Avizul CNTM la proiectul de Lege cu privire la stagiile plătite în sectorul public

Consiliul Național al Tineretului din Moldova susține în continuare promovarea programele cu privire la stagii plătite în Republica Moldova, așa cum a făcut-o pe parcursul anilor, precum și continuarea reformelor și acțiunilor ce vor spori gradul de angajabilitate a tinerilor în câmpul muncii, în special a celor din categoria tinerilor NEET.

În acest context, CNTM vine cu o serie de recomandări pentru îmbunătățirea proiectului de Lege cu privire la stagiile plătite în sectorul public, astfel încât să asigure extinderea acestuia la un grup mai mare de beneficiari.

  1. Recomandăm extinderea programului de stagii plătite și către autoritățile administrației publice locale de nivelul întâi și doi, și stabilirea atribuțiilor APL de nivelul I și II în procesul de identificare și recrutare a potențialilor beneficiari de program.
  2. Sugerăm extinderea grupului țintă a proiectului cu stabilirea criteriilor de eligibilitate pentru beneficiarii programului de stagiu profesional, cu accent sporit asupra tinerilor din grupurile social vulnerabile și tinerii NEET.
  3. Propunem ca pe perioada programului de stagiu, instituția gazdă să asigure condiții decente de muncă și să pună la dispoziția stagiarului toate cele necesare pentru realizarea sarcinilor prestabilite.
  4. Propunem stabilirea cuantumului bursei (fără adaosuri și sporuri) să fie nu mai puțin de cuantumul minim garantat al salariului curent pe țară, la data efectuării stagiului.
  5. Propunem instituirea prin lege a obligației Guvernului privind crearea unei platformei online „Stagiile de practică și oportunități de stagiere și participare pentru tineri”.

Pentru mai multe detalii referitor la recomandările Consiliului Național al Tineretului din Moldova la proiectul de Lege cu privire la stagiile plătite în sectorul public, consultați documentul de mai jos.

La 28 martie 2023, Secretarul General al CNTM, Roman Banari, a participat la Consultările publice asupra proiectului de lege cu privire la stagiile plătite în sectorul public. Transmisiunea video a consultărilor publice poate fi accesată aici.

*Acest material a fost produs de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în cadrul proiectului „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de incluziune a tinerilor și tinerelor NEET)” finanțat de Uniunea Europeană și Suedia. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria.

Altele

Bilanțul trimestrului II al Grupului Național Advocacy Tineret

Citește

Strategia CNTM 2023 – 2025

Citește

Strategia CNTM 2019 – 2022

Citește

Strategia CNTM 2014 – 2018

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut