Integrarea economică a tinerelor din mediul rural din 3 regiuni ale Moldovei pe agenda Consiliului Național al Tineretului din Moldova

Consiliul Național al Tineretului din Moldova a lansat ieri, 15 mai, proiectul STEP – Sprijinirea participării economice a tinerilor excluși din țările Parteneriatului Estic, sprijinit prin grant de Forumul Societății Civile din Parteneriatului Estic. Acesta este dedicat tinerilor marginalizați și se va desfășura pe parcursul a 5 luni în formatul a două Laboratoare: Laboratorul de Angajare în Câmpul Muncii și Laboratorul de Antreprenoriat, în 3 regiuni ale țării: Bălți, Varnița și Cahul.

În Moldova, aproximativ 30% dintre tineri sunt șomeri sau în afara unei forme de instruire oficială (așa zisa – categorie NEET)[1]. Aceasta este o cifră alarmant de ridicată, care indică faptul că o mare parte din potențialul țării noastre se risipește în prezent. onderea tinerilor NEET la noi în țară depășește mult media țărilor UE, ceea ce confirmă gradul sporit de vulnerabilitate și de excluziune socială a tinerilor ca grup social.

În ciuda creșterii economice recente, trei țări ale Parteneriatului Estic, Armenia, Georgia și Moldova continuă să facă față provocărilor pentru a depăși sărăcia și excluderea socială care afectează o parte semnificativă a populației, în special tinerii și femeile vulnerabile. Rata cea mai înaltă a tinerilor NEET în Republica Moldova este înregistrată de femeile din mediul rural, cu vârsta tânără. În luna martie a acestui an a luat start, în acest sens, un proiect dedicat tinerelor din mediul rural, susținut prin grant de Forumul Societății Civile din Parteneriatul Estic.

Astfel,  pe parcursul ultimelor luni au fost selectați 3 coordonatori locali, care au realizat sesiuni

La evenimentul de lansare a avut loc și un panelul de discuții, cu genericul „Mecanisme și programe de abilitare a participării economice ale tinerilor marginalizate – realizări și oportunități” la care au participat: 
Doamna Raisa Dogaru, Directoare, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă;
Doamna Viorica Russu, consultant principal, Direcția politici ocupaționale si de reglementare a migrației, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova
Domnul Mihail Rusu, Consilier Principal, Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova
Domnul Petru Gurgurov, Director General, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii
Domnul Valeriu Drăgălin, Președinte, Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova
Doamna Sofia Suleanschi, Directoare, Centrul pentru Educație Antreprenorială şi Asistență în Afaceri – CEDA

Ana INDOITU, coordonatoarea de proiect, în contextul prezentării proiectului, a vorbit despre grupul țintă a acestuia care reprezintă tinerele din mediul rural, aflate în categoria NEET – nici în cîmpul muncii, nici în educație. Astfel, timp de 5 luni vor fi abilitate economic 45 de tinere necalificate, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, din zonele rurale/urbane marginalizate, iar 15 tinere necalificate vor fi capacitate în materie de educație antreprenorială.

Așa cum, conceptul acestui proiect este realizat în concordanță cu Strategia Națională de Dezvoltare ”Moldova 2020”, cât și în conformitate cu standartele internaționale în materie de piața muncii, se vor face investiții în abilități de angajare, antreprenoriat și ocuparea forței de muncă ale tinerilor, acordând o atenție deosebită conducerii, mobilității și calității formale și profesionale prin educație non-formala. Prin urmare, în acest proiect vor fi desfășurate următoarelor activități:
• Activități de capacitare locală a sectorului public
• Laboratorul de Angajare pe Piața Muncii
• Laboratorul de Antreprenoriat
• Conferință internațională, desfășurată în Armenia, Erevan.

Proiectul STEP  își propune dezvoltarea abilităților economice, cât și a spiritului antreprenorial al tinerilor marginalizați social-economic, în baza cărora aceștia se pot integra economic fie prin ocuparea unui post de muncă sau crearea propriei afaceri.

Acest proiect este implementat de Consiliului Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu Alianța de Tineret AISI din Georgia și organizația Tinerilor Armeni Progresiști, cu sprijinul, prin grant, al Forumului Societății Civile din Parteneriatului Estic

                       

 

Alte noutăți

EaP NYC Candidate for the board of European Youth Forum – Teodora Panuș

Citește

Noi oportunități pentru tinerii aleși locali. În Moldova a fost lansată platforma Tinerilor Primari și Consilieri Locali

Citește

Временная защита лиц, перемещенных из Украины: анализ законодательства и интеграция на рынок труда

Citește

Anunț de selectare a participanților la școala de primăvară „Satul copiilor”, Elveția

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut