thumb image

Conferința Națională a Organizațiilor de Tineret a început

Consiliul Național al Tineretului din Moldova, cu suportul Ministerului Tineretului și Sportului, organizează Conferința Națională a Organizațiilor de Tineret. Aceasta are drept obiectiv crearea unei comunități a organizațiilor de tineret și oferirea de suport necesar pentru capacitarea instituțională a organizațiilor de tineret.

10.30: Deschiderea oficială a eveniementului. În calitate de moderator este Valeriu Drăgălin, Coordonator Dezvoltare Instituțională. Cuvânt de salut li s-au oferă președintelui Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Terentie Carp, membrilor de biro: Veaceslav Cerneavschii, Victor Burea.

11.00: Prezentarea raportului pe Evaluarea Bugetelor Locale de către coordonatorul direcției Monitorizarea și Evaluare CNTM, Olga Șevcenco. Participanții au ocazia să cunoască care sunt sumele și cum au fost acestea administrate pe direcția de tineret.

12.15: A început panelul de discuție „Perspectivele dezvoltării sectorului de tineret – riscuri și oportunități”. În cadrul acestuia participă viceministrul Tineretului și Sportului, Andrei Spînu, președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Terentie Carp și Cătălina Cucu, Coordonatorul Absolvenților Programului FLEX. În calitate de moderatoare este Marcela Zămosteanu. Vorbitorii au comunicat cum instituțiile pe care le reprezintă se implică în dezvoltarea sectorului de tineret.

14.30: Începe sesiunile de instruire propriu-zise. Participanții, conform necesităților organizațiilor pe care le reprezintă, au fost împărțiți în două grupuri: Dezvoltare Strategică („Implementarea strategică în cadrul unui ONG”, formator – Victor Bujoreanu) și Viabilitatea financiară („Scrierea de proiecte – proces ce asigură sustenabilitatea unui ONG”, formator – Adelina Lungu).

16.40: Sesiune comună a participanților Conferinței Naționale a Organizațiilor de Tineret (CNOT) și Academia Lucrătorului de Tineret. Are loc o activitate de împărtășire a bunelor practici. Formator – Natalia Baxanean, Pool of Trainers.

Ziua a II-a

10.00: Ziua a doua din cadrul Conferinței Naționale a Organizațiilor de tineret a început cu prezentarea a două studii și rapoarte. Nicolai Loghin, președintele Alianței Studenților din Moldova, prezintă tinerilor, Studiul cu privire la Locuințe – ce probleme și soluții există. În continuare, Olga Sevcenco, coordonatorul direcției Monitorizare și Evaluare CNTM, despre Analiza Transversală a politicilor de tineret, acum, în cadrul Conferinței Naționale a Organizațiilor de tineret.

11.00: La moment se desfășoară sesiunile de instruire în paralel. Grupul nr.1 despre Voluntariat și dezvoltarea unei organizații, în calitate de formator fiind Nicolae Procopie; grupul nr.2 – Planificarea financiară și elaborarea bugetelor pentru proiecte, formator – Stela Jerebțov. A mai fost creat un grup pentru formatori Pool of Trainers și cei care doresc să devină, facilitat de Vitalie Cîrhană.

14.00: Participanții beneficiază de o altă sesiune de instruiri: Strategia de comunicare și importanța acesteia într-o organizație – facilitată de Cristina Bobârcă și Comunicarea cu partenerii sau cum pot fi deversificate sursele de finanțare într-o organizație, formator Oxana Paierele. 

16.00: Totalizare și evaluare