Dezbatere privind participarea tinerilor la alegerile locale

Ieri, 15 iunie, președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Dorin Curoșu, a participat la o dezbatere în cadrul emisiunii „Țara lui Dogaru” de la Publika.md. Acesta a accentuat importanța votului fiecărui dintre noi, a specificat principalele motive care au determinat procentajul scăzut al participării la vot a tinerilor la alegerile locale generale din 14 iunie, curent.

În opinia lui Dorin, motivele participării slabe la vot ale primilor votanți – tinerii, sunt următoarele: educația civică a tinerilor, dezamăgirea acestora, lipsa de interes și dezinformarea lor.

„Educația civică slabă a tinerilor, atât în familie cât și la școală. În școli structurile de autoguvernare sunt inexistente sau ineficiente, astfel tinerii sunt mai puțin implicați în societate, părerea acestora nu se ia în considerare. Tinerii sunt dezamăgiți, fie cineva din motiv că importanța lor este diminuată și asta se vede din lipsa tinerilor pe listele de consilieri sau poziționarea lor doar la capătul listelor sau pentru că sunt sătui deja de promisiuni false și vorbe în vânt. Partidele politice au investit din nou banii irațional, în spoturi video, bannere și materiale promoționale, în loc să investească în produse și servicii utile alegătorilor. Nu au existat întâlniri pe categorii de vârste și dezbateri publice calitative sau interesante pentru a atrage atenția tinerilor. Tinerii nu mai au încredere în partidele politice „vechi” din țară, iar pe cele noi și candidații independenți încă nu le cunosc bine, ca să poată să le ofere încrederea și votul.” a subliniat președintele.

Totodată, participarea tinerilor în turul doi al alegerilor locale nu poate fi influențată direct de candidați. Din motiv că aceștia sunt dezamăgiți, e mică probabilitatea ca tinerii să-și schimbe părerea, mai cu seamă într-un timp relativ scurt. Cel mai efectiv ar fi ca să fie demarată o campanie pe rețelele de socializare, unde tinerii sunt cei mai activi, cu îndemnul și sensibilizarea acestora de a merge la vot. Aceștia trebuie să conștientizeze că votul lor este, în primul rând, important pentru sine, că este capabil de a lua decizii și în stare să-și aleagă viitorul.

Consiliul Național al Tineretului din Moldova încurajează toți tinerii să participe cât mai activ în următorul tur al alegerilor, pentru a demonstra că într-adevăr Noi, Tinerii, CoNTăM și că noi, tinerii, suntem cei care ne alegem viitorul, nu buneii noștri. Nu ne lăsăm influențați.

Alte noutăți

EaP NYC Candidate for the board of European Youth Forum – Teodora Panuș

Citește

Noi oportunități pentru tinerii aleși locali. În Moldova a fost lansată platforma Tinerilor Primari și Consilieri Locali

Citește

Временная защита лиц, перемещенных из Украины: анализ законодательства и интеграция на рынок труда

Citește

Anunț de selectare a participanților la școala de primăvară „Satul copiilor”, Elveția

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut