A fost lansată campania națională „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale”. Tineri și organizații de tineret din toată țara se vor implica

Peste 2000 de tineri din toată țara vor contribui la realizarea raportului național prezentat de Republica Moldova la prima sa Evaluare Națională Voluntară (ENV) a Agendei 2030, ca urmare a implicării lor în campania națională „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale”.

Campania, lansată la 24 ianuarie, are scopul de a oferi tinerilor din Republica Moldova abilități și condiții potrivite de a contribui la dezvoltarea societății – monitorizarea realizării Obiectivelor Globale fiind oportunitatea lor de a-și exprima opiniile și de a-și face auzită vocea la nivel global.

„CNTM, fiind o organizație națională, își asumă rolul de a promova Obiectivele de Dezvoltare Durabilă la nivel național, către tineri. Astăzi, în cadrul Conferinței Naționale a Organizațiilor de Tineret avem și evenimentul de lansare a campaniei „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale” – o campanie care va aduce tinerii mai aproape de viitorul lor. Noi credem că tinerii din Republica Moldova pot fi veritabili agenți ai schimbări și ai unui viitor prosper, creat în baza Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, a menționat Valeriu Drăgălin, președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova.

 În cadrul campaniei, ce se va desfășura pe parcursul a trei luni, tinerii voluntari de la Centrele de tineret din țară vor participa la 22 de ateliere de informare despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) și importanța realizării lor, vor învăța cum să le monitorizeze și să le promoveze în rețelele sociale, utilizând fotografii sau materiale video.

De asemenea, tinerii vor fi invitați la patru consultări regionale de evaluare a Obiectivelor Globale și vor participa la realizarea unei expoziții de fotografie ce va exprima viziunea lor cu privire la implementarea ODD-urilor în Republica Moldova. Expozitia va fi publică, amenajată la Chișinău, în Scuarul Grădinii Publice „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, dar și în alte localități ale țării.

Cu suportul Organizației Națiunilor Unite am reușit să dezvoltăm o Strategie Națională de Dezvoltare pe termen lung, ceea ce va fi făcut până în 2030. Este angajamentul deplin al Guvernului ca această strategie să fie implementată, iar rolul tinerilor și al organizațiilor de tineret este extrem de important pentru noi, pentru că Obiectivele Globale sunt ale noastre, ale tuturor”, a declarat Adrian Ermurachi, Secretar general adjunct al Guvernului Republicii Moldova.

 

În cadrul campaniei va fi organizat și un concurs național al celor mai reprezentative fotografii despre Obiectivele Globale, la care se vor putea înscrie tinerii din orice regiune a țării. Cei mai activi 17 tineri, implicați în activitățile campaniei, vor deveni Ambasadori Media pentru #ObiectiveGlobale.

Activitățile campaniei „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale” se vor baza pe principiul fundamental al ODD de a nu lăsa pe nimeni în urmă, astfel  că toți tinerii vor fi încurajați să se implice și să-și exprime vocea, indiferent de gen, vârstă, statut social, etnie sau limbă vorbită.

„Anul 2020 marchează Decada Acțiunii pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Au rămas doar 10 ani pentru a amplifica ambiția noastră pentru realizarea Obiectivelor. Însă fără generația de tineret, care reprezintă o treime din populația Republicii Moldova, noi pur și simplu nu putem reuși. Implicarea activă a tineretului în dezvoltarea de durată a țării este importantă pentru obținerea unor comunități incluzive și sustenabile”, a menționat Simon Springett, Coordonatorul Rezident ONU Moldova.

Campania „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale” se va încheia în luna aprilie, 2020, iar cele mai importante rezultate ale activităților vor fi prezentate de către tineri în cadrul unei conferințe, organizată la Chișinău.

În septembrie 2015, împreună cu celelalte 192 de state membre, Moldova a aprobat noua Agendă de dezvoltare durabilă – Agenda 2030, cu 17 obiective și 169 de ținte. O parte importantă a monitorizării procesului de implementare a Agendei 2030 este Evaluarea Națională Voluntară privind progresul de implementare a Agendei 2030 (ENV), la care țările se înscriu voluntar și își raportează progresele. Moldova va prezenta primul său raport ENV în iulie, 2020, la Forumul Politic de Nivel Înalt de la New York, SUA.

 

Campania națională „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale” este realizată de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu UNFPA, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și UNICEF, cu susținerea media oferită de Centrul Media pentru Tineri. 

Alte noutăți

EaP NYC Candidate for the board of European Youth Forum – Teodora Panuș

Citește

Noi oportunități pentru tinerii aleși locali. În Moldova a fost lansată platforma Tinerilor Primari și Consilieri Locali

Citește

Временная защита лиц, перемещенных из Украины: анализ законодательства и интеграция на рынок труда

Citește

Anunț de selectare a participanților la școala de primăvară „Satul copiilor”, Elveția

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut