Studiuul cu privire la „Nivelul de implicare al tinerilor în procesele decizionale și în cadrul organelor elective” este rezultatul cooperării Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova, a Fundaţiei Est-Europeane, a Agenţiei Elveţiene pentru Cooperare și Dezvoltare și a Institutului pentru o guvernare deschisă.
În cadrul acestuia ne-am propus să identificăm setul necesar de asumări legale și organizaţionale care să conducă la ridicarea nivelului de implicare a tinerilor în procesele decizionale, creșterea numărului de tineri implicaţi în procesele politice și în cadrul organelor elective.
În procesul de realizare a studiului, au fost analizate toate actele legislative care au tangenţe cu tinerii, procesele decizionale și procesele politice. A fost realizată o sinteză a acestor acte cu identificarea prevederilor care crează bariere pentru o implicare mai mare a tinerilor în procesele decizionale și în cadrul organelor elective. De asemenea, au fost identificate un set de recomandări pentru îmbunătăţirea cadrului legal.
Necesitatea studiului relevă din nivelul scăzut de implicare a tinerilor moldoveni în procesele decizionale, organele elective, în cadrul partidelor politice, autorităţilor publice locale și centrale. De asemenea, neimplicarea tinerilor în procesele decizionale și în cadrul organelor elective lasă acest segment social fără o reprezentare reală în structurile statului. Neimplicarea tinerilor în aceste procese și instituţii creează o stare generală de frustrare în rândul tinerilor care îi demotivează pe viitor să se implice în viaţa publică și scade rata de participare a tinerilor în cadrul alegerilor
Acest studiu este realizat în cadrul proiectului „Iniţiativa Comună a Șanselor Egale pentru Tineri” coordonat de către Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Opiniile exprimate aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.