Recent, în media a fost răspândit un material video în care o parte a tavanului unei camere de cămin a căzut peste un student. Acest incident s-a produs în căminul numărul 4 al USM de pe strada Tighina. Alianța Studenților din Moldova (ASM) și Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM), organizații care luptă pentru drepturile studenților și tinerilor, consideră inacceptabile condițiile de trai din căminele studențești. Acest caz nu este primul de acest fel, iar în ultima vreme sunt mediatizate tot mai multe materiale care reflectă starea căminelor care sunt puse la dispoziție de către instituțiile de învățământ superior .
Acest incident este un semnal de alarmă, care nu reflectă doar o problemă internă a USM, ci o realitate în ansamblu a majoritatății căminelor instituțiilor de învățământ superior și profesional-tehnice din țară. La fiecare început de an academic, ne confruntăm cu aceleași imagini și reportaje în media, care strigă despre condițiile precare în care sunt nevoiți să trăiască tinerii studenți. Căminele neîntreținute, cu pereți mucegăiți, spații insalubre, instalații defecte și structuri nesigure, reprezintă nu doar o problemă de confort, ci și un pericol real pentru sănătatea și siguranța studenților.
Este inacceptabil ca tinerii care aleg să își continue studiile în Moldova să fie expuși unor asemenea riscuri. Acești tineri sunt viitorul țării noastre și merită mult mai mult decât să locuiască în condiții care le pun viața și sănătatea în pericol.
Nu acceptăm ca tinerii care decid să își creeze un viitor aici, acasă, să fie expuși unor asemenea riscuri. Tinerii noștri merită mai mult decât niște condiții care să le pună viața și sănătatea în pericol.
CNTM face un apel ferm către organele competente:
- Administrațiile instituțiilor de învățământ și Administrațiile căminelor să identifice neajunsurile spațiilor de cazare cu ajutorul studenților și să ia măsuri urgente pentru a asigura condiții decente de trai în spațiile studențești.
- Ministerul Educației și Cercetării să inițieze controale ample și să aloce resurse pentru reabilitarea căminelor studențești, astfel încât să fie respectate standardele minime de siguranță și confort.
Cunoaștem și apreciem eforturile Ministerului Educației și Cercetării, care continuă să îmbunătățească programele educaționale și să modernizeze spațiile de învățământ. Cu toate acestea, solicităm să fie acordată o mai mare atenție la condițiile de trai puse la dispoziția studenților în cadrul căminelor.
Alianța Studenților din Moldova și Consiliul Național al Tineretului din Moldova invită toate părțile implicate să colaboreze pentru a îmbunătăți nivelul de trai în căminele studențești și să ia măsuri urgente pentru a preveni incidentele cu risc asupra vieții și sănătății tinerilor.
Vrem un mediu sigur pentru tinerii care aleg să rămână acasă!
Acest material este realizat în cadrul proiectului Advocacy for Active Youth Engagement, implementat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Danemarca cu suportul financiar al New Democracy Fund