A început Caravana Națională a Voluntariatului

În perioada 27 aprilie – 7 mai, se desfăşoară Caravana Naţională a Voluntariatului. Oameni din 10 comunităţi vor fi îndemnaţi să fie activi, să promoveze diferite modalităţi de implicare comunitară şi să-i inspire pe alţii să le urmeze exemplul pentru a aduce o schimbare pozitivă în societate.

Nicolae Procopie, directorul executiv interimar al Asociaţiei obşteşti „Tinerii pentru dreptul la viaţă”, care coordonează evenimentul, a declarat pentru IPN că acesta este o acţiune de promovare a voluntariatului în regiuni mai puţin implicate în activităţi civice, prin intermediul unor activităţi publice, inclusiv culturale şi artistice, cu scopul de a informa şi a mobiliza noi actori să se alăture familiei de voluntari a Republicii Moldova.

Actualitatea evenimentului se menţine pentru că timp de 9 ediţii de când se organizează caravana există raioane în care nu s-a implicat nimeni. „Şi dacă ei nu fac paşi în direcţia noastră, am decis să mergem noi la ei. Noi credem că voluntariatul poate schimba societatea, doar resursele umane pot promova schimbarea şi voluntariatul face aceasta. Studiile arată că voluntariatul are chiar efecte de reducere a sărăciei. Voluntariatul sprijinit de angajator are efecte şi mai mari, experţii pot face voluntariat în ONG-uri şi aceasta va ajuta la majorarea calităţii activităţii acestora”, a subliniat Nicolae Procopie.

Evenimentul este organizat de către Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova şi coordonat de către Asociaţia obştească „Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV), în cadrul campaniei „Europa pentru tine”.

Contactat de IPN, viceministrul tineretului şi sportului, Victor Zubcu, a spus că ministerul mereu a susţinut evenimentele care promovează voluntariatul. Din punctul său de vedere, voluntariatul este fundamental pentru construcţia unei societăţi participative, or societatea civilă este vitală pentru ţară. Victor Zubcu este convins că persoanele care au în spate experienţa de voluntar sunt mai pregătite pentru meseriile pe care le aleg.

Pe parcursul a 11 zile o echipă de 3 persoane se va deplasa pe un traseu care leagă 9 oraşe şi satul Coşniţa (raionul Dubăsari), în fiecare zi fiind desfăşurate, cu ajutorul partenerilor locali, diverse activităţi. Acţiunea va începe în oraşul Cimişlia şi va urma traseul: Ştefan Vodă (28 aprilie), Anenii Noi (29 aprilie), satul Coşniţa (30 aprilie), Sângerei (1 mai), Bălţi (3 mai), Edineţ (4 mai), Ungheni (5 mai), Leova (6 mai) şi Cahul (7 mai).

Coordonatorul local al Caravanei la Cimişlia, Vadim Florea, specialist de tineret, a spus că vor fi instalate mai multe corturi unde ONG-urile din regiune îşi vor prezenta serviciile. De asemenea, vor fi organizate expoziţii şi un program cultural-artistic, cu un recital susţinut de o trupă locală. Ulterior va fi organizat un spectacol de dans în contextul Zilei mondiale a dansului, iar organizaţiile teritoriale planifică şi nişte acţiuni tematice, una dintre teme fiind Ziua Tricolorului.

Evenimentul se desfăşoară în cadrul proiectului TDV „Consolidarea resurselor umane şi financiare pentru dezvoltarea sectorului societăţii civile din Republica Moldova implicat în activităţi de voluntariat”,  susţinut de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova, implementat de FHI 360, precum şi în cadrul proiectului „Voluntariatul pentru dezvoltarea societăţii civile în Moldova” implementat de TDV în parteneriat cu Fundaţia pentru Educaţia şi Dezvoltarea Societăţii Civile (FERSO) din Polonia cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei şi programului „Sprijin pentru democraţie” al Fundaţiei Solidarity Fund PL.

Alte noutăți

Juratu Lucian – Un Lider Tânăr și Activ în Comunitatea din Petrești

Citește

Raport Necesitățile Tinerilor din Leova

Citește

Prioritățile Tinerilor în Alegerile Prezidențiale și Rolul Lor în Contextul Integrării Europene

Citește

Excursie: Cunoaște Țara care te găzduiește

Citește

Tinerii au nevoie de tine!

Devino organizație membru CNTM!

Redirecționează 2% către CNTM și contribuie la proiecte pentru tineri!

Denumire juridică

Asociatia Obstească”CONSILIUL NATIONAL AL TINERETULUI DIN MOLDOVA”

Adresă juridică

Republica Moldova, Chisinau, str. Petru Rares, 18

Cod Fiscal

1009620000712

Denumirea băncii

BC Moldindconbank SA, filiala Centru Chisinau

SWIFT

MOLDMD2X309

Codul bancar

MD56ML000000002251709693

Contacte

Telefon: (+373) 22 233 088

Fax: (+373) 22 235 175

Email: cntm.corespondenta@gmail.com, cntm.contabilitate@gmail.com

Sari la conținut