Cum se desfățoară campania „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale” – află rezultatele

Chișinău, 24 aprilie, 2020 – Peste 1000 de tineri, din toată țara, s-au împlicat în campania „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale”, iar 17 au devenit Ambasadori Media pentru #ObiectiveGlobale. Cu toții au contribuit la realizarea raportului național, ce va fi prezentat de Republica Moldova la prima sa Evaluare Națională Voluntară (ENV) a Agendei 2030.

Campania „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale” a avut scopul de a oferi tinerilor abilități și condiții potrivite pentru a contribui la dezvoltarea societății – monitorizarea implementării Obiectivelor Globale a fost oportunitatea lor de a-și exprima opiniile și de a-și face auzită vocea la nivel global.

„Parteneriatele, în promovarea Obiectivelor Globale, sunt cruciale pentru atingerea implementării lor cu succes, prin urmare, CNTM, ca organizație națională, își asumă rolul de a promova Obiectivele de Dezvoltare Durabilă în continuare și mizăm pe un parteneriat continuu cu Agențiile ONU și Guvernul Republicii Moldova, în acest sens. Exprim sincere mulțumiri tinerilor din cadrul centrelor de tineret care au găzduit activitățile locale din cadrul campaniei și organizațiilor de tineret care  care au fost implicate activ”, a menționat Nicolai Cheleș, președinte al Consiliului Național al Tineretului din Moldova.

În cadrul campaniei, ce s-a desfășurat pe parcursul a trei luni, 400 de tineri voluntari de la Centrele de tineret din țară au participat la 22 de ateliere de informare despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) și importanța realizării lor. De asemenea, tinerii au învățat cum să monitorizeze și să promoveze Obiectivele Globale pe rețelele sociale, utilizând fotografii, realizate în localitățile lor.

 

Datorită unei comunități formate pe o rețea socială, asemenea cunoștințe au obținut și alți tineri, care nu au participat la instruiri.

Prin intermediul unor instrumente online, pe parcursul lunii aprilie, tinerii din diferite regiuni ale țării au fost invitați la două consultări naționale de evaluare a Obiectivelor Globale. Participanții și-au expus opinia cu privire la constatările raportului despre situația tinerilor în Republica Moldova și au discutat despre nivelul de implementare a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) în țara noastră.  

„Implicarea de care au dat dovadă tinerii, în cadrul campaniei, a demonstrat un spirit civic activ din partea lor. La nivel de autorități, suntem conștienți de faptul că a gândi și a acționa durabil înseamnă că politicile pe care le elaborăm trebuie să țintească prezentul, dar și viitorul generației tinere. În procesul de luarea a deciziilor este important să menținem un dialog deschis și constructiv între tineri și autorități să-i încurajăm să devină parteneri pro-activi în procesul decizional și totodat în cel de implementare și monitorizare a Agendei 2030”, a specificat Aliona Ursoi, consultantă principală în cadrul Direcției coordonare politici și priorități a Cancelariei de Stat.

Pentru toți tinerii din Republica Moldova, în cadrul campaniei, a fost organizat concursul național de fotografie „Ambasador/Ambasadoare Media pentru #ObiectiveGlobale”. Din cele 179 de dosare expediate, 17 au obținut voturile juriului, transformându-și autorii în Ambasadori Media ai Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Pe lângă premii și diplome, tinerii/tinerele Ambasadori/Ambasadoare Media vor fi invitați/invitate la evenimente și conferințe cu același subiect. Fotografiile Ambasadorilor Media pot fi văzute AICI.

Activitățile campaniei „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale” s-au bazat pe principiul fundamental al ODD – de a nu lăsa pe nimeni în urmă, astfel că toți tinerii au fost încurajați să se implice și să-și exprime vocea, indiferent de gen, vârstă, statut social, etnie sau limbă vorbită.

„Am participat personal la una din activitățile campaniei #ObiectiveGlobale pentru tinerii din Moldova la Centrul de Tineret din Orhei. Am rămas surprins de energia, creativitatea și motivarea tinerilor de a schimba lucrurile spre bine în Moldova, dar și în întreaga lume. Ei sunt forța de care omenirea are nevoie pentru o adevărată schimbare”, a menționat Simon Springett, Coordonatorul Rezident ONU Moldova.

Campania „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale” a fost lansată la 24 ianuarie, 2020, în cadrul unui eveniment organizat la Chișinău. Activitățile campaniei s-au desfășurat offline, dar și online, prin intermediul aplicațiilor și platformelor sociale.

Contextul evenimentului:

În septembrie 2015, împreună cu celelalte 192 de state membre, Moldova a aprobat noua Agendă de dezvoltare durabilă – Agenda 2030, cu 17 obiective și 169 de ținte. O parte importantă a monitorizării procesului de implementare a Agendei 2030 este Evaluarea Națională Voluntară privind progresul de implementare a Agendei 2030 (ENV), la care țările se înscriu voluntar și își raportează progresele. Moldova va prezenta primul său raport ENV în iulie, 2020, la Forumul Politic de Nivel Înalt de la New York, SUA.

Alte noutăți

Prioritățile Tinerilor în Alegerile Prezidențiale și Rolul Lor în Contextul Integrării Europene!

Citește

Better Learning Programme/BLP1

Citește

Youth Summer Camp: Safety, Security, and Mental Well-being

Citește

Prioritățile Tinerilor în Alegerile Prezidențiale și Rolul Lor în Contextul Integrării Europene

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut