Ce am făcut pentru tineri și de ce acestea nu merg?!

Pe parcursul anilor prin intermediul activităților de advocacy inițiate de CNTM, pe lângă promovarea instituționalizării Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activităților de Tineret, Consiliul Național al Tineretului din Moldova împreună cu direcția tineret din cadrul Ministerului Educației și Cercetării (MEC) a dezvoltat mai multe programe pentru tinerii din Moldova prin care venim să aducem noi instrumente de participare a tinerilor în procesele decizionale semnificative, atât la nivel local/național și internațional.

PROGRAM 1.  Comisia consultativă pentru politicile de tineret

O inițiativă comună ar fi înființarea structurilor de Comisii consultative pentru politicile de tineret după modelul de co-management, care reprezintă un instrument eficient de împuternicire și de promovare a participării directe a tinerilor în procesele de luare a deciziilor pe problemele care îi afectează, cum ar fi educația, protecția socială, angajabilitatea, sănătatea, mediul etc.

Este important să realizăm că politicile de tineret trebuie nu doar să acopere un spectru larg de dimensiuni, dar și să promoveze o abordare bazată pe dialog și cooperare. Inițiativa și voința de a coagula eforturile autorităților publice, mediul privat, a tinerilor și structurilor asociative de tineret în o structură de de co-management reprezintă un proces natural al democrației participative.

În acest context, CNTM împreună cu Direcția Tineret din cadrul MEC am dezvoltat un ghid pentru dezvoltarea și asigurarea funcționalității structurilor de Co-management care vine să ofere suport și ghidare tuturor actorilor implicați în vederea constituirii, funcționării și asigurării eficientizării Comisiilor pentru politicile de tineret.

Cu toate acestea, până în prezent observăm că aceste structuri nu reprezintă a fi o prioritate pentru actuala guvernare așa cum nu se întreprind nimic acțiuni pentru a duce la bun sfârșit oficializarea acestei structuri de participare a tinerilor.

PROGRAM 2.  Programul ”Tânăr delegat la ONU”

Tot în contextul colaborării cu Direcția Tineret din cadrul MEC, reieșind din prioritățile tinerilor din 2020 vociferate în cadrul procesului VNR (Voluntary National Review) la ONU, a fost dezvoltat conceptul de program ”Tânăr delegat la ONU”. 

Participarea la luarea deciziilor este unul dintre domeniile prioritare cheie ale agendei Națiunilor Unite privind tinerii. O formă de participare a tinerilor la Organizația Națiunilor Unite este prin includerea delegaților de tineret în delegația oficială a unei țări la Adunarea Generală a Națiunilor Unite și în diferite comisii funcționale ale Consiliului Economic și Social.  

Rolul unui delegat al tinerilor variază de la o țară la alta, dar, în mod normal, include furnizarea de contribuții delegării lor cu privire la problemele legate de tineret și participarea la activitatea delegației, cum ar fi participarea la întâlniri și negocieri informale.

Tinerii reprezintă o parte semnificativă din populația Republicii Moldova și ei au un rol cheie în realizarea agendei 2030, în acest sens se cere imperios de a dezvolta și instituționaliza cât de curând aceste inițiative astfel încât să se asigure că tinerii și vocea lor este parte a proceselor decizionale naționale și internaționale

PROGRAM 3.  Modificarea Legii cu privire la Tineret și acordarea spațiilor gratuite pentru organizațiile de tineret

În urma eforturlor de advocacy ale CNTM, în Parlament este înregistrat proiectul de lege privind modificarea și completarea legii cu privire la tineret, în care am reușit să includem mecanisme de suport pentru tineri și organizații de tineret. Un succes semnificativ al CNTM totuși rămân a fi reglementările precum că organizațiile de tineret cu statut de utilitate publică vor putea beneficia gratuit de spații pentru sediu și evenimente acordate de către autoritățile publice.

Menționăm că acest proiect de lege a fost aprobat în prima lectură de către Parlamentul precedent.

Totodată am mai cerut în nenumărate rânduri și:

  • program de susținere a organizațiilor de tineret aflate în dificultate;
  • HUB-uri pentru tineri și organizații de tineret. 

Pe final ne întrebăm de ce oare nouă conjunctură politică sub pavilionul partidului PAS nu este interesată să continuie și să urgenteze procesele și programele prin care ne dorim să consolidăm sectorul de tineret din Moldova. 

#UndeiAgenția, #VremAgenția, #VoceaTinerilorContează, #ParticipareaTinerilor 

Altele

Bilanțul trimestrului II al Grupului Național Advocacy Tineret

Citește

Strategia CNTM 2023 – 2025

Citește

Strategia CNTM 2019 – 2022

Citește

Strategia CNTM 2014 – 2018

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut