ne-am gândit să creăm o aplicație mobilă (a fost un sfat foarte bun de la unul dintre mentori), dar pentru acest lucru, aveam nevoie de timp și de o campanie întreagă doar pentru ai face pe oameni să le descarce pe telefoanele lor.
În opinia voastră, cum va contribui produsul la creșterea numărului de utilizatori și înțelegerii datelor de către tineri?
Nu sunt foarte sigură dacă testul poate spori cu adevărat nummărul utilizatorilor de date, dar, cel puțin, arată utilizatorului că există o legătură directă între situația sa individuală sau circumstanțele personale și acele numere „plictisitoare” ale recensământului, că pot să se „regăsească” în procente. Pe de altă parte, explicând unicitatea aplicației, dorim să subliniem că nu sunteți doar un număr dintr-un sondaj: oferind întrebări despre mai multe subiecte (demografice, locuințe etc.), testul ar putea spori cunoștințele despre conținutul și varietatea de subiecte realizate de recensământ.
Care va fi continuitatea proiectului? Cum o vedeți?
Antonia Guttmann: În măsura în care am înțeles, va avea loc o întâlnire cu Biroul Național de Statistică (BNS), în curând, pentru a discuta despre acest lucru: a stabili direcția de dezvoltare a proiectului și detaliile. Ulterior, vom vedea cum și în ce perioadă va fi dezvoltat proiectul.
Rosaura Sanchez: Fără implicarea BNS, va fi complicat de continuat. Sperăm la o colaborare, deoarece este o bună oportunitate de a aduce o mică contribuție în domeniul statisticii. Văd produsul adaptat la ceea ce BNS își dorește, însă cu viziunile noastre „externe”.
Ați fost singura echipă internațională, v-a fost greu să fiți în „sistem”?
Antonia Guttmann: Se părea că am fost singura echipă internațională, dar aceasta nu a fost o problemă. Toată lumea era dornică să ne susțină, în măsura așteptărilor. De exemplu, nu a fost un obstacol să vorbim și să prezentăm în limba engleză, ceea ce a constituit, de asemenea, un mare ajutor pentru noi.
Rosaura Sanchez: Deloc nu a fost. Toată lumea vorbea engleza (mentorii, participanții, organizatorii etc.) – chiar dacă limba de lucru era limba română nu am simțit nicio diferențiere și m-am simțit într-adevăr parte a evenimentului.
Care ar fi recomandările dvs. pentru alți tineri care și-ar dori sau i-ați motiva să participe la astfel de evenimente?
Antonia Guttmann: Construiți echipe multidisciplinare, astfel încât să puteți beneficia de aptitudini și idei din diferite direcții. Rămâneți la ideile dvs. chiar și atunci când unii oameni (mentori) par să nu fie complet convinși – să nu vă lase să vă dezamăgiți în timpul procesului de lucru creativ.
Rosaura Sanchez: Participați la evenimente care vă „forțează” să livrați un produs în perioade scurte de timp. Acest fapt vă ajută să vă modelați abilitățile actuale și să păstrați atenția asupra a ceea ce este important în timpul creării versiunii beta a produsului, pentru a obține o echipă multidisciplinară și echilibrată, pentur a avea toate perspectivele posibile când construiți produsul. Și, chiar dacă acesta nu este terminat sau este departe de a fi bun (chiar înfricoșător) cereți feedback. Criticile vor face produsul mai bun. Grăbiți-vă să analizați!
Designul prototipului creat, îl puteți vedea, accesând acest link.
Amintim că evenimentul „Hackathon: datele vorbesc despre tine(ri)” s-a desfășurat în contextul Zilei Statisticii și a fost organizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, cu suportul Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, Fondului ONU pentru Populație, Biroul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare, Generator Hub și Simpals.