thumb image

La Chișinău se desfășoară cea de-a patra ediție a Festivalului Tineretului

Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, UNICEF Moldova, UNFPA Moldova organizează Festivalul Tineretului 2018. Festivalul este unul dintre cele mai mari evenimente din țară, organizat pentru și de către tineri. În cadrul acestuia participă reprezentanți din mai multe regiuni ale țării, tineri din diferite categorii sociale, inclusiv și tineri cu oportunități reduse, persoane publice și organizații internaționale. Cu un mesaj de felicitare către tineri a venit președintele CNTM, Valeriu Drăgălin, care e de părerea că „Tinerii sunt resursă valoroasă și merită să investim în ei, indiferent din care domeniu vin. Acest lucru va permite ca tinerii, având aceste oportunități, să aleagă să rămână în țară, să crească și să se dezvolte aici.” De asemenea, Radu Rebeja, Secretarul de Stat în domeniul tineretului și sportului din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a menționat că „Tinerii, sau mai bine zis 32% din populația țării, sunt o forță și o resursă care are nevoie de suportul celorlalți actori, asigurând că tineretul și prioritățile acestora vor rămâne o prioritate pentru Guvernul RM”.

Evenimentul din acest an se desfășoară în contextul tematicii Zilei Internaționale a Tineretului „Spații sigure pentru tineri”. Aceste spații, indiferent dacă sunt civice, publice, digitale sau fizice, sunt esențiale pentru a permite tinerilor să se implice, să participe și să se simtă parte a comunității din care vin. Margarita Tileva, Reprezentant adjunct UNICEF Moldova a afirmat că „Realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, prevăzute în Agenda 2030, presupune investiții în tineri. În Republica Moldova, sărăcia și lipsa oportunităților continuă să afecteze viețile a mii de tineri, soluția fiind investițiile în educația și formarea lor pentru viața adultă. În cadrul programelor de tineret și adolescenți pe care le susține, UNICEF își propune să consolideze rezultatele obținute până acum, dar și să încurajeze inovația, pentru ca, până în anul 2030,  fiecare tânăr să aibă acces la studii, la formare profesională și la angajare”. 

Totodată, Reprezentanta adjunctă ad-interim UNFPA Moldova, Visare Mujko-Nimani, a menționat că UNFPA susține dezvoltarea centrelor de tineret în întreaga țară pentru a le transforma în spații sigure, care să ofere resurse utile și servicii de calitate pentru dezvoltarea tuturor tinerilor, inclusiv a celor cu oportunități reduse. „Viziunea noastră este ca până în anul 2022 să avem centre de tineret puternice, care să ajute tinerii să se dezvolte într-un mediu incluziv și prietenos”, a spus ea.

De asemenea, cu un cuvânt de felicitare a venit și Aurelia Salicov, vicepreședinta concernului „StarNet”, instituție care, după cum a menționat doamna, implementează și promovează o mulțime de proiecte pentru tineri. Unul dintre aceste este primul park IT din țară – DigitalPark, care urmează să se lanseze în curând și va fi un spațiu sau o comunitate de tineri pasionați de IT. 

Festivalul Tineretului va fi o platformă de susținere a candidaturii orașului Chișinău pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului pentru anul 2021. Acest titlu va avea rolul de a transforma Chișinăul într-un oraș mai viu, mai prietenos pentru tineri. În acest an, Chișinăul este unul dintre cele 5 orașe finaliste pentru a obține titlul. Astfel, în cadrul evenimentului se va desfășura un atelier (începând cu ora 18.20), unde participanții (tineri, reprezentanți ai organizațiilor și proiectelor comunitare, autorități publice locale) în regim „live” vor identifica problemele cu care se confruntă capitala și vor crea un plan comun de acțiuni, în funcție de prioritățile care vor fi stabilite.

În cadrul discuției-panel, una dintre activitățile evenimentului, sunt identificate provocările și oportunitățile în spațiile publice, civice și digitale, va fi analizat gradul de acces și participare a tinerilor în aceste spații, vor fi prezentate programe și servicii care permit implicarea tinerilor, etc. 

La Festivalul Tineretului 2018, 40 de organizații de tineret își vor prezenta oportunitățile prin intermediul unor activități interactive, 20 de meșteșugari vor veni cu produse create manual, iar peste 10 naționalități în cadrul Global Village care vor prezenta obiceiurile și tradițiile în țara din care provine. De asemenea, la eveniment vor evolua peste 10 artiști, printre care Maria Racoviță, Vera Țurcanu, Night Shine, Gaupa, etc.; se vor desfășura trei ateliere, expoziție de fotografii, vor fi organizate spații pentru odihnă și networking.

Amintim că Festivalului Tineretului este organizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, pentru al patrulea an consecutiv, în contextul Zilei Internaționale a Tineretului. 

Evenimentul este susținut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, UNICEF Moldova, UNFPA Moldova, StarNet, Ellation, Kaufland, etc.