Femei în Afaceri

Antreprenoriatul reprezintă un punct important în procesul de dezvoltare a economiei naționale, întreprinderile mici și mijlocii reprezentând circa 97% din totalul afacerilor în Moldova. Însă în domeniul afacerilor observăm că femeile sunt o minoritate, mai ales femeile tinere.

Tinerii reprezintă un capitol important în procesul de dezvoltare a economiei și au un potențial enorm de a contribui semnificativ la îmbunătățirea stării socio-economice în Republica Moldova.

Spre mare tristețe cota tinerilor antreprenori cu vârsta până la 35 de ani constituia circa 14% în 2017 comparativ cu anul 2009 unde ponderea acestora era cu aproximativ 8 la sută mai mare. Fapt ce denotă importanța implementării mai multor programe de susținere a tinerilor care doresc să se lanseze în afaceri.

În ultimii ani participarea femeilor în antreprenoriat a crescut cu aproximativ șase la sută. Cu toate acestea, ponderea femeilor în mediul de afaceri rămâne în minoritate comparativ cu cea a bărbaților, ele deținând circa 40 la sută din întreprinderi.

Conform datelor Biroului Național de Statistică(BNS) Femei tinere antreprenoare sub vârsta de 35 ani sunt doar 14,1% (Datele pentru anul 2017)

În același timp chiar dacă nu sunt așa de mult prezente în comunitatea antreprenorială ele  reușesc să dezvolte mai rapid afacerile și să creeze mai multe locuri de muncă și mai ușor se lansează în afaceri cum ar fi domeniul comerțului cu amănuntul, servicii, hoteluri și restaurante. Chiar de la înființarea afacerilor gestionate de femei ele cresc în mediu cu 84 la sută pe când cele ale bărbaților cu circa 78% fapt ce demonstrează că femeile sunt o putere în domeniul antreprenoriatului.

La capitolul susținerea antreprenorilor din partea statului sau a organizațiilor terțe, doar 23,8% din femei sunt susținute la nivel național chiar dacă există mai multe programe de susținere a femeilor antreprenoare. Una din cele mai recunoscute instituții care oferă susținere antreprenorilor la nivel național este Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) care prin diverse programe susține dezvoltarea sectorului IMM. 

Unul din programele ODIMM este ”Femei în Afaceri” care acordă suport femeilor antreprenoare pentru 3 etape de dezvoltare:

  1. Femei care doresc să inițieze o afacere
  2. Întreprinderi nou create și administrate de către femei
  3. Companii în creștere, fondate și gestionate de femei

Un alt program este destinat tinerilor ”Start pentru Tineri: O Afacere Durabilă La Tine Acasă” care vine să susțină tinerii cu varsta cuprinsa între 18-35 de ani, cetățeni ai Republicii Moldova. Programul este divizat în 4 etape:

  1. Identificarea Ideilor de Afaceri
  2. Formarea antreprenorială
  3. Concursul proiectelor investiționale și finanțarea nerambursabilă
  4. Monitorizare și suport post-finanțare

Antreprenoriatul reprezintă un punct important în procesul de dezvoltare a economiei naționale, întreprinderile mici și mijlocii reprezentând circa 97% din totalul afacerilor în Moldova. Însă în domeniul afacerilor observăm că femeile sunt o minoritate, mai ales femeile tinere, astfel realizăm că trebuie de depus mai mult efort pentru a susține femeile tinere de a se realiza în domeniul afacerilor.

Material realizat în cadrul proiectului “Încadrarea tinerilor NEETs în câmpul muncii”, implementat de către Consiliul Național al Tineretului din Moldova, cu suportul financiar al Organizației Internaționale a Muncii și în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Alte noutăți

Bilanțul trimestrului III al Grupului Național Advocacy Tineret

Citește

Congresul Național al Tinerilor Primari și Consilieri Locali

Citește

Rolul Tinerilor din Republica Moldova în procesul de integrare europeană

Citește

Rezultatele și realizările tinerilor participanți la Youth Summer Camp

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut