Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova. Platforma Copiilor a lansat o campanie de sensibilizare a părinților, profesorilor, polițiștilor, funcționarilor publici

Chișinău, 10 februarie 2022: Un grup de tineri de la Platforma Copiilor a lansat campania online „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului”, pentru ca societatea să înțeleagă că fiecare copil are drepturi ale omului, iar atunci când copiii monitorizează, apără și promovează drepturile, ei contribuie la dezvoltarea comunității și, pentru asta, au nevoie de protecție din partea adulților și a statului.

Campania este ghidată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), susținută de Amnesty International Moldova, Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, Child Rights Connect, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, GENDERDOC-M, Parteneriate Pentru Fiecare Copil, Terre des hommes Moldova, UPR Info, un grup de profesori și profesoare de Educație pentru societate și finanțată de OAK Foundation, Workshop for Civic Initiatives Foundation, ERIKS Development Partner.

Grupul de inițiativă al campaniei „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului” a fost creat de patru tineri – Aisu, Elvira, Gheorghe, Romana.  Pe parcursul a mai multor ani, ei s-au format ca apărători ai drepturilor omului în cadrul Platformei Copiilor, iar acum contribuie la extinderea Platformei și ghidează noile persoane membre cum să influențeze deciziile în școală și comunitate.

Un mesaj important către părinți, profesori, polițiști, funcționari publici, societate

„Eu apăr drepturile omului și vreau să mă simt în siguranță” este mesajul pe care cei 4 tineri îltransmit către părinți, profesori, polițiști, funcționari publici, societate.

Copiii și tinerii din întreaga lume, inclusiv din Republica Moldova, apără din ce în ce mai mult drepturile copilului și drepturile omului în general și acționează ca apărători ai drepturilor omului. Aceștia vorbesc despre multe probleme, de la mediu la discriminarea de gen, de la violență la îngrijire alternativă ș.a.

Totuși, activitățile lor și ale altor copii nu sunt vizibile și sunt rareori recunoscute sau susținute. Deseori, copiii nu sunt conștienți că au dreptul de a acționa, de a fi împuterniciți și protejați în calitate de copii apărători ai drepturilor omului (CADO) și se confruntă cu riscuri pentru siguranța lor.

De aceea, așa cum arată și mesajul campaniei, este nevoie de legi în care copiii să fie recunoscuți, protejați și împuternicți ca apărători ai drepturilor omului; de servicii și mecanisme de protecție și încurajare a acestor copii, funcționale în școli și în alte instituții; de educație bazată pe drepturile omului, acestea fiind integrate în toate disciplinele, nu doar la lecțiile de Educație pentru societate; de adulți care să se implice în dezvoltarea deprinderilor sănătoase de apărărare, monitorizare și promovare a drepturilor omului printre copii.

Tinerii au experiență națională și internațională în drepturile omului și campanii online, inclusiv prima campanie online a copiilor din Moldova de prevenire a hărțuirii în școli – „Școală fără bullying”

Romana și Aisu apără drepturile minorităților sexuale. Gheorghe activează pentru mediu și promovează dreptul copiilor la întruniri pașnice. Elvira este ambasadoare media pentru obiectivele de dezvoltare durabilă și promovează egalitatea de gen. Toți ei au experiență națională și internațională de participare în procese legate de monitorizarea, apărarea și promovarea drepturilor omului/copilului și de dezvoltare a diferitor campanii online, printre care prima campanie online din Moldova de prevenire a hărțuirii în școli – „Școală fără bullying” (2019/2020); campania de sensibilizare a autorităților cu privire la situația toaletelor din școli – „Salutări din școala mea” (2018). Tot ei au participat la elaborarea primei cercetări a elevilor/elevelor cu privire la educația sexuală în școlile din Republica Moldova (2021).

Până a lansa campania „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului”, Aisu, Romana, Gheorghe și Elvira au discutat despre situația copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova cu reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, în octombrie 2021, în cadrul unei întruniri organizate de Consiliul Național al Tineretului din Moldova.

În decembrie 2021, grupul a abordat acest subiect cu ambasadele/misiunile diplomatice la Geneva ale diferitor țări, în cadrul Presesiunii de Evaluare Periodică Universală  (EPU) de la Geneva, organizată de UPR Info. Ulterior, tinerii s-au întâlnit din nou cu ambasadele/misiunile diplomatice de la Chișinău, precum și cu reprezentanți ai societății civile, ai Oficiului Avocatului Poporului, în cadrul altei Presesiuni EPU, desfășurate la nivel național de Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului.

Iar în ianuarie 2022, tinerii au discutat subiectul CADO și conceptul campaniei cu profesori de Educație pentru societate și alți reprezentanți ai societății civile naționale și internaționale.

Copiii apărători ai drepturilor omului – un concept inovator în Republica Moldova

Despre CADO s-a vorbit pentru prima oară în 2018, când Comitetul pentru Drepturile Copilului a constatat că este nevoie de o mai bună înțelegere a conceptului de copii apărători ai drepturilor omului și de protecție a acestror copii la toate nivelurile.

În 2019, o rețea globală a cărei parte este și CIDDC – Child Rights Connect –, împreună cu Comitetul și alți experți, au concluzionat că este nevoie de un ghid care să definească acest concept atât pe înțelesul adulților, cât și pe înțelesul copiilor. Versiunea prietenoasă copilului în limba română a Ghidului de implementare cu privire la drepturile copiilor apărători ai drepturilor omului a fost realizată de CIDDC împreună cu Platforma Copiilor și urmează să apară pe www.drepturilecopilului.md.

Inițiativa grupului va aduce schimbări benefice în legislația națională

În iunie 2021, CIDDC, împreună cu un grup de ONG-uri, a creat un spațiu de comunicare, atât pentru adulți, cât și pentru copii, despre copiii apărători ai drepturilor omului. Ei s-au întrunit în mai multe sesiuni de lucru în care s-au familiarizat cu conceptul de copil apărător al drepturilor omului; cu modul în care acționează CADO; au abordat drepturile civile și politice, precum și oportunitățile și dificultățile pe care le întâmpină copiii apărători ai drepturilor omului în țara noastră.

În ianuarie 2022, Oficiul Avocatului Poporului a lansat spre dezbateri publice conceptul Legii cu privire la apărătorii drepturilor omului, iar CIDDC și un grup de organizații cu un angajament pe termen lung față de drepturile copiilor au solicitat de a integra drepturile copiilor apărători ai drepturilor omului într-o lege, astfel încât statul Republica Moldova să recunoască și să protejeze copiii apărători ai drepturilor omului. Comentariul comun a fost consultat cu tinerii apărători ai drepturilor omului și include sugestiile acestora.

Platforma Copiilor (PC) este un grup de copii care monitorizează, apără și promovează drepturile copilului/omului și a fost lansată în 2017 de CIDDC. Din 2017 până în prezent, Platforma Copiilor a inițiat și a elaborat diverse cercetări și campanii privind drepturile copilului/omului în familie, școală, comunitate și, pentru prima oară în istoria drepturilor omului/copilului din țara noastră, a prezentat raportul Situația copiilor apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova la Geneva. Iar acum, contribuie la elaborarea unei cercetări internaționale privind experiența de participare a copiilor la procesul de Evaluare Periodică Universală.

Pentru mai multe informații despre PC, accesați site-ul și paginile pe rețelele de socializare Facebook, Instagram.

CIDDC este o organizație neguvernamentală fondată în 1999 și cu experiență internațională, care cooperează cu adulții pentru a-i ajuta să înțeleagă ce nevoi are copilul și ce trebuie să întreprindă ei pentru a satisface nevoile acestuia.

CIDDCsusține, pe de o parte, copiii să-și facă vocea auzită, să participe în luarea deciziilor, să influențeze deciziile adulților/autorităților și, pe de altă parte, susține adulții/autoritățile să ia în considerare opinia copiilor atunci când iau decizii pentru ei și pentru societate.

Pentru mai multe informații despre CIDDC, accesați site-ul organizației și pagina acesteia pe Facebook.

Alte noutăți

EaP NYC Candidate for the board of European Youth Forum – Teodora Panuș

Citește

Noi oportunități pentru tinerii aleși locali. În Moldova a fost lansată platforma Tinerilor Primari și Consilieri Locali

Citește

Временная защита лиц, перемещенных из Украины: анализ законодательства и интеграция на рынок труда

Citește

Anunț de selectare a participanților la școala de primăvară „Satul copiilor”, Elveția

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut