Pe parcursul anului 2020 Consiliul Național al Tineretului din Moldova a implementat Campania Națională ”Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale”!
Datorită implicării active a tinerilor din țară această inițiativă a CNTM a fost recunoscută ca și bună practică de către Departamentul ONU pentru Probleme Economice și Sociale (UN DESA)!
Reamintim că în cadrul acestei campanii au fost implicați direct peste 1000 de tineri:
➡️ 440 de tineri instruiți pe durata a 22 de workshopuri pe subiecte de ODDuri și Media;
➡️ 30 de tineri instruiți în pregătirea raportului VNR;
➡️ 4 consultări regionale cu 80 de participanți;
➡️ 17 Ambasadori Media;
➡️ 30 de tineri instruiți în cadrul SDG Youth Academy.
Un rezultat al acestui proiect este că vocea tinerilor din Moldova a fost auzită la nivelul ONU, datorită participării active în timpul procesului VNR.
Iar datorită implicării acestora, în prezent, tinerii din Moldova sunt conștienți de ODDuri și importanța acestora în dezvoltarea societății. De exemplu, putem observa că tinerii își inițiază proiecte pe ODD chiar și la nivel local cu și fără suportul Administrațiilor Publice Locale fie ca ONG-uri sau ca Grupuri Inițiativă.
În cele din urmă, după recomandările Guvernului de a identifica resursele financiare pentru susținerea inițiativelor de tineret în cadrul ODD, succesul nostru imediat ar putea fi, programele de granturi ale Guvernului sunt focusate inclusiv pe finanțarea inițiativelor legate de ODD, inclusiv atragerea donatorilor străini cu obiective similare.
Ce este Departamentul ONU pentru Probleme Economice și Sociale?
Departamentul ONU pentru Probleme Economice și Sociale (UN DESA) face parte din Secretariatul Organizației Națiunilor Unite și este responsabil pentru urmărirea marilor reuniuni la nivel înalt și conferințe ale Națiunilor Unite, precum și pentru serviciile către Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite și Al doilea și al treilea Comitet al Adunării Generale a Națiunilor Unite.
UN DESA asistă țările din întreaga lume în stabilirea agendei și luarea deciziilor cu scopul de a face față provocărilor lor economice, sociale și de mediu. Sprijină cooperarea internațională pentru promovarea dezvoltării durabile pentru toți, având ca bază Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) adoptate de Adunarea Generală a ONU la 25 septembrie 2015. Oferind o gamă largă de produse analitice, consiliere politică și asistență tehnică, UN DESA transpune în mod eficient angajamentele globale din sferele economice, sociale și de mediu în politici și acțiuni naționale și continuă să joace un rol cheie în monitorizarea progresului către obiectivele de dezvoltare convenite la nivel internațional, fiind, de asemenea, membru al Grupului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Printre alte inițiative recunoscute ca bune practici se regăsesc și:
- Disability Hub Europe (Hub-ul pentru Dizabilități Europa – Spania)
- Migration and the EU Equality Strategy (2020-2025) (Migrația și strategia EU de Egalitate 2020-2025 – Germania)
- The Food box during the cold winter (Cutia cu mâncare pe timp de iarnă – Franța)
Și altele; pentru a citi mai multe despre rezultatele proiectului sau pentru a ne oferi Feedback pentru următoarele ediții, vezi articolul inițial https://sdgs.un.org/partnerships/youth-moldova-sdgs