Scopul activității este de a spori egalitatea de gen și incluziunea tinerilor în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.
Ești membru/membră activ/ă a/l unei asociații de tineret sau a unei asociații de femei?
Ai aspirații de dezvoltare a sectorului asociativ?
Atunci acest anunț este pentru Tine!
Mai jos sunt atașate Formularul de aplicare și apelul.
Îți propunem un program în care vei avea posibilitatea să:
- obții cunoștințe şi abilități aprofundate în domeniul activismului civic, mobilizării membrilor asociației şi a comunității;
- valorifici oportunități de a face parte din rețele de organizații care influențează activ deciziile autorităților publice;
- obții abilități de dezvoltare a planurilor organizaționale și să contribui la dezvoltarea organizațională a asociației;
- implementezi inițiative locale de mobilizare a comunităților cu sprijinul financiar al proiectului;
- obții abilități de analiză și influențare a bugetelor locale;
- obții cunoștințe de analiză și supraveghere participativă a politicilor publice;
- contribui la înființarea consiliilor locale de participare prin mobilizarea activă a femeilor și tinerilor;
- contribui la înființarea mecanismelor de împuternicire și participare, cum ar fi cluburi ale constituenților și/sau laboratoare tematice;
- participi la evenimente de dialog de politici publice pentru incluziunea socială a femeilor și tinerilor vulnerabili;
- utilizezi diferite instrumente de responsabilizare socială, cum ar fi evaluarea participativă a calității serviciilor publice din perspectiva egalității de gen și a incluziunii tinerilor;
- contribui la împuternicirea persoanelor vulnerabile pentru a influența deciziile publice la nivel local/regional și pentru a-și revendica drepturile.
Scopul activității
Scopul activității este de a spori egalitatea de gen și incluziunea tinerilor în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.
Programul va capacita asociațiile de tineret și asociațiile de femei pentru influențarea politicilor publice și a procesului de aderare la UE din perspectiva egalității de gen și a incluziunii tinerilor.
Pentru acest apel urmează să fie selectate cel puțin 50 de asociații de tineret și de femei care vor beneficia de un program complex de instruire care include următoarele module:
- Analiza politicilor din perspectiva incluziunii tinerilor și a egalității de gen;
- Advocacy;
- Monitorizarea politicilor;
- Mobilizare civică și activism;
- Analiza și planificarea bugetelor din perspectiva tinerilor;
- Analiza și planificarea bugetelor din perspectiva egalității de gen;
- Responsabilizare socială și instrumente relevante;
- Dezvoltarea coalițiilor și rolul acestora în influențarea politicilor publice.
Programul de dezvoltare a capacităților se va desfășura online și offline în perioada aprilie 2025 – septembrie 2025.
Criterii de selectare:
- Organizații ale societății civile de tineret și pentru tineri și femei care desfășoară proiecte şi programe direcționate specific către și pentru femei și tineri;
- Organizații ale societății civile care au statut juridic de organizații necomerciale;
- Organizații care sunt dispuse să participe activ în cadrul programului și care se pot angaja în acest proces pe termen mediu;
- Organizații interesate și suficient de motivate pentru a realiza activități de analiză, advocacy, mobilizare, care vor ținti spre abordarea necesităților tinerilor, femeilor și altor grupuri dezavantajate.
- Organizații locale de tineri și de femei specializate în abilitarea grupurilor vulnerabile, inclusiv persoane cu dizabilități, persoane de etnie Romă, persoane supraviețuitoare ale violenței în familie și violenței împotriva femeilor, persoane refugiate, apatride, persoane solicitante de azil, persoane în etate, persoane aparținând minorităților etnice, sunt încurajate cu precădere să aplice.
Dosarul de aplicare va conține:
- Copia statutului organizației;
- CV-ul organizației cu includerea proiectelor implementate în ultimii 3 ani;
- Formularul de aplicare care va include:
- Datele de contact ale asociației, conducerii acesteia și ale persoanei delegate;
- Scurtă descriere a activității organizației;
- Motivația persoanei de a participa la programul de capacitare.
- Angajamentul scris din partea persoanei delegate de a participa la toate modulele programului.
Dosarul de aplicare va fi depus în limbile română sau rusă.
Programul de instruire va ține cont de nevoile de instruire care vor fi identificate urmare a procesului de selecție.
Pe parcursul programului, beneficiarii vor fi antrenați în activități teoretice și practice aferente fiecărui modul tematic.
Sesiuni de informare
Pentru a spori diseminarea apelului și informarea potențialilor aplicanți despre oportunitățile programului de capacitare, vor fi organizate trei sesiuni de informare la nivel regional, după cum urmează:
Data și ora | Locația |
11 februarie 2025, ora 11:00 | sediul A.O. “Perspectiva”, mun. Cahul, str . Republicii 11 |
12 februarie 2025, ora 11:00 | sediul A.O. “Anima”, mun. Bălți, str. Conev 7 |
13 februarie 2025, ora 10:30 | sediul Organizația Necomercială Agenția pentru Dezvoltare Regională din Tiraspol, str. Lunaciarskogo 24 |
După instruiri:
În urma programului de capacitare asociațiile beneficiare vor avea posibilitatea de a se coaliza în platforme/rețele regionale de advocacy. Un program de granturi dedicat platformelor regionale va facilita implementarea a cel puțin trei inițiative de advocacy la nivel regional.
De asemenea, după finalizarea programului de capacitare, beneficiarii vor avea posibilitatea să aplice în practică cunoștințele acumulate în cadrul instruirilor prin intermediul unui program de granturi. Astfel, cel puțin 25 de beneficiari ai programului vor beneficia de granturi de mobilizare comunitară, influențare și monitorizare a documentelor de politici publice, serviciilor locale.
Depunerea dosarului:
Dosarul complet urmează a fi expediat până la data de 21 februarie 2025, la adresa de email: concurs@eef.md cu mențiunea „Consolidarea asociațiilor de tineret și de femei”.
Context
În perioada 01 octombrie 2024 – 30 septembrie 2027 Fundația Est-Europeană, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Consiliul Național al Tineretului din Moldova și Organizația Necomercială Agenția pentru Dezvoltare Regională din Tiraspol implementează proiectul „Angajament civic pentru împuternicirea tinerilor și femeilor”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.
Scopul proiectul este de a spori egalitatea de gen și incluziunea tinerilor în Moldova. Proiectul va consolida participarea organizațiilor societății civile în elaborarea, implementarea, monitorizarea negocierilor de aderare la UE și a politicilor legate de egalitatea de gen și incluziunea tinerilor la nivel național și regional.