Consiliul Național al Tineretului din Moldova a marcat la data de 24 septembrie evenimentul de închidere a proiectului „Participarea Tinerilor pentru Dezvoltare Comunitară”.
În cadrul acestui proiect, au fost formate și instruite 10 echipe a câte 2 persoane, din 10 raioane ale țării (Edineț, Ocnița, Dondușeni, Drochia, Soroca, Dubăsari, Orhei, Călărași, Criuleni, Ungheni). Fiecare participant a fost capacitat în domeniul dezvoltării comunitare în cadrul „Academiei Tinerilor Activi Comunitari”, desfășurată în februarie, curent. Ulterior, aceștia au asigurat implementarea în regiunile lor inițiativele comunitare, fiecare dintre acestea fiind susținută financiar cu o sumă de 600 USD. Persoanele selectate și instruite au devenit persoane-resursă în regiunea selectată.
În Soroca, de exemplu, proiectul care a fost implementat de către Alina Burghelea, Ion Gheorghiță și echipa lor, are scopul de a integra tinerii romi în comunitatea lor. 20 dintre aceștia au beneficiat de un curs de limbă română, lecții de instruire în utilizarea computerului și au aflat mai multe despre oportunitățile educative din jurul lor. Întrebată despre cum le reușește să combată stereotipurile despre romi, Alina ne-a spus că „Problema nu vine de la ei înșiși, ci de la familiile lor, care le interzic să învețe sau să-și formeze o carieră. În primul rând, sunt romi, nu „țigani” și au aceleași drepturi ca și noi toți”.
În Drochia, o echipă ambițioasă de fete și-au propus să le ofere locuitorilor posibilitatea de a face mai mult sport. Astfel, în cadrul proiectului „DoSport”, câteva aparate de fitness vor fi instalate până la sfârșitul anului 2016. Fetele își doresc să beneficieze în continuare de suport financiar și să extindă proiectul în comunitatea lor. „Sportul este gratuit și e un plus pentru fiecare”, ne-a spus Sanda, una dintre organizatoare.
Ungheni are parte de un „ALTFEL” de proiect. Ideea ingenioasă a echipei din acest raion este de a sensibiliza și promova spiritul civic prin imaginarea „altfel” a unor zone din orașul lor. Primul lor pas a fost un concurs fotografic bazat pe conceptul „Înainte și După”, iar acum urmează ca 30 de tineri să lucreze pentru ca imaginile „După” să devină realitate.
Obstacolul întâmpinat de organizatori a fost reticența inițială a tinerilor: „A fost dificil pentru că tinerii nu erau stimulați să facă ceva pentru comunitatea lor. Însă, când au înțeles care va fi parcursul proiectului, au devenit receptivi și dornici de a participa”, ne-a mărturisit Cătălina Struc.
Proiectele din celelalte raioane sunt la fel de diverse. În Ocnița, Călărași și Orhei a fost revalorificat folclorul atât național, cât și cel al altor etnii din Moldova. Educația în rândul copiilor din familii social-vulnerabile și voluntariatul în școli sunt cauzele proiectelor din Dubăsari și, respectiv, Dondușeni. Iar în Drăsliceni, Criuleni, se lucrează intensiv pentru a reconsolida rolul bibliotecii ca și centru cultural-educativ pentru elevi.
Mariana Buruiană, coordonator Programe în cadrul Fundației Est-Europene, consideră că tinerii sunt generatorii de soluții creative pentru problemele comunitare, de aceea susținerea lor este foarte importantă. „Mobilizarea comunitară va continua; atâta timp cât vor exista proiecte interesante care să intensifice reformele social-economice din Republica Moldova, noi, Fundația Est-Europeană, le vom susține cu siguranță. În acest context, vrem să mulțumim finanțatorilor noștri externi – Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei – pentru contribuția pe care o aduc la dezvoltarea acestei țări”.
„Aportul cel mai mare, de fapt, nu a fost al nostru sau al donatorilor – a fost aportul tinerilor care au lucrat”, afirmă coordonatorul proiectului, Igor Ciurea. „Cred că rezultatele au fost atinse, cu toate că doar 9 din cele 10 grupuri au dus până la capăt proiectele lor. Inițiativele au fost foarte creative și ne bucură că tinerii din start s-au gândit ce fac în continuare”. Sfatul său pentru participanți: „să continue dialogul cu comunitățile lor, fiindcă, de multe ori, de acolo vin și soluțiile la probleme vizate; să lucreze cu autoritățile publice locale – o abordare concretă i-ar convinge să ofere suportul necesar pentru implementarea oricărei idei”.
Acest proiect este realizat de „Consiliul Național al Tineretului din Moldova” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.
Autor: Solonaru Sorina.