Pe 21 septembrie, Consiliul Național al Tineretului din Moldova a organizat o conferință de presă unde au participat reprezentanți ai aripilor de tineret din 6 partide politice.
În cadrul evenimentului a fost prezentată rezoluția Consiliului Național al Tineretului din Moldova, cu referire la „Prioritățile sectorului de tineret în programele electorale ale partidelor politice”. În contextul dezvoltării dialogului pentru tineri, au participat reprezentanți ai aripilor de tineret ale partidelor politice din R. Moldova, interesate de promovarea priorităților tinerilor în programele electorale.
Întrucât sectorul de tineret este unul dintre cele mai afectate de situația economică, politică și socială din țară, evenimentul a avut scopul de a aborda necesitățile stringente ale tinerilor și crearea unei platforme comune de discuții în jurul soluțiilor ce pot fi integrate, prin angajamentul tinerilor prezenți, în platformelor electorale ale partidelor reprezentate.
Ana Indoitu, Secretarul General CNTM, a declarat că „Eforturile pe care le facem ca societatea civilă să fie sincronizată cu tot ceea ce înseamnă advocacy către factorul politic, sunt enorme, iar dvs. sunteți astăzi aici, ca să-l reprezentați. Pentru noi contează ca prioritățile tinerilor să se regăsească pe platformele electorale ale tuturor celor care sunt implicați, astfel încât tinerii să nu fie doar un grup-țintă în procesul electoral și de urmărire a voturilor, dar să se afle și să beneficieze de priorități și de programe clar dezvoltate pentru ei”.
Documentul rezoluției a fost consultat atât cu cele 61 de organizații-membre CNTM, cât și cu membrii Grupului de Advocacy „Tineret”, implementat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova. De asemenea, Valeriu Drăgălin, președintele CNTM, este de părere că „implicarea aripilor de tineret în integrarea priorităților tinerilor în programele electorale și în crearea Agenției Naționale pentru Tineret este relevantă”.
Rezoluția vizează prioritățile ce corespund necesităților tinerilor în domenii precum: educație, orientare vacațională și angajare în câmpul muncii, oportunități economice, sănătate și protecție socială, participare și activism civic. Astfel, prin intermediul acesteia, CNTM solicită dezvoltarea de programe care prevăd implicarea tinerilor în procesul de elaborare, implementare și evaluare a politicilor în domeniul educației, reglementarea stagiilor de practică în afara instituțiilor de învățământ, combaterea fenomenului de corupție, incluziunea persoanelor cu dizabilități sau a tinerilor NEET, reconceptualizarea programului „Prima Casă”, etc.
Documentul rezoluției îl găsiți aici.
Amintim că CNTM este structura asociativă a 61 organizații de tineret, care promovează drepturile tinerilor și reprezintă interesele organizațiilor de tineret în procesul de elaborare, implementare și evaluare a politicilor de tineret.
Acest material/publicație este realizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova cu suportul Fundaţiei Est-Europene în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.