19 Noiembrie – Turul II al Alegerilor Locale Generale

La 19 noiembrie 2023, un moment crucial așteaptă tineretul din Republica Moldova[1]. Turul II al alegerilor locale generale 2023 nu este doar o dată în calendar, ci o zi de decizie și de asumare a rolului activ în societate.

Urmând primul tur al alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, unde niciun candidat pentru funcția de primar în mai multe localități nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, Comisia Electorală Centrală a confirmat organizarea celui de-al doilea tur în 273 de localități. Aceasta este mai mult decât o actualizare statistică; este un apel la acțiune.

În primul tur, peste 1 147 610 de alegători sau 40.41% din cei înscriși pe liste au votat. Dintre aceștia, aproximativ 210 000 au fost tineri cu vârsta între 18 și 35 de ani, reprezentând 18.37%. Deși aceste numere sunt semnificative, ele evidențiază, de asemenea, un potențial uriaș pentru o implicare mai mare a tineretului.

Analizând mai profund statisticile, observăm că în primul tur, peste 26% dintre tinerii înregistrați cu vârsta de până la 35 de ani au participat. Acest lucru este încurajator, dar reprezintă și un memento al vocilor neexprimate încă. Rețineți că aproximativ 147 300 de tineri adulți cu vârsta între 18-21 de ani au avut oportunitatea de a vota pentru prima dată în viața lor pentru primarul localității lor. Acesta nu este doar un privilegiu; este un instrument puternic de modelare a viitorului.

Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în linie cu angajamentul său de a amplifica vocea tineretului, reiterează importanța votului care urmează. Pe 19 noiembrie 2023, alegerea nu este despre partide; este despre alegerea viitorilor lideri locali și membri ai consiliului care vor avea un impact direct asupra comunităților noastre.

Vă îndemnăm, cu un nou avânt, să faceți acest pas mic, dar semnificativ, și să vizitați secția de votare. Nu uitați să aduceți cu voi buletinul de identitate, pașaportul sau carnetul de student / elev, deoarece aceasta este esențială pentru îndeplinirea datoriei civice.

În pregătirea acestor alegeri, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, împreună cu grupul de advocacy „Tineret”, a dezvoltat o listă de priorități pentru tineret. Aceste priorități au fost modelate prin dezbateri publice în Ungheni, Basarabeasca și Chișinău, având ca scop asigurarea că interesele tinerilor sunt proeminente în agenda post-electorală a partidelor politice, a candidaților, viitorilor primari și consilierilor locali.

Descoperiți prioritățile tinerilor pentru primarii și consilierii aleși în cadrul alegerilor locale generale din 2023 aici.

*Evenimentul este realizat de Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova cu sprijinul European Endowment for Democracy (EED). Conținutul său nu reflectă neapărat opinia oficială a EED.


[1] cu excepția regiunii transnistrene, mun. Bender / Tighina și localitățile Gâsca, Protegailovca, Cremenciug, Zahorna, Merenești și Chițcani, controlate temporar de structurile neconstituționale de la Tiraspol

Alte noutăți

Prioritățile Tinerilor în Alegerile Prezidențiale și Rolul Lor în Contextul Integrării Europene!

Citește

Better Learning Programme/BLP1

Citește

Youth Summer Camp: Safety, Security, and Mental Well-being

Citește

Prioritățile Tinerilor în Alegerile Prezidențiale și Rolul Lor în Contextul Integrării Europene

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut