În perioada 6-8 aprilie, Consiliul Național al Tineretului din Moldova a organizat un training cu tematica «Dezvoltarea și implementarea unui program de capacitare a structurilor de reprezentare a tinerilor (de la nivel național și local)».
Scopul principal al programului a fost de a instrui participanții cu privire la campaniile de advocacy, de a-i ajuta să identifice la nivel local o problemă ce necesită rezolvare, și să planifice pașii necesari pentru soluționarea acesteia.
În prima zi de instruire, tinerii au avut parte de exerciții de teambuilding, jocuri de cunoaștere, relaționare și lucru în echipă. Tinerii au făcut o incursiune în noțiunea de participare semnificativă, au discutat despre tokenism, și și-au identificat poziția pe scara lui Hart.
În a doua zi, participanții au învățat ce este advocacy, și cum începe o campanie de succes, au discutat despre instituțiile, instrumentele și metodele de participare. În echipe, aceștia au identificat o problemă din localitățile/raioanele lor, și au elaborat obiective SMART pentru rezolvarea acesteia.
Iar ultima zi de instruire a fost dedicată elaborării planului de implementare a inițiativelor de advocacy la nivel local, și care sunt pașii ce urmează să îi întreprindă o dată ce se întorc în localitățile lor.
Tinerii s-au arătat a fi mulțumiți de cele trei zile de trainig, și au plecat acasă motivați și plini de entuziasm pentru a implementa planurile propuse la instruire.
*Programul de instruire are loc în cadrul proiectului “Cetățeni activi, comunități prospere-faza II”, implementat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova cu suportul Fundației Est-Europene din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia