thumb image

Evaluarea politicilor de tineret prin prisma programelor partidelor politice

Documentul de cercetare și analiză „Evaluarea politicilor de tineret prin prisma programelor electorale” este produsul parteneriatului dintre Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) și Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte. Evaluarea programelor politice prin prisma domeniului de tineret reprezintă un exercițiu complex, prin care Consiliul National al Tineretului din Moldova își dorește să analizeze atât angajamentele politice asumate în procesul electoral ale partidelor care au ajuns în Parlament la alegerile naționale din 2010, cât și contribuția fiecărei părți în realizarea obiectivelor planificate. Această cercetare nu vine să critice sau să susțină într-o anumită măsura careva interese sau viziuni politice, mai mult ca atât, scopul final al acestui document este de a fundamenta principiile politicilor de tineret în cadrul programele politice ale partidelor.

Legea cu privire la Tineret1, definește tinerii drept persoanele cu vârsta cuprinsa între 16 și 30 de ani care locuiesc pe teritoriul R. Moldova, precum și cetățenii altor țări. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică din Moldova, tinerii reprezintă 1/3 din populația R. Moldova, ceea ce reprezintă aproximativ 27% din numărul total de locuitori. Participarea activă a tinerilor în procesul de luare a deciziilor, iar în mod special la alegerile Parlamentare este încurajată prin însăși Constituția Republicii Moldova, în mod special prin Codul Electoral2 al R. Moldova.

Scopul acestui proiect constă în informarea populației, în mod special a tinerilor, cu privire la angajamentele partidelor politice, precum și analiza nivelului de realizare a obiectivelor stipulate în programele electorale ale acestora.