Sari la conținut

„Democrația prin prisma voluntariatului și implicării societății civile sau voluntariatul ca un exercițiu democratic”

În 2007 Adunarea Generală ONU a declarat 15 septembrie – „Ziua Internațională a Democrației”. Dacă tema anului 2014 a fost – „Implicarea tinerilor în democrație”, atunci anul 2015 tinde să pună accent pe întreaga societate, cu tema „Democrația – Spațiu pentru Societatea Civilă”.

Thomas Jefferson spunea că: „Atunci când un guvern se teme de popor, e democrație, când un popor se teme de guvern, atunci e dictatură.” Noi avem și oamenii potriviți și forțele necesare pentru a schimba ceva, întrebarea e „Cum îi unim pe toți?”. Probabil, aceasta e misiunea noastră, a tinerilor, să adunăm oamenii la un loc ca să creem parteneriate, proiecte, inițiative, să facem presiune asupra guvernării și să arătăm că ne pasă de viitorul țării în care locuim.

Îmi place să zic și cred că „voluntariatul e ultima etapă spre a crea o democrație perfectă”. În mod normal, o dată în patru ani mergi la vot să-ți arăți poziția civică, însă fiind voluntar, încerci să faci o schimbare în fiecare zi. Voluntariatul e mai mult democrație, decât însuși actul de vot. Acesta e „spațiul pentru societatea civilă”, facilitând dezvoltarea țării.

Voluntariatul, ca parte a democrației, reprezintă o formă de includere socială şi de integrare. El contribuie la dezvoltarea unei societăţi unitare, care generează legături de încredere, solidaritate şi, implicit, capital social. Este una dintre metodele prin care oameni de diferite vârste, genuri, naţionalităţi, religii sau contexte socio-economice diferite, pot contribui la generarea unei schimbări pozitive în comunitatea din care fac parte.

Voluntariatul contribuie la dezvoltarea și implementarea politicilor unui stat și poate fi folosit ca instrument de stimulare a cetăţeniei active şi responsabile, idee centrală a idealurilor şi valorilor europene de solidaritate, democraţie şi participare. Voluntariatul și participarea civică reprezintă o sursă puternică de consolidare şi reconstrucţie a unei societăţi dezbinate, așa cum este cea moldovenească.

Doru Curoșu, Președinte CNTM

Alte noutăți

Expoziția „Tineri pentru #Planetă” aduce în prim-plan viziunea tinerilor asupra protecției mediului

Citește

Instruire despre Bugetarea Participativă: 23-24 Ianuarie

Citește

Bilanțul trimestrului IV al Grupului Național Advocacy Tineret

Citește

Evaluarea Cheltuielilor Destinate Sectorului de Tineret la Nivel Central

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!