Anunț de lansare a programului de granturi pentru APL de nivelul I, destinat promovării participării tinerilor și testării soluțiilor locale prin Youth Policy Lab

DL: 2025-04-30

Activ

Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) anunță lansarea unui program de granturi destinat autorităților publice locale de nivelul I (APL I) și partenerilor lor din rândul structurilor de tineret pentru susținerea participării active a tinerilor în procesele de luare a deciziilor și soluționarea problemelor ce îi afectează direct la nivel comunitar.

Acest program capacitare implicare și finanțare este implementat în perioada aprilie – octombrie 2025 cu sprijinul Agenției Naționale pentru Tineret unde va oferit 4 granturi în valoare de 50.000 MDL fiecare dar și alte măsuri de suport, precum și GIZ Moldova prin proiectul EU4Youth: Impicarea și Abilitarea Tinerilor, co-finanțat de UE și  Ministerul lGerman pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) care acoperă cheltuielile legate de pilotarea activităților de Youth Policy Lab.

– OBIECTIVUL PROGRAMULUI

Sprijinirea inițiativelor locale care promovează participarea tinerilor în procesul decizional prin înființarea comisiilor consultative de tineret, desfășurarea de policy laburi participative și implementarea de micro-experimente pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă tinerii la nivel local.

Astfel Granturile sunt dedicate dezvoltării unor inițiative participative în care tinerii, împreună cu autoritățile locale, vor forma comisii consultative de tineret pe principii de co-management având ca metodologie de lucru Youth Policy Lab. Prin intermediul acestor comisii și al metodologiei Youth Policy Lab, tinerii vor avea ocazia să participe activ în identificarea problemelor cu care se confruntă, propunerea de soluții și pilotarea unor micro-experimente locale pentru testarea acestora.

Youth Policy Lab – o abordare inovativă pentru politici locale cu și pentru tineri. Youth Policy Lab este un mecanism participativ inovator, conceput pentru a crea un spațiu sigur și incluziv de dialog între tineri și decidenți. În locul consultărilor tradiționale, aceste laboratoare facilitează un proces dinamic și structurat de co-creare a politicilor publice. Metodologia a fost pilotată pentru prima dată în Republica Moldova în 2021 în cadrul programului EU4Youth – Youth Engagement Roadmaps, iar în perioada 2021–2022 a fost extinsă la nivel național, abordând subiecte precum participarea tinerilor, ocuparea forței de muncă și antreprenorialul dar și promovarea voluntariatului în cadrul exercițiului Policy Lab din 2024.

În 2025, CNTM își propune să implementeze cel puțin 5 Youth Policy Labs în 5 comunități din Republica Moldova. În cadrul acestora, tinerii vor dialoga informal cu autoritățile locale, ONG-uri, școli, angajatori și alți actori relevanți, fiind ghidați de facilitatori specializați care vor asigura un proces adaptat contextului local. Obiectivul este de a reduce distanța dintre tineri și factorii de decizie și de a contribui la formularea unor politici relevante, bine ancorate în realitățile comunităților și necesitățile tinerilor.

CE FINANȚĂM?

Vor fi susținute 4 inițiative locale care:

– Se bazează pe un parteneriat activ între APL I și un ONG local (preferabil de tineret) și propun un plan de cofinanțare de minimum 50% din valoarea grantului din bugetul local;

– Vor asigura constituirea și constituirea comisilor consultative de tineret pe principii de co-management, cu participarea activă a tinerilor (model de comisie la nivel de MEC https://mec.gov.md/sites/default/files/ordin_comisie_politici_tineret_complet.pdf );

– Desfășoară cel puțin 4 policy laburi în care tinerii și reprezentanții APL identifică și testează soluții la probleme locale, care vor fi constituite din sesiuni privind identificarea problemei tinerilor și prioritizarea acesteia, Identificarea siluiților la problemele identificate; Micro-experimente și inițiative pilot rezultate din procesul participativ desfășurat cu tinerii care au scop testarea relevanței și fezabilității ideilor inițiale; și prezentarea rezultatelor finale.

– Activități eligibile pentru finanțare sunt: activități de informare și identificarea necesităților comunitare, dezvoltarea politicilor locale de tineret cum ar fi plan de acțiuni pe tineret; strategii locale de tineret; bugetele locale de tineret; activities de dialog structurat de tineret; crearea, dotarea sau renovarea spațiilor de tineret (centre de tineret, hub-uri comunitare etc.), dar și alte necesități ce vor rezulta din activitatea de policy lab.

CRITERII DE ELIGIBILITATE

🔹 Angajamentul ferm al APL I de a crea comisia consultativă de tineret și de a o susține activ;
🔹 Prezența unui parteneriat formalizat cu un ONG local preferabil organizații de/pentru tineri (prin acord de colaborare, parteneriat etc.);

🔹 Capacitatea de cofinanțare a cel puțin 50% din valoarea grantului (25.000 MDL);
🔹 Formarea și asigurarea participării echipelor locale în cele 4 sesiuni de policy laburi organizate în perioada proiectului;
🔹 Implicarea activă a tinerilor în toate etapele de planificare, decizie și implementare.

🔹 Asigurarea continuității mecanismului de consultare după finalizarea proiectului.

FORMULAR DE APLICARE

Selecția proiectelor se va realiza în baza unui formular de înregistrare și a unui proces de evaluare transparent.

Toți cei interesați sunt invitați să completeze formularul de înregistrare:

📌 Termen limită pentru aplicare: 30 aprilie 2025
📌 Formularul de aplicare este disponibil aici: https://forms.gle/sqEeoYZww5PZJZBPA

Acest program de finanțare este implementat de CNTM în cadrul proiectului ” Dezvoltarea Capacității Organizațiilor de Tineret și Implicarea Tinerilor în Procesele Decizionale” cu suportul Agenției Naționale pentru Tineret, în cadrul Programului anual de Granturi pentru Organizațiile de Tineret 2025, cofinanțat de proiectul EU4Youth: Impicarea și Abilitarea Tinerilor, ”, co-finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul German, implementat de GIZ.

Altele

CNTM anunță apel public de contractarea serviciilor de logistică

Citește

CNTM anunță apel public de contractarea serviciilor de logistică

Citește

CNTM recrutează formatori pentru Managementul Ciclic al Proiectelor și Dezvoltarea Abilităților de Leadership

Citește

Consiliul Național al Tineretului din Moldova este în căutarea unui nou coleg(ă) la funcția de contabil

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut