În ultimii ani, a existat o mișcare globală menită să implice tinerii în abordarea unora dintre cele mai presante provocări ale lumii. La nivel național, ca parte a acestei mișcări a avut loc campania națională „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale, faza II”, care a oferit tinerilor o platformă incredibilă pentru a face diferența în comunitățile lor și în întreaga lume. Această campanie nu numai că a sporit gradul de conștientizare a tinerilor cu privire la ODD-uri, dar și i-a împuternicit să devină factori de schimbare la nivel local și național.
Peste 100 de tineri din toată țara, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, inclusiv tineri reprezentanți ale unor minorități etnice, tineri cu dizabilități, și tineri refugiați din Ucraina, au participat la consultările publice privind realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă organizate de Consiliul Național al Tineretului din Moldova în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, Oficiul Coordonatorului Rezident ONU, UNFPA, și UNICEF.
Campania a jucat un rol esențial în educarea tinerilor despre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă și interconexiunea acestora. Prin intermediul acesteia, tinerii au dobândit o înțelegere cuprinzătoare a provocărilor globale cu care ne confruntăm, de la sărăcie și inegalitate la schimbările climatice și degradarea mediului. Jocul „Imaginați-vă 2030” le-a oferit tinerilor posibilitatea să își imagineze cum va arăta Moldova, dar și viața lor, în 2030. Prin intermediul acestuia, tinerii au prioritizat anumite Obiective de Dezvoltare Durabilă, necesare pentru accelerarea procesului de dezvoltare al țării, sugerând idei și pași concreți ce ar putea contribui la crearea unui viitor mai bun acasă.
Datorită consultărilor publice și a sondajului U-Report Moldova, tinerii au avut șansa să creeze conexiuni cu persoane din medii diverse, și să își expună deschis părerile și ideile cu privire la situația ODD-urilor în Republica Moldova și potențialele soluții ce ar îmbunătăți procesul de implementare a acestora. Acest lucru nu numai că le-a extins orizonturile, ci le-a oferit și o platformă pentru colaborare și împărtășire de idei inovatoare.
Analizând rezultatele consultărilor observăm că din perspectiva tinerilor se conturează următoarele obiective prioritare, după cum urmează:
- ODD 1 Fără sărăcie
- ODD 2 Zero foame
- ODD 4 Educație de calitate
- ODD 5 Egalitate de gen
- ODD 8 Muncă decentă și creștere economică
- ODD 9 Industrie, inovație și infrastructură
- ODD 12 Consum și producție responsabile
- ODD 13 Acțiune asupra climei
- ODD 16 Pace, justiție și instituții puternice
- ODD 17 Parteneriate pentru obiective.
Tinerii din Moldova aspiră la un mediu incluziv și sigur din punct de vedere social, economic, politic, etc., fapt confirmat și în cadrul procesului de evaluare a ODD-urilor realizat curent de echipa CNTM în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova și Agențiile ONU. Prioritățile tinerilor în ceea ce privește educația, guvernarea și egalitatea de gen reflectă tendințele globale, subliniind în același timp provocările naționale unice, cum ar fi corupția. Tot odată se cere de aprobat programul național ”Tânăr delegat la ONU” dezvoltat de CNTM și direcția tineret din cadrul Ministerului Educației și cercetării încă din anul 2020.
Campania „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale, faza II”a constituit o platformă de educare, împuternicire și inspirație pentru tinerii să devină participanți activi la crearea unei societăți mai durabile și mai echitabile. Prin educație, colaborare și șansa de a-și expune opinia și de a avea un impact real, campania a oferit tinerilor ocazia de a crește personal și a contribui la schimbarea globală. Pe măsură ce tinerii împuterniciți continuă să contribuie la realizarea ODD-urilor, viitorul pare mai luminos, iar Republica Moldova se apropie de atingerea acestor obiective vitale.
În perioada 18-25 septembrie la New York se desfășoară summit-ul de nivel înalt privind ODD-urile, în cadrul căruia țările, inclusiv Republica Moldova, vorbesc despre provocările cu care se confruntă și angajamentele pe care și le asumă pentru a atinge obiectivele globale până în 2030. În acest context, Republica Moldova a dezvoltat un raport ce evaluează nivelul de realizare a ODD-urilor în țară, și identifică măsurile necesare a fi întreprinse pentru implementarea acestora.
Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este „Reconstruirea încrederii şi relansarea solidarităţii globale: accelerarea acţiunii privind Agenda 2030 şi Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperităţii, progresului şi sustenabilităţii pentru toţi”.
În cadrul primei sale zile la Adunarea Generală a ONU, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a subliniat progresele pe care țara le-a realizat în contextul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), urcând în Clasamentul ONU de pe locul 48 în 2021 pe locul 25 în 2023.
Campania națională „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale, faza II” este realizată de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, Oficiul Coordonatorului Rezident ONU, UNFPA, și UNICEF.