Declarația Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic cu privire la urgentarea procesului de creare a Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret

Cunoscând faptul că urmare a reformei administrative Ministerul Tineretului și Sportului din Republica Moldova a fost comasat, iar, atribuțiile acestuia au fost preluate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), aducem în atenția publicului faptul că la etapa actuală nu există o entitate guvernamentală separată, cu rolul de implementator de politici pe sectorul de tineret, iar activitatea pe sector se rezumă la activitatea unei direcții specializate din cadrul MECC. În același timp activitatea pe sectorul de tineret în cadrul MECC reprezintă doar o parte din toate activitățile desfășurate de minister.

Luând în considerație faptul că la data de 23.09.2016 a intrat în vigoare Legea cu privire la tineret, aceasta prevede la art. 10 activitatea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret (Agenția), care urmează a fi o autoritate administrativă în subordinea MECC. Apariția Agenției este prevăzută în cadrul Strategiei Naționale de Dezvoltare a Sectorului de Tineret 2020 cât și în cadrul bugetar pe termen mediu.

Constatând trecerea a 35 de luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 215 cu privire la tineret, unde se prevede activitatea și rolul Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret, perioadă în care Agenția nu a fost creată ca și entitate.

În același context, la începutul anului curent a fost făcut public proiectul Regulamentului cu privire la funcționarea Agenției, cu toate acestea se constată că procesul de instituire a Agenției este unul îngreunat. Starea actuală cauzează îngrijorări grave în ceea ce privește resursele și structura Agenției ori aceasta denotă tendința statului de a ignora tinerii și sectorul de tineret per ansamblu.

În contextul celor expuse, solicităm de la instituțiile abilitate urgentarea procesului de instituire a Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret cu o structură balansată, care să asigure o activitate eficientă a Agenției.

Semnatari:

Consiliul Național al Tineretului din Moldova
Fundația pentru Dezvoltare
Institutul de Politici Publice
Asociația Obștească „Calea Lactee”
Asociația Obștească „Tinerii pentru Dreptul la Viața”
Asociația Obștească Eco-Răzeni
Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”
Centrul de Resurse Juridice din Moldova
Centrul Național de Mediu
Transparency International Moldova
Centrul de Politici și Reforme

Altele

Bilanțul trimestrului II al Grupului Național Advocacy Tineret

Citește

Strategia CNTM 2023 – 2025

Citește

Strategia CNTM 2019 – 2022

Citește

Strategia CNTM 2014 – 2018

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut