CNTM va beneficia de suportul DUF în implementarea de proiecte, care vin să elimine barierele care complică implicarea activă a tinerilor în restabilirea păcii și securității în Europa de Est

În perioada 13-16 iunie Secretarul General CNTM Roman Banari, Indoitu Ana de la AO Invento și Gavruşenco Maxim de la AO Feed-back au participat la sesiuni de brainstorming și traininguri care au ca scop extinderea proiectelor cu DUF.

Reprezentanții noștri, împreună cu alți liderii de tineret din Ucraina și Moldova, avut ca scop să-i determine pe politicienii danezi să asculte reprezentanții tinerilor din Ucraina și Moldova și să-i determine să susțină prin proiecte tinerii din Moldova și Ucraina.

La fel, a fost discutat un plan de cooperare care să elimine barierele ce complică implicarea activă a tinerilor în restabilirea păcii și securității în Europa de Est. În acest sens reprezentanții CNTM au reușit să extindă colaborarea cu DUF pe o durată de 3 ani.

Totodată, în această deplasare au mers și membri din organizațiile partenere dintre care EcoRăzeni, Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă și AO FEEDBACK.

Pe durata deplasării tinerii din Moldova s-au întâlnit cu oficiali de stat, dar și alte personalități importante din Danemarca și  au fost implicați în următoarele activități:

  • Managerul de proiect DUF, Anders Palstrøm, a vorbit despre Consiliul Tineretului Danez, colaborările naționale și internaționale, dar și domeniile de susținere și implementare a proiectelor. Totodată, s-a discutat și despre tipurile de advocacy punându-se accent pe practica din Moldova și cum se lucrează în prezent cu advocacy în organizațiile membre. 
  • Madeleine Steenberg Williams, președinte în DGS – Uniunea Ulevilor Danezi de Liceu Superior (organizație membră DUF), a prezentat activitatea de advocacy la nivel național și local unde a abordat bune practici de advocacy în context danez cu întrebări și împărtășire de experiențe în Danemarca și Moldova.
  • Nanna Kjølholt, consultant național pentru dezvoltarea organizațională în DUF, a prezentat modul în care DUF lucrează cu dezvoltarea organizațională în colaborare cu organizațiile lor membre din Danemarca.
  • William West-Lilliesøe, Coordonator Global Platformă și Comunicator în ActionAid Denmark. Într-un cadru informal a prezentat modul în care ActionAid – (diferit de DUF și de membrii) permite și sprijină implicarea tinerilor prin intermediul platformelor globale (locale) din întreaga lume. Astfel, a fost discutată posibilitatea de stabilire a parteneriatului cu ActionAid cu privire la tendințe și problemele din societatea civilă din Republica Moldova.
  • Tânăra politiciană daneză, Katrine Kildgaard Nielsen, membră a consiliului municipal din Copenhaga (pentru Partidul Social Liberal Danez), a prezentat tinerilor din Moldova întâi Primăria și a prezentat modul de funcționare a consiliul municipal din Copenhaga și modul în care privește politica locală din Copenhaga pe baza propriilor experiențe. Totodată, Katrine și-a împărtășit gândurile și bunele practici privind dialogul dintre municipalitate și politicienii locali, pe de o parte, și actorii societății civile, pe de altă parte.

La fel, tinerii din Moldova au participat la ,,Festivalul Democrației din Danemarca” unde au avut ocazia să se întâlnească cu membrii consiliului de administrație al DUF, personalul și voluntarii din organizațiile membre, dar și oameni implicați în politică și societatea civilă. Consultant de politici DUF, Freja Fokdal, a prezentat activitatea DUF în domeniul advocacy și a explicat de ce ei participă în fiecare an la Adunarea Poporului. 

Reprezentanții din Moldova, împreună cu doi deputați din Danemarca și președintele DUF, Christine Lund Ravn au participat la o dezbatere axată doar pe sprijinirea tinerilor din Moldova și Ucraina. Dezbaterea a avut ca scop identificarea modalităților prin care Danemarca să ne ajute să eliminăm barierele în implicarea activă a tinerilor în restabilirea păcii și securității în Europa de Est.

Suntem recunoscători Danemarcii pentru suport și implicare. Cu siguranță urmează să realizăm proiecte deosebite împreună.

Alte noutăți

Istorii din cămin: ”Din toți lucrătorii căminului îmi place doar ‘santehniku’, e cel mai plăcut…”

Citește

Masa rotundă privind Prezentarea studiului referitor la evaluarea curriculumului actual la disciplina „Educație pentru societate”

Citește

Ședință online cu reprezentanții APL I și II în cadrul Platformei Tinerilor Primari și Consilieri Locali

Citește

Strategii de menținere a bunăstării și prevenirea epuizării

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut