thumb image

Conferinţă de presă privind transportul public pe timp de noapte

Ieri, 30 martie, în cadrul unei conferințe de presă, un grup de tineri, membri ai proiectului urban „Oraşul Meu”, au solicitat autorităţilor municipale desfăşurarea unui studiu de fezabilitate, pentru introducerea transportului public pe timp de noapte. Peste 10 mii de semnături în susţinerea proiectului au fost colectate în doar 2 săptămâni, fapt care demonstrează interesul chişinăuienilor faţă de transportul de noapte. Tinerii afirmă că doar la o singură fabrică din str. Uzinelor, care are un program de lucru prelungit, peste 700 de angajaţi au stat în rând aproape 2 ore pentru a semna petiţia.

Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, alături de alte 22 de organizaţii de tineret, şi-au manifestat dorinţa de a susţine acest proiect şi au aderat la grupul de iniţiativă. Tinerilor li s-au alăturat şi activiştii Sergiu Tofilat, Victor Chironda şi Serge Kino, pentru a contribui la buna organizare a proiectului.

Grupul de iniţiativă a avut 2 întrevederi cu reprezentanţii Regiei Transport Electric, care insistă pe deschiderea unor rute nocturne în regim de testare, în baza unei dispoziţii semnate de viceprimarul Nistor Grozavu. Tinerii afirmă că RTEC a demonstrat o atitudine iresponsabilă şi negativă faţă de proiect, nu au studiat solicitările expuse în petiţie şi încearcă să discrediteze proiectul.

„Noi am solicitat efectuarea unui studiu de fezabilitate, ei nici n-au citit petiţia noastră. Deschiderea unor rute în regim de test, fără a avea o idee clară despre necesităţile locuitorilor oraşului, fără a cunoaşte în care sectoare există cerere pentru transportul de noapte şi fără o campanie de informare a chişinăuienilor este o tentativă de sabotare a proiectului. Funcţionarii publici şi-au bătut joc de solicitarea a peste 10 000 de cetăţeni” – afirmă Adrian Pleşca, unul dintre membrii grupului de iniţiativă.

„Rutele de testare pot fi deschise numai după efectuarea unui sondaj, când se va cunoaşte unde există cerere mai mare, care trebuie să fie itinerarul rutelor şi frecvenţa optimă de circulare” – este de părere Sergiu Tofilat.

Tinerii au menţionat despre alte 3 servicii noi, care pot fi implementate în transportul public. Este vorba despre o aplicaţie mobilă, unde va putea fi urmărită deplasarea în timp real a unităţilor de transport; instalarea sistemului de aer condiţionat, pentru a spori confortul în special pe timp de vară; tichetarea electronică, pentru evidenţa transparentă a încasărilor.

Majoritatea consilierilor municipali a salutat iniţiativa tinerilor şi sunt gata să susţină efectuarea studiului de fezabilitate. Grupul de iniţiativă va participa la proiecte de grant pentru a acoperi cheltuielile privind elaborarea studiului.

Tinerii solicită Consiliului Municipal efectuarea caietului de sarcini pentru studiul de fezabilitate, lansarea unui tender pentru selectarea consultantului care va desfăşura studiul, dar şi organizarea unui audit la Regia Transport Electric, pentru a cunoaşte care sunt cheltuielile reale şi care nu sunt justificate.

Întreaga conferință o puteți viziona aici.