230.000 de tineri informaţi despre Uniunea Europeană

Noțiunile principale ce țin de Uniunea Europeană au fost diseminate în rândurile a circa 230.000 de tineri activi din peste 1000 de școli și centre de tineret din Republica Moldova prin intermediul proiectului „Promovarea Uniunii Europene în școli”. Obiectivul general al proiectului este de a informa copiii și tinerii din Republica Moldova cu privire la instituțiile, misiunea și valorile Uniunii Europene, precum și programele europene de mobilitate.

În luna martie au fost desfășurate săptămânile Uniunii Europene în școlile din Republica Moldova. Fiecare săptămână a avut tematici specifice: Valorile UE, Spațiul comunitar european și Europa cetățenilor. Cadrele didactice și lucrătorii de tineret au informat tinerii din toate localitățile țării cu privire la structura și valorile Uniunii Europene, utilizând metode și instrumente de educație nonformală.

Coordonatorul Programului „Participarea Tinerilor” din cadrul Centrului Regional de Resurse pentru Tineret Ungheni, Alina Butnaru, a exprimat importanța proiectului prin prisma promovării valorilor europene în Republica Moldova: „Procesul de realizare și coordonare a activităților a fost facilitat de Ghidul pentru pedagogi și lucrători de tineret. Proiectat în formă didactică, a favorizat instituțiile de învățământ, asigurând realizarea tuturor activităților planificate. Mai mult decât atât, m-a încântat faptul că circa 12.000 de tineri, timp de trei săptămâni, au promovat zilnic, spațiul european şi tot ce presupune acesta.”

Coordonatorul local din raionul Strășeni, Petru Butnaru, a declarat că în urma desfășurării proiectului a crescut considerabil numărul voluntarilor, atât printre tineri, cât și printre profesori. Cele mai interesante activități din cadrul școlilor au fost spectacolele „În lumea poveștilor europene”, desenele despre UE realizate de către elevi, concursurile de cântece, poezii și multe alte activități interactive.

În fiecare regiune au fost organizate în luna mai Târgurile Uniunii Europene, evenimente de prezentare a rezultatelor obținute în cadrul Săptămânilor UE în școli. Tinerii au desfășurat concerte, expoziții, concursuri, festivaluri și multe alte activități de informare și recapitulare a subiectelor discutate în martie. Impactul activităților a vizat în primul rînd o informare corectă a tinerilor și apoi implicarea acestora în activități de voluntariat și programe europene de mobilitate academică.

Președintele Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Doru Curoșu, a subliniat importanța proiectului ca fiind una dintre cele mai ambițioase inițiative ale CNTM: „A fost unul dintre cele mai mediatizate și importante proiecte implementate anul acesta, proiect care a atras atenția nu doar a tinerilor, dar și a întregii societăți, indiferent de viziunea pe care o au referitor la UE. În luna martie, peste 1000 de școli din toată țara au aflat despre beneficiile UE și despre riscuri, au învățat despre structurile și proiectele UE. Sper școlile să preia inițiativa și să continue activitățile chiar de la 1 septembrie din noul an școlar. Felicitări echipei care a lucrat la proiect și tuturor tinerilor și învățătorilor care au dedicat timp și entuziasm. Schimbarea începe de la noi, pentru că Noi, Tinerii, CoNTăM!”

Proiectul este implementat de către Consiliul Național al Tineretului din Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ministerul Tineretului și Sportului, cu susținerea  proiectului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” (MPSCS), implementat de FHI 360. Proiectul a fost posibil datorită ajutorului generos al poporului american, oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

Articolul integral îl puteți accesa aici.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactați:

Galina Petcu, Coordonator Politici de Tineret

Consiliul Național al Tineretului din Moldova 

Tel.:(+ 373 68) 050 315 Fax:(+ 373 22) 235 175.

Tag-uri: 

Alte noutăți

EaP NYC Candidate for the board of European Youth Forum – Teodora Panuș

Citește

Noi oportunități pentru tinerii aleși locali. În Moldova a fost lansată platforma Tinerilor Primari și Consilieri Locali

Citește

Временная защита лиц, перемещенных из Украины: анализ законодательства и интеграция на рынок труда

Citește

Anunț de selectare a participanților la școala de primăvară „Satul copiilor”, Elveția

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut