Deja de mai mult de 3 luni în Republica Moldova sunt situați aproximativ 100 mii de refugiați din Ucraina, care au fost nevoiți să-și lase casele și rutina zilnică din cauza conflictului izbucnit.
Majoritatea refugiaților din Ucraina sunt femei și copii care sunt cazați în centrele de plasament de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova, din păcate nu toate centrele de plasament au resursele necesare pentru a organiza activități de ocupare a timpului liber al copiilor dar și adulților, în acest context Consiliul Național al Tineretului din Moldova organizează diverse activități de recreere și informare a tinerilor și adulților veniți din Ucraina.
În perioada perioada 20 Mai – 12 Iunie CNTM a organizat o serie de evenimente pentru tineri și copii refugiați din mai multe regiuni a Moldovei, am organizat activități cum ar fi:
- Ateliere de creație
- Instruiri privind acordarea primului ajutor medical
- Instruiri privind gestionarea situațiilor excepționale
- Instruiri privind bunăstarea psiho-emoțională
- Starturi Vesele
- Excursie în Chișinău
- Training privind știrile false și combaterea acestora
În cadrul activităților realizat am reușit să interacționăm cu peste 100 de tineri și copii atât din Ucraina cât și din Moldova unde am petrecut timpul distractiv și productiv.
În cadrul atelierelor de creație reușit să creăm un grup de copii care în fiecare săptămână se întrunesc împreună unde își petrec timpul creativ confecționand diverse elemente artistice alături de un trainer profesionist. Totodată tinerii din Ucraina în timpul atelierelor de creație au reușit să-și facă și prieteni noi din Republica Moldova.
De asemenea în această perioadă am realizat o serie de instruiri la subiectele ”Acordarea Primului Ajutor Medical”, ”Gestionarea Situațiilor Excepționale” și „Bunăstarea Psiho-Emoțională”, în urma instruirilor realizate tinerii au aflat cum să facă față stresului în această perioadă dificilă pentru ei și totodată au aflată cum să acorde primul ajutor medical în diferite situații de urgență care se pot întâmpla în viața cotidiană.
La data de 28 Mai am avut o zi plină de activități cu refugiați care au venit în vizită la Chișinău din Găgăuzia, împreună cu tinerii, copii și părinții am realizat o excursie prin Chișinău, cu o vizită la muzeul național de etnografie, de asemenea în aceeași zi am organizat și o instruire privind combaterea stresului în rândul refugiaților unde participanții au avut oportunitatea de a discuta cu experți din domenii precum: drepturile omului, psihologie etc.
În această perioadă CNTM împreună cu voluntarii au organizat o serie de activități de tip „Starturi Vesele” în mai multe localități din Republica Moldova cu scopul de a îmbunătăți starea psiho-emoțională prin activități sportive, în cadrul activităților am invitat și tineri localnici pentru a contribui la incluziunea socială a refugiaților.
Un subiect actual în această perioadă de conflict este știrile false, în acest context la data de 12 iunie am organizat un workshop informativ despre Fake News și cum putem să ne asigurăm că nu cădem pradă acestora. Atelierul a fost facilitat de Alexandru Ghețan, formator iMEET.
Timp de 3 luni, CNTM-ul împreună cu mai mulți voluntari au reușit să întâlnească mulți tineri veniți din Ucraina și am înțeles cât de necesar este de a organiza în continuare activități de recreere și divertisment. Tinerii au nevoie de acest suport non-formal și totodată datorită la astfel de activități ei reușesc să-și facă prieteni din Republica Moldova.
Aceste activități au fost realizate în cadrul proiectului „Support to young relocated Ukrainian’s” implementat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Danemarca cu suportul financiar al New Democracy Fund