Premiul Național al Tineretului din Moldova, ce nu e bine și ar putea fi îmbunătățit.

În contextul lansării de către Ministerul Educației și Cercetării a Republicii Moldova (MEC) a concursului național ”Premiul Național al Tineretului”, care vine să susțină și să recunoască meritele celora care au contribuit la dezvoltarea sectorului de tineret. 

Menționăm că „Premiul național pentru tineret” se oferă pentru contribuție remarcabilă la dezvoltarea sectorului de tineret, pentru implementarea proiectelor și programelor cu impact deosebit pentru tineri, precum și rezultatele individuale remarcabile ale tinerilor.

Cu toate acestea, noi la #CNTM ne întrebăm ce nu e bine și ar putea fi îmbunătățit în cadrul concursului pentru Premiul Național al Tineretului!? Pentru detalii vedeți mai jos constatările și recomandările noastre.

Indubitabil, premierea și promovarea lucrătorilor de tineret și structurilor de tineret care contribuie la dezvoltarea sectorului de tineret este binevenită, chiar și mai mult, este o măsură necesară ca mecanism de stimulare a tinerilor și a structurilor de tineret pentru eforturile lor de dezvoltare a sectorului de tineret din Moldova. Creând astfel și o practică pozitivă de concurență în activități și performanța adusă pe sector.  

Necătând la aceasta, întru a asigura atractivitatea și credibilitatea acestui concurs în rândul lucrătorilor de tineret și structurilor de tineret, precum și a exclude barierele de participare în cadrul acestui concurs, drept urmare #CNTM vine cu următoarele recomandări în adresa MEC privind revizuirea și ajustarea mecanismului de acordare a premiilor naționale care credem că vor îmbunătăți considerabil proiectul și calitatea aplicațiilor înregistrate în cadrul acestui concurs.

Printre recomandări se regășește:

  1. Având în vedere că organizațiile neguvernamentale de tineret sunt excluse din componenta nr.2 ”Premiul Naţional pentru Sectorul de Tineret”, considerăm imperios necesar de a înlătura această practică discriminatorie în raport cu ONG de tineret, drept urmare recomandăm stabilirea unei noi categoriei speciale de premiere cu titlul ”organizația de tineret a anului” similar categorii de decernare a premiilor naționale pentru sectorul de tineret existente unde avem premii acordate 1) specialiștilor de tineret din cadrul APL-urilor de nivelul I și II; 2) lucrătorilor de tineret; 3) Centrelor de tineret; precum și 4) Consiliilor locale ale tinerilor. Această modificare ar egala în șanse toți actorii implicați în procesul de promovare și dezvoltare a sectorului de tineret din Moldova. 
  2. Un alt moment care trebuie modificat în cadrul mecanismului de înscriere în cadrul concursului este completarea mecanismelor de aplicare la concurs, unde pe lângă posibilitatea de aplicare individuală, de adăugat alte opțiuni de nominalizare din partea terților. Astfel, pentru a asigura adevărata recunoștință pe sector, considerăm că înscrierea în cadrul concursului trebuie să aibă loc în special la recomandare beneficiarilor sau a partenerului celui înscris în comparație. Prin urmare, în cadrul acestei formule, sarcina de îndeplinire a dosarului pentru concurs și transmiterea acestuia către MEC este pusă pe seama celui ce recomandă persoana sau organizația pentru a fi decernată cu titlul sub care categorie din cele existente înregistrează concurentul în concurs.  

Aceasta este o practică care este aplică de către multe alte structuri internaționale.

  1. Se recomandă stabilirea criteriilor suplimentare de eligibilitate a aplicanților, astfel încât să se instituie instrumente de excludere a practicilor/dosarelor prin care ipotetic vorbind ”tot pe ai noștri urmează să îi premiem”, exemplu parteneri sau beneficiari direcți.

Astfel de practici sunt periculoase pe motiv că în esență demotivează grupul țintă să aplice la concurs, făcând în același timp concursul nepopular, din acest motiv trebuie de stabilit criterii suplimentare de eligibilitate și excludere. 

Tot aici, considerăm oportun de a exclude posibilitatea de a admite în concurs structurile de tip umbrelă cum ar fi CNTM sau RNCRMT și reprezentați acestora. Această recomandare se bazează pe faptul că aceste structuri și posibilitățile lor sunt net superioare cu posibilitățile structurilor locale și raionale de tineret în realizarea activităților de tineret, fapt ce din start dezavantajează participanții  ce vin de la nivel local și îi va poziționa pe aceștia din urmă pe ultimele poziții, fără șanse reale de câștig. Prin urmare  structurile vizate, ar trebui să aibă un rol primordial de susținere și promovare a structurilor lor membre în cadrul acestui concurs și nicidecum să nu fie o barieră pentru membrii lor.

Premiile naționale din componenta nr. 2 al concursului trebuie să fie orientate exclusiv pentru susținerea și premierea celora de la nivel local și raional care cu resurse mici au performanțe impecabile pe sector.

  1. Întru a stabili o recunoaștere națională, recomandăm stabilirea unui număr minim de candidați per categorie, de exemplu 3 candidați, astfel încât să se asigure că concursul nu se desfășoară cu prezența în concurs a unuia sau a doi candidați pe categorie, fapt ce nu poate fi considerat în astfel de concursuri. 

Și în cele din urmă, încurajăm toți lucrătorii de tineret și structurile de tineret din țară să aplice la acest concurs și să aducă la cunoștința întregii țări reușitele pe care le aveți la nivel local. Pentru mai multe detalii despre concurs, nu ezitați să accesați link-ul: https://mecc.gov.md/ro/content/anunt-de-lansare

Altele

Acord de constituire a CNTM

Citește

Căminele sunt un pericol iminent pentru studenți: Alianța Studenților din Moldova și  Consiliul Național al Tineretului din Moldova solicită implicarea autorităților în contextul cazului de la căminul numărul 4 al USM  

Citește

Rezoluția Sectorului de Tineret Asupra Procesului de Aderare la Uniunea Europeană

Citește

Aviz la Modificarea HG nr. 1151/2002 

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut