Cum s-a desfășurat școala de cinematografie „Omul de lângă tine” (foto)

Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare (SDC), a organizat prima şcoală de cinematografie „Omul de lângă tine”. Astfel, în perioada 25 – 30 iunie, tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 22 de ani, au avut posibilitatea să petreacă șase zile împreună cu CNTM şi să înveţe, să creeze, să monteze şi să regizeze un film.

Tinerii, în cadrul proiectului, au beneficiat de cursuri de managementul producţiei, fotografie, regie, imagine, actorie, distribuţie şi fundraising, scenografie de la traineri și organizații, precum: Centrul Media pentru Tineri (Ana Gurdiș, Alex Smiricinschi, Gabriel Encev),  Roman Burlaca, Ion Mocanu și Angela Ciobanu, Alexandru Perciun, CIOfilm (Viorica Tataru, Sergiu Ciorescu, Radion Gavriloi), YOUBESC (Alla Donțu și Sergiu Cumătrenco Jr.). CNTM ține să le mulțumească pentru implicare și dăruire.

De asemenea, participanții au avut parte de mai multe ateliere și activități practice, în cadrul cărora și-au putut manifesta și dezvolta abilitățile de comunicare, artistice. Conform scenariului scris de ei înșiși, participanții au realizat 10 filme sociale, în cadrul echipelor formate.

„Cele 6 zile pe care le-am petrecut alături de traineri și colegi, m-au făcut să îmi redescopăr pasiunea pentru scris și pentru cinematografie. Am avut o provocare grea pentru mine, anume să realizez un spot social cu minimum de resurse tehnice, dar și umane. Am lucrat alături de o echipă în cadrul căreia a fost comunicare interculturală, oameni din diferite categorii de vârstă. Îmi doresc ca această primă experiență, fie ea și stângace, pe care am avut-o la Școala de Cinematografie, să îmi dea acel avânt de care am nevoie pentru a-mi urma pasiunea și dorința de a scrie și a filma. Un mare mulțumesc organizatorilor minunați și tuturor celor care m-au ajutat să filmez.” a declarat Nicoleta Cârlig, participantă la școala de cinematografie „Omul de lângă tine”.

„850 de km, 24 ore de nesomn şi câteva mijloace de transport schimbate pentru a ajunge din Timişoara acasă, să fac cunoștință cu oamenii de lângă mine. E o experiență ce a meritat tot timpul investit şi care, cu siguranță va da roade în timp. Am comunicat cu fiecare trainer în parte, au fost deschiși şi cu dorința de a te ajuta să pășești în lumea cinematografiei, am adunat poveşti de la colegii entuziaști, prietenoși şi extrem de creativi înțelegând că schimbarea e în noi. Mi-a plăcut mult să văd cum personalitatea fiecăruia conta şi deciziile le luam în echipă, iar diversitatea regiunilor şi a experiențelor noastre au fost un factor determinant în crearea scenariilor şi realizarea filmulețelor ce au la bază legătura interculturală dintre oameni, toleranța şi că-n această lume suntem cu toții egali. Cunoașteți oamenii de lângă voi, ei sunt cei mai minunați!”, a menționat Doina Dombrov, o altă participantă la școala de cinematografie.

„Pot să afirm cu fermitate că Școala de cinematograife „Omul de lângă tine” nu doar că mi-a lărgit cunoștințele mele în domeniul dat, dar și m-a făcut să înțeleg anumite probleme din societatea noastră, la un nivel mult mai adânc și motivată să-l cercetez! Chiar mă bucur că am avut parte de așa experiență, alături de oameni cu adevărat ingenioși și foarte veseli! Vă mulțumesc foarte mult pentru această oportunitate!”, Mădălina Vrâncean.

„În urma aceastei experiențe minunate mi-au rămas în minte lucruri minunate. Mi-au rămas în minte oameni minunați, oameni care m-au făcut să privesc lucrurile altfel. Cu siguranță, de fiecare dată când voi viziona vreun spot sau vreun film, o voi face-o cu alți ochi. Au fost niște niște momente pe care le-aș repeta de 1000 de ori.” Diana Botnaru.

„Camera, motor, filmăm! Erau cuvintele de bază din cadrul tabarei de vară „Omul de lângă tine”, organizată de CNTM. O nouă lume a fost descoperită de fiecare participant, în fiecare cadru. Arta de fotografie a ocupat o mare parte a sufletului meu. Datorită acestei tabere, știu ce înseamnă focus, ISO, diafragmă și am făcut cunoștință cu personalități precum: Ion Mocanu, Roman Burlaca și alții. Persoanele de diferite etnii și din diferite țări m-au învățat că toleranța este o puternică armă ce poate schimba lumea spre bine.”, Rusev Anastasia.

În cadrul școlii de cinematografie „Omul de lângă tine”, au fost realizate 10 filmulețe legate de teme precum: discriminarea, toleranță, interculturalitate. La final, a avut loc proiecţia filmelor realizate, succedată de dezbateri, feedback şi interpretări.

Proiectul „Omul de lângă tine” implementat de Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) şi susţinut financiar de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC),  a implicat tinerii în facilitarea dialogului intercultural şi sporirea toleranţei în comunicarea interetnică, prin crearea şi difuzarea unui ciclu de spoturi sociale sau filme de scurt metraj pe subiecte sociale, care vizează comunicarea interculturală şi problemele care o afectează.

Alte noutăți

Prioritățile Tinerilor în Alegerile Prezidențiale și Rolul Lor în Contextul Integrării Europene!

Citește

Better Learning Programme/BLP1

Citește

Youth Summer Camp: Safety, Security, and Mental Well-being

Citește

Prioritățile Tinerilor în Alegerile Prezidențiale și Rolul Lor în Contextul Integrării Europene

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut