Alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016: participarea tinerilor la vot

Consiliul Național al Tineretului din Moldova în calitate de platformă națională a 46 de organizații de tineret, care are drept scop reprezentarea și promovarea intereselor tinerilor, a susținut în mod constant necesitatea susținerii participării tinerilor în processele democratice de la orice nivel.  În contextul prezenței modeste la vot a tinerilor din cadrul scrutinului electoral din 30 octombrie 2016, CNTM consideră absolut necesar să vină cu o anumită poziție și apel către toți actorii vizați.

În anul 2015, Consiliul Național al Tineretului din Moldova a lansat Indexul de Tineret, în cadrul căruia, a atras atenția și asupra dimensiunii participării, care reflectă și participarea la vot. A indicat rata de participare la vot atât a adulților și tinerilor, cât și diferențierile dintre ele, la alegerile parlamentare din anul 2014 și alegerile locale din 2015. Situația nu este deloc îmbucurătoare, iar cu fiecare an aceasta se înrăutățește – numărul tinerilor care participă la alegeri este tot mai mic.

Acest lucru se întâmplă din motiv că acțiunile și programele de promovare a dreptului la vot se desfășoară în mod sporadic, separat și neprogramat. Organizațiile guvernamentale, sectorul asociativ și alte instituții responsabile trebuie să-și unească eforturile și să motiveze tinerii să participe la vot în mod constant și continuu prin promovarea unei educații a cetățeniei active, în special în perioada între alegeri. Educația cetățenească pro activă trebuie să fie o prioritate continuă a statului, în special a Ministerului Educației, Ministerului Tineretului și Sportului și a Autorităților Publice Locale. Pentru a avea un alt rezultat, e necesar ca aceasta să fie promovată activ, participativ, continuă și nu doar în timpul alegerilor.

Tinerii trebuie să conștientizeze că votul lor reprezintă o poziție pe care o iau. Indiferent de preferințele politice, motivele sau frustările pe care le au, participând la vot reușesc să se facă auziți. Participarea nu presupune doar a merge și a aplica ștampila „Votat” în dreptul celui ales, ci și a monitoriza și a cere rezultate din partea acestora, chiar și după alegeri. Pe cât de banal ar suna, votul fiecăruia contează și deducem acest fapt și din istorie. Făcând o alegere, acest lucru demonstrează că tinerii sunt capabili să se impună și să obțină ceea ce-și doresc.

Încurajăm tinerii să fie activi și responsabili civic, prin participarea în toate domensiunile vieții sociale și sperăm să îi vedem activ implicați și în cadrul scrutinului din 13 noiembrie 2016.   

Alte noutăți

Prioritățile Tinerilor în Alegerile Prezidențiale și Rolul Lor în Contextul Integrării Europene!

Citește

Better Learning Programme/BLP1

Citește

Youth Summer Camp: Safety, Security, and Mental Well-being

Citește

Prioritățile Tinerilor în Alegerile Prezidențiale și Rolul Lor în Contextul Integrării Europene

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut